Aronya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

30-04-2021 20:42
Aronya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Aronya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Aronya gülgiller familyasında yer alan bir bitkidir. Ülkemizde halk arasında güç meyvesi ismiyle anılmaktadır. Bu bitkinin anavatanı Kuzey Amerika’dır. Türkiye’de Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde araştırma ve denemeler günümüzde hala devam etmektedir. Çalı formunda olarak yetiştirilen aronya 2 metre kadar büyümektedir.

Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.

Ülkemizde aronya yetiştiriciliği her geçen gün daha da yaygın hale gelmeye başladı. Türkiye’de birçok yerde yetiştirilebilen bir bitkidir. Çünkü sert iklim koşullarına ve soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Güneş alan ve yarı güneş gören yerlerde oldukça verimli şekilde yetiştirilebilir.

Aronya yetiştiriciliği gerçekleştirilecek mekanda toprak hazırlığı olarak arazi tesviyesi, toprağın ufalanması ve ortalama 25 cm derinlikte çit sürme, tapanlama veya çapalanma şeklindedir. Aronia olarak da bilinen bu bitkinin yetiştiği toprak sürekli nemli kalmalıdır. İyi drene edilmiş bir toprakta yağışlar yetersiz olması durumunda toprak nemi ölçülerek sulama işlemleri yapılmalıdır.

Bakımı Nasıl Olur?

Aronya bitkisi bakımı çok zor değildir. Çalı formunda bir bitki olduğu için yetiştiricilerini çok zorlamaz. Yüksek verim elde edilebilmesi için iki yılda bir defa olacak şekilde gübre verme işlemi önerilmektedir.

Aronya bitkisi çiçek açmadan 2-3 ay evvel organik gübreyle ve çiçek açmaya yakın bir dönemde çinko bor ağırlıklı olarak gübreleme yapılırsa verim yüksek olacaktır. Meyve oluşumu ortaya çıkmaya başladığı zaman ise fosfor potasyum ağırlıklı gübreleme yapılması önerilir.

Aronya bitkisinde özellikle ilkbahar aylarında yabancı ot mücadelesi vardır. Bu yüzden sıra aralarına ilkbahar aylarında toprak işleme yapılmalıdır. Ayrıca yaz ayında da toprağın sık sık kabartılması ve sonbaharda da son bir derin sürüm yapılması önerilir.

bitkisi ağustos ayında meyvelerini olgunlaştırır ve meyveler uzun süre dallarda kalmaktadır. 2-3 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Kalkerli topraklarda yetiştirilmemesi önerilmektedir. Toprağın çok kuru olarak kaldığı bölgelerde demir eksikliğine bağlı olarak sararma gözlenebilir.

Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Aronya meyvesi faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Halk arasında kanser mücadelesinde etkili olduğu düşünülür. Çünkü vücuttaki hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar.
  • Soğuk algınlığı, bağırsak ve mide sorunları, kronik iltihap sorunları, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık sorununda etkilidir.
  • Uzmanlar aronya meyvesi içindeki antioksidan miktarının nar çilek gibi zengin meyvelere göre 4 kat daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden son yıllarda gerçek bir mineral ve vitamin deposu olarak önerilmektedir. B 12 ve D vitamini haricinde tüm vitaminler bileşenleri arasında yer alır.
  • Hastalarda kötü kolesterolün kontrol altına alınmasında etkilidir.
  • Kalp krizi riskini azaltıcı etkisi ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Karaciğerin çalışma fonksiyonunun düzeltilmesinde etkilidir.
  • Diyabet hastalarında aronya meyvesinin kan şekerini dengeleyici bir etkisi vardır.
  • Gastrite bağlı olarak yaşanan mide duvarı hastalıklarının tedavi edilmesinde uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.