Açık Köklü Fidan Ne Zaman Dikilir

AÇIK KÖKLÜ FİDAN NE ZAMAN DİKİLİR
Bahçelerimiz de kendi yetiştirdiğimiz meyvelerin lezzetini hiçbir şeye değişmeyiz. Küçük bir fidan iken meyve verir kocaman bir fidan haline getirmek gurur kaynağımız olabilir. Meyve fidanından ticari gelir kaynağı elde etmek isteyenler için açık köklü fidan daha avantajlı ve uygun olacaktır.
Fidanlarımızın dikim, sulama ve gübreleme hikayesini inceleyelim.
Fidanlar genellikle açık köklü(çıplak köklü) ve tüplü fidan olarak 2’ ye ayrılır.
Açık köklü fidanlar saksısız, tüpsüz, topraksız bir şekilde dikime hazır vaziyette Kasım – Mart ayında dikime uygundur.
Açık köklü fidan çeşitleri meyve fidanları ve bazı süs bitkileri için geçerlidir. Bunlardan bir kaçı;
Elma Fidanı, ayva fidanı, armut fidanı, trabzon hurması fidanı, kiraz fidanı, kayısı ve şeftali fidanı, aronya fidanı ve badem fidanıçeşitleri bunlardan bazılarıdır.
Tüplü fidanlar ise saksılı veya poşetli topraklı olduğu için senenin 12 ayı dikime hazırdır.
Tüplü meyve fidanları kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Açık köklü fidan dikimi hakkında ki bilgiler;
FİDAN DİKİM ÇUKURUNUN HAZIRLANMASI
İlk önce fidanınızı dikecek uygun bir konum belirleyiniz. Özellikle fazla rüzgar almayan ve güneş ışığı alan bir yer seçimi bitkiniz için ideal olacaktır.
Ardından bel küreği veya çapa ile çukur kazmaya başlayın. Bu çukurun derinliği açık kök fidanınızın kök oluşumunun başladığı yerdeki ölçüsüne göre derinlik oluşturulur.
AÇIK KÖK FİDANINIZIN ÇUKURA YERLEŞTİRİLMESİ
Açtığınız çukura fidanınızı dikmeden önce yarım kova kadar humuslu toprak ile doldurunuz. Fazla köklerinden arındırılmış (Fidanınızın kökleri çok saçaklı ve uzun ise mutlaka temiz makas yardımıyla budayınız. Bu işlem fidanınızın kurumamasını ve köklerini daha çok çalıştırmasını sağlar.) fidanı çukura dik vaziyette konumlandırın. Kök seviyesinden fazla bir şekilde toprağa gömerseniz bitkiniz kurur. Bu yüzden dikim seviyesine dikkat edilmeli.
Daha sonra toprakla bitkinizin etrafını hava almayacak şekilde kapatın. Ayağınızla bitkinin etrafına kuvvet uygulayıp toprağın sıkışmasını sağlayabilirsiniz.
Fidanınız kökleri toprakta daha sağlamlaşmadığından dolayı rüzgardan kırılıp devrilmemesi için bitki destek çubuğuna ihtiyaç duyabilir. Bunun için bitkinin boyunda olan çubuğu dibine konumlandırın ve tarım malzemesi olan bitkinizi kesmeyecek rafya ipleri ile bağlayınız.
FİDANIN SULANMASI
Fidanınıza ilk can suyunu mutlaka vermelisiniz. Toprakla buluşturduğunuz fidanınızın etrafını bir metre çapında havuz oluşturun ki toprak suyu tutabilsin. Aksi halde sulama işlemi yaptığınızda toprak suyu çekemeden akıp gider.
FİDANIN GÜBRELENMESİ
Genellikle yeni dikilmiş fidana gübreleme yapılmaz. Ali Botanik ekibi olarak edindiğimiz tecrübeler fidanınızın sağlıkla büyümesini olumlu yönde etkileyecektir. Kök gelişimini tamamlamamış ve yerine daha adapte olamayan bitkiye gübreleme yapmak doğru değildir. Bitkinin kurumasına neden olmaktadır.
Fidanınızın dikiminden 2 ay sonra gübreleme yapmaya başlayabilirsiniz. Yanmış hayvan gübresi veya azot – fosfor – potasyum içerikli gübreler meyve fidanlarınız için idealdir.