Ağaç Nasıl Budanır, Budama Nedir?

Ağaç Nasıl Budanır, Budama Nedir?

Ağaç Nasıl Budanır, Budama Nedir?

Odunlaşmış ağaçlarda kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Budama işlemi, meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını doğrudan etkiler. Genç meyve meyve ağacı fidanları taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilir. İlk yıllarda gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz, sadece kök dibinden çıkan sürgünler temizlenir.

Ağaç çeşidine göre şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılmalıdır. Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimi almanızı sağlar.

Dallar enine doğru büyümeli, uzayıp gitmemelidir. Alçak boylu meyve ağaçlarının bakımı ve üzerindeki meyveyi toplaması kolay olur. Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları alçak yapılı, 3-5 ana dallı, tacın alt tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur. Gençleştirme budaması ağaçlarda yeniden, kuvvetli sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil etmesi için yapılır. Gençleştirme budamasında meyve ağaçlarının dayanıklılıkları da göz önünde bulundurulmalıdır. Zeytin ağacı budanmaya karşı en dayanıklı olan ağaçtır. Bunu dayanma derecelerine göre armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları takip eder.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.