Begonya Çiçeği Bakımı
Begonya Çiçeği Bakımı
Begonya çiçeği nasıl bakılır sorusunu merak eden ziyaretçilerimiz için bu çiçeğin bakımı sırasında bazı püf noktaları barındıran bir rehber hazırladık. Öncelikle begonya çiçeğinin sıcak ve ılıman havaları sevdiğini bilmeniz gerekiyor. Kış aylarında ortalama 15 derecede canlı tutulması gerekiyor. Begonvil sabah güneş alabileceği ortamları sever ve yarı güneş gören yerlerde daha iyi yetişir. Çiçeklenme döneminde güneş ışığı direkt gelmelidir. Begonya çiçeğini en uygun fiyata satın almak için tıklayınız.
Begonvil çiçeği bakımı sırasında toprak istediğine de dikkat edilmesi gerekir. Begonviller mineral açısından çok zengin olan topraklardan hoşlanıyorlar. Humus bakımından zengin topraklar tam olarak yetişme ortamıdır ve toprağın kireçli olmamasına özen gösterilmelidir.
Begonvili evde saksıda da yetiştirebilirsiniz. Kökleri küçük bir bitki olduğu için büyük saksılar kullanmanıza gerek yok. Kökleri büyüme eğilimine geldiğinde belirli aralıklarla saksı değişimi yapmanız gerekiyor. Saksı değişimi ilkbahar dönemlerinde olmalıdır.
Rüzgara karşı da hassas bitkiler olan begonviller hava akımı olan bölgelerden uzak tutulmalıdır. Direkt olarak rüzgara maruz kalırsa begonviller zarar görebilir. Sağlıklı gelişimi için rüzgara maruz kalmayacağı alanlarda yetiştirilmelidir.
Begonvil Nasıl Sulanır?
Begonvil çiçeği bakımı sırasında en hassas noktaların başında sulama geliyor. Bu bitkinin toprağının her zaman nemli kalması gerekiyor. Bunun için de kış aylarında az olmakla birlikte yaz aylarında daha fazla sulanması gerekiyor. Kış aylarında haftada 1-2 defa sulamanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise sulama sıklığı gün aşırı olacak şekilde değiştirilmelidir.
Begonvil sulama sırasında su miktarı da önemlidir. Kullandığınız su kabı her zaman aynı olmalıdır. Sulama işlemlerini aynı günler ve saatlerde yapmanız daha sağlıklı bir şekilde yetişebilmesini sağlar. Begonviller çok suyu sevmez. Kararında bir sulama yapılmalıdır. Musluk suyu ile sulama yapılacaksa 1 saat kadar dinlenmesi doğru olacaktır.
Begonvil Budama Nasıl Yapılır?
Begonvil yeterli ışık aldığında, yeterli sulandığında ve doğru toprakta olduğunda çok sağlıklı gelişen bir bitkidir. Ancak her bitkide olduğu gibi begonvilde de budama çok önemlidir. Budama işlemleri için doğru zamanı tercih etmelisiniz. Begonyanın bazı yaprakları zamanla solabilir. Bu solan yaprakları kökten alarak budama yapabilirsiniz. Ancak işlem sırasında ortaya çıkan boşluk kökten kapatılmalıdır.
Budama işleminden sonra hava akımına engel olabilmek adına soğuk silikon uygulanabilir. Begonvilin solan yaprakları kısa süre içinde diğer yaprakların sağlıklı gelişimine de engel olur. Bu yüzden solan yapraklardan en kısa sürede kurtularak bitkinin sağlığını kurtarabilirsiniz. Doğru zamanda budama yapıldığında diğer bölümler hastalıklı yapıdan etkilenmeyecektir.
Begonvil Nasıl Çoğaltılır?
Begonvil çoğaltma için sizleri farklı yöntemler bekliyor. En yaygın yöntemlerden biri tohumdan çoğaltmadır. 15-20 gün içinde tohumu çimlendirdikten sonra 2 ay kadar bekledikten sonra saksıya ekebilirsiniz.
Diğer bir begonya çoğaltma yöntemi ise çelikle çoğaltmadır. Bu işlem büyük yapraklı begonviller için mayıs ve haziran ayları içinde önerilir. En son kullanılan çoğaltma yöntemi ise köklerinden ayırarak yapılan çoğaltmadır. Köklerinden ayrılan begonviller başka bir saksıya alınarak da çoğaltılabilir.
Begonvillerin sukulentler gibi parçalanarak çoğaltılma şansı vardır. Çoğalttığınız begonvillerin de bakımını doğru şekilde yaptığınızda yeni bitki de sağlıklı şekilde kısa süre içinde büyür ve çiçek açmaya başlar.