Badem Fidanı Yetiştiriciliği ve Bakımı
Badem Fidanı Yetiştiriciliği ve Bakımı
Badem fidanı orta boylu bir ağaç boyutuna kadar büyüyebilir. Ana vatanı Orta Doğu Afrika ve Hindistan olan ağacın çok sayıda faydası bulunduğu için yetiştiriciliği çok yaygındır. İncil’de dahi geçen badem ağacı Roma döneminde dahi önemli anlamlara sahiptir. Günümüzde birçok ülkede mutluluk getirici bir özellikte olduğu düşünülmektedir.
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Badem ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim koşulları diğer bitkilere göre zordur. Badem ağacı her türlü iklimde yetişme özelliğine sahip olmasına karşın uygun olmayan yerlerde meyve vermez. Badem ağacının Akdeniz iklimi gibi ılıman iklimlerde yetiştiği bilinmektedir. Ayrıca don olayları, çok yağmur yağması ve ıslak toprak olması durumlarına karşı çok hassastır.
Badem Fidanı Yetiştiriciliği
fidanı yetiştiriciliği yaparak yüksek tutarlarla gelir elde edebilmeniz mümkündür. Badem fidanının en iyi yanı her türlü iklimde yetişebilmelidir. Ürün verimliliğinin yüksek olması için uygun iklim şartlarının olması gerekir. 25-35 derece arasında yüksek verim elde edilebilir. Badem fidanı sıcak ve ılıman iklimleri sever.
Kış aylarında badem fidanının çekirdeği yoğunlaşır. Çiçeklerinin açmaması durumunda soğuk havalara karşı çok dayanıklıdır. Soğuk hava eksi olarak çok soğursa zarar görebilir. Badem fidanı ekilmeden önce köklerinin su kullanılarak nemlendirilmesi önerilir. Birden fazla badem fidanı dikimi yapılacaksa 4-6 metre arasında boşluk bırakılmalıdır.
Tek bir ağaç ile ekildiğinde badem fidanı meyve vermeyecektir. Bu yüzden çapraz olarak tozlaşan badem ağaçları için yanlarına döllemeyi sağlayacak arılar oluşturulması gerekir. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise ılık ve yağışlı olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Bakım Fidanı Bakımı Nasıl Olur?
Aşılı badem fidanlarında kış aylarında zarar görmemesi adına kış ilaçlaması yapılmalıdır. Mart ayı içinde badem fidanı budama işlemleri bitmelidir. Badem fidanı bakımı yapılırken budama yapılmazsa meyve verimi düşük olur.
Nisan ayında ise toprak işleme işlemleri yapılır. Badem fidanının çevresinde görülen yabani otlar bu dönemde ortadan kaldırılmalıdır. Mayıs ayında yapılacak ilaçlama çiçeklenme dönemi için büyük önem taşır.
Yaz aylarının gelmesiyle badem fidanının su ihtiyacı artar. Bu yüzden yaz aylarında damlama sulama, yağmurlama ya da salma sulama yöntemleriyle su ihtiyacı giderilebilir. Hasattan en az 21 gün evvel ilaçlamaya son verilmesi önemlidir. Badem fidanı hasadı eylül ayı ortasında yapılmaya başlayacaktır.
ağacı verimi budamayla yakından alakalıdır. Doğru şekilde vazo biçiminde yapılan budama ile birlikte olgun bir badem ağacından yıllık 50-55 kilo kadar verim alınabilir.
Badem Fidanı Çeşitleri
Badem fidanı çeşitleri bitkinin yetiştirildiği iklim ve kabuk sertliğine göre değişir. Yumuşak kabuklu olan çeşitler genellikle Kaliforniya bademi olarak adlandırılır. Sert kabuklu modeller ise İspanya bademi olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde ve dünyada Marcona, Mollar De Tarragona, Desmayo Largueta, Tuono, Ferraduel, Ferralise, Verdal, Nonpareil, Mamra, Gurbandi ve Kaliforniya Bademi gibi farklı çeşitleri yetiştirilmektedir.