Üvez Fidanı Sorbus
Üvez Ağacı Fidanı Sorbus
Üvez ağacı, Rosaceae yani gülgiller familyasına ait bir ağaçtır. Orta boya sahip olan üvez ağacının en sık karşılaşılan türü yamaç bölgelerde ve çalılık alanlarda yetişir. Üvez ağacının meyvesine üvez adı verilir. Üvez meyvesi olgunlaştığı zaman tüketilir. Türkiye'de 12 farklı türü bulunan üvez ağacı genellikle 5-10 metre boyuna ulaşır. Bazı durumlarda 25 metreye kadar uzayabilir.
Üvez Ağacı Özellikleri
Üvez ağacı, mayıs ve haziran aylarında beyaz renkli çiçekler açarken kış aylarında yapraklarını döker. Yaprakları 7-11 parçacığa ayrılan üvez ağacı, geniş yapraklı ve seyrek dallıdır. Yaprak kenarları dişlidir. Genç sürgünleri tüylü olan üvez ağacı gençken açık kızıl ve kahverengi renkte gövdeye sahip olur. Ancak yaşlandıkça gövde rengi koyulaşır, kabukta çatlaklar oluşur. Mayıs ve haziran aylarında çiçeklenmeye başlayan üvez ağaçları 1500-2500 metre arası rakımda yaşayabilir. Üvez ağacı çok yıllık ağaçlar arasındadır.
Üvez Ağacı Nerede Yetişir?
Üvez ağacı ılıman iklimli ve güneşlenme oranı yüksek yerleri sever. Kumlu, killi ve organik mineral bakımından zengin topraklarda rahat eder. Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir. Üvez ağacı Türkiye'de Ağrı, Amasya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Giresun, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Trabzon illerinde bulunur. Ormanlık alanlarda; taşlı, çakıllı, kurak ve kayalık yamaçlarda yaşamaya elverişlidir.