Begonvil Bakımı ve Çoğaltılması

01-03-2021 12:26
Begonvil Bakımı ve Çoğaltılması

Begonvil çiçeği aynı zamanda gelin duvağı adıyla da bilinmektedir. Bu çiçek Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Kış aylarında yapraklarını döken bu çiçek sarmaşık özellikte bir bitkidir. En sık tercih edilen rengi pembe olmakla birlikte sarı ve turuncu gibi farklı renk tonlarında da açmaktadır. Begonvil bakımı ve çoğaltılması çok kolaydır.

Begonvil sıcak iklimleri ve güneşi seven bir bitkidir. Bu bitki sonbahar aylarıyla birlikte yapraklarını açar. Daha sonra bakımı doğru yapıldığında ve budaması aksatılmadığında hızlı büyüyecektir. Ev ortamında da yetiştirilebilecek bir çiçektir. Bu çiçek Bodrum çiçeği olarak da bilinmektedir.

Gelin duvağı büyük saksılarda yetiştirilmesi daha doğru olan bir çiçektir. Balkonda yetiştirecekseniz belirli bir süre sonra büyük saksıya geçirmeniz doğru olacaktır. Begonvil bakımı yaparken su ihtiyacı karşılanmalıdır. Yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 defa sulamanız yeterlidir.

Begonvil güneşi seven bir bitki olsa da yaprakları güneşe gelmemelidir. Güneş gören yaprakları zarar görebilir. Kış aylarında begonvil çiçeğini dış mekanlarda bırakmak zarar görmesine yol açabilir. Bu yüzden ortalama 12-14 derece olan kapalı ortamlarda muhafaza edilmesi doğru olur. Ilık bir iklimde yaşıyorsanız bahçenizde bu çiçeği yetiştirebilirsiniz. Begonvil çiçeği soğuk yerlerde bahçelerde yetişemez.

Begonvil Çiçeği Özellikleri

Begonvil çiçeği özellikleri arasında öne çıkan durum çok hızlı büyüme potansiyeli olmalıdır. Bakım şekline göre büyüme hızı değişecektir. Bakımı düzenli yapıldığında kısa süre içinde istediğiniz boyutlara gelecektir. Sıcak ortamlarda yetiştirilmesi begonvilin sağlıklı açması için önemlidir. Begonvil çiçeğinin solmaması adına sulama sırasında toprağın tamamen kurumuş olması gerekir.

Begonvil çiçeği ev ortamında kokusu ve renkli yapısıyla fark yaratır. Çiçeğin sarmaşık yapısının boyu yüksektir. Eski yaprakları sürekli dökülür ve çok hızlı kendini yenileyebilir. Mor çiçekli begonvil çiçeklerini ilkbahar aylarında açar ve bu çiçekler sonbahara kadar durur. Bu begonvil türü soğuk havayı hiç sevmez ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Tuğla kırmızısı olan göz gelen begonvil göze hitap eden bir çiçektir. Bu begonvil türü de soğuk havaları sevmez. Ayrıca mor çiçekli begonvilin tersine çok sıcak ortamlardan da hoşlanmaz.

Begonvil Nasıl Yetiştirilir?

Begonvil çoğaltma işlemi için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem tepe çelik yöntemidir. Bu yöntemde genç bir begonvil dalından 10 cm kadar kesilmektedir. Bu dalın olgun olması önemlidir. Daha sonra dipteki yapraklar kopartılarak sadece üst kısımdakiler bırakılır. Daha sonra nemli ve ıslak olmayan geçirgen bir toprağa dikilerek çoğaltılır. İkinci yöntem odun çeliği ile çoğaltmadır. Bu yöntemde ise odunlaşan dallar kesildikten sonra odunsu dal toprağa ekilerek üstü açık bırakılır. Daha sonra ilkbahar aylarında köklenecektir.

Begonvil Budama Nasıl Yapılır?

Sarmaşık begonvillerde ilk 2 yıl şekil alma sürecidir. Bu süreçte iyice yayılmasını istiyorsanız ana dallarını bırakarak diğer tüm dallarını dipten budamalısınız. Yarım bıraktığınız dallardan yan dallar çıkabilir. Budama kış sonunda baharın gelişiyle ilk çiçeklenme sonrası budama yapılmalıdır. Yaşlı begonviller için odunlaşmaya başlayan ve kalınlaşan ana dalların yanından çıkan dalların gelişmesine izin verebilirsiniz. Yaşlı gövdeyi dipten kestiğinizde bitki yetişmeye devam eder. Bu durumda sık budama yaparsanız begonvil çiçeği daha canlı ve güzel çiçek açacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.