Arap Yasemini Bakımı
Bahçelerinizde ve balkonlarınız da güzel kokulu çiçekler istiyorsanız Arap yasemini çiçeği en çok tercih edilen çiçekler arasındadır. Bu çiçek daha çok dış sarmaşık bitkisi olarak tercih edilmektedir. Görselliği ve estetik duruşuyla bahçelerinizde hemen dikkatleri üzerine çekebilecek bir çiçektir.
Arap yasemini Akdeniz iklimi özelliği olan sıcak iklimlerde yetişmektedir. Sabah saatlerinde çiçeklerini saklar ve akşamları açar. Bu yüzden akşam vakti sulamanız önerilir. Dış mekanlarda kullanıldığı için iç mekanlarda yetiştirilmesi zor bir bitkidir.
Arap yasemini kokusu için yetiştirilen bir bitkidir. Güzel kokusundan dolayı çok sayıda böceği çeker. Bu böcekler bitkiye bir zarar vermeyecektir. Ancak bitki piresi isimli küçük böcekler bu bitkiye zarar verebilir. Bu durumda doğal ilaçlama yöntemleriyle bu zararlı böceklerden kurtulabilirsiniz.
Arap yasemininin toprağı düzenli olarak havalandırılmalıdır. Bu çiçeği çok kokladığınızda ve dokunduğunuzda beyaz olan içekleri kararmaya başlayabilir. Bu yüzden çok temas edilmeden yetiştirilmesi gereken hassas bir bitkidir.
Arap yasemini ilk bahar ve yaz aylarında bol su ihtiyacı olan bir bitkidir. Kış aylarında toprağın üst kısmı kuruduğunda sulayabilirsiniz. Orta güneş ve kısmen gölgede yetiştirilebilir. Öğle saatlerinde yoğun güneş alırsa yaprakları zarar görerek yanabilir.
Arap Yasemini Nasıl Çoğaltılır?
Arap yasemini çoğaltma işlemi tohumdan ve çelikleme yöntemiyle yapılabilir. Tohumdan üretim yapacaksanız ön hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Tohumu gölge bir yere dikerseniz tohumdan Arap yasemini çoğaltabilirsiniz. Çelik üretim yöntemi çok daha pratik olacaktır. İşlem için yaz ayı sonlarına doğru yarı odunsu çelikler üretebilirsiniz. Çelik alırken Arap yasemininde keskin bir alet kullanırsanız bitkiye zarar verebilirsiniz.
Arap yasemini çiçeği üst bölümünden 10-15 santimetre arası çelik alarak su içinde köklendirebilirsiniz. Bu işlemi kum veya torf içinde de yapabilirsiniz. Arap yasemini köklendirme işleminin daha sağlıklı olabilmesi için köklendirme hormonu kullanabilirsiniz. Köklenme işlemi 20-30 gün arasında tamamlanacaktır.
Arap Yasemini Bakımı
Arap yasemini çiçeği yıl boyunca yaprak dökmeyen ve çalı şeklinde yaşayan bir bitkidir. Bu çiçeği balkonlarınızda, teraslarınızda ve bahçelerinizde bakabilirsiniz. Sıcak iklimlerde Arap yaseminleri 6-9 ay arasında çiçek açabilen bir bitkidir. Kış aylarında don olaylarına karşı korunması gerekir.
Arap yasemini gündüz vakitlerinde çiçeklerini kapatır. Akşam saatlerinde ise çiçeklerini açacaktır. Bu bitki yıl boyunca yaprak dökmeyen bir çiçektir. Bu yasemin türü çok yıllık bir bitkidir.
Arap Yasemini Nasıl Budanır?
Arap yasemini budama işlemi bitkiyi kontrol altında tutmak ve daha verimli büyümesini sağlamak adına önemlidir. Bu çiçeği budama işlemi genellikle ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Tomurcuklanmaya başladığında budama işlemlerini yapabilirsiniz.
Budama işlemi sırasında ölü olan dallarını kesebilirsiniz. Çalı görünümü vermeye yönelik budama yapabilirsiniz. Düzenli ve doğru budama ile çiçeklerinin gelişimini de hızlandırabilirsiniz. Arap yasemini istediğiniz estetik görünüme gelene kadar budayabilirsiniz.
Ölü dalları ana gövdeye yakın bir yerden kesilmelidir. Ana gövdede budama yapılmamalıdır. Yaprak tomurcuklarının hemen üst bölümünden budarsanız yeni filizlerin çıkmasını da sağlarsınız. Çit görünümü elde edebilmek için düzenli olarak budama yapmalısınız. Arap yasemini hızlı gelişen sarıcı bir bitkidir. Bu çiçeğin tırmanmasını istiyorsanız destekleme ve bağlama gibi yöntemleri kullanmalısınız.