Bonsai Çiçeği Bakımı
Bonsai Çiçeği Bakımı
Bonsai çiçeği bakımı için dikkat etmeniz gereken çok sayıda kriter bulunuyor. Bakımda en önemli özellik sulamadır. ( Sulama aşağıda ayrı bir başlık olarak ele alınıyor.) Bonsai çiçeği öncelikle 12 dereceden daha soğuk ortamlarda yetişemez. Aynı zamanda vitaminle beslenmeyi sever. Her yıl dört mevsim başında vitamin ile beslediğinizde daha sağlıklı bir bitki olur.
Bonsai toprak değişimi de 2-3 yılda bir yapılmalıdır. Bonsai diğer bitkilere nazaran daha uzun sürelerle toprağı değiştirilen bir bitkidir. Saksı değişimi yaparken toprak tamamen kuru olmalıdır. Kuru olmazsa bitkinin kökleri zarar görebilir.
Bonsai ışık ihtiyacı olan bir bitkidir. Karanlık ve kapalı ortamlarda sağlıklı yetişmez. Bu yüzden de özellikle gündüz aydınlık bir alanda olmalıdır. Diğer salon bitkilerinde olduğu gibi hava akımı ve klimadan hoşlanmaz. Kapı ve pencere yanlarında olmamalıdır. Aydınlığı sevse de direkt güneş ışığına maruz kalırsa yaprakları zarar görebilir.
Sağlıklı gelişimi için bir fısfıs kullanarak yapraklara da su püskürtmelisiniz. Yaprakları suladığınızda damlacıkları temizlerseniz güneş ışığı yaprakları kurutmaz.
Bonsai Çiçeği Özellikleri
Bonsai çiçeği küçük ağaç boyunca olan bitkilere verilen isimdir. Bon ve Sai olarak Japonca kökenli iki kelimenin birleşiminden bir araya gelir. Bon kelimesi saksı, sai ise ağaç anlamındadır. Bonsai çiçekleri görünü olarak çok küçük yapıda bitkilerdir. Ancak özellik olarak standart ağaçlarla aynı özelliklere sahiptir. Doğru tekniklerle birçok ağaç minyatür ağaç yani bonsai haline getirilerek saksıda yetiştirilebilir.
Bonsai hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda yetiştirilebilir. Çam bonsai dışarıda yetiştirilebilirken tropikal bonsai türleri evlerde de yetiştirilebilir. Bonsai çiçekler dört mevsim yeşil kalmayacaktır. Yapraklarını belirli bir süre sonra döker ve yine mevsimi geldiğinde çiçek açar. Bonsai ağacı özellikleri mevcut ağacın büyük formuyla aynıdır.
Bonsai Çiçeği Nasıl Sulanır?
Bonsai çiçeği bakımı için sulama en önemli husustur. Ağaç kararında sulanmalıdır. Fazla sulama ve kuru kalacak şekilde sulama bitkiye zarar verir. Çok sulanan bonsainin köklerinde çürüme olur. Az sulanması durumunda ise zaman içinde kuruyacaktır.
Bonsai ağacı sulama sırasında toprağa bakarak su miktarı belirlenebilir. Toprağa dokunarak nem durumunu kontrol edebilirsiniz. Çok sıcak yaz mevsimlerinde gün aşırı sulayabilir. Kış aylarında ise 3 günde bir olacak şekilde haftada 2 defa sulayabilirsiniz. Bonsainizi yaz aylarında suluyorsanız tabakta biraz su bırakırsanız bitkinin ihtiyacı olan kadarını toprağı ile çekebilir. Sulama sırasında toprağın her bölümü ıslanmalıdır. Kuru kalan bölüm olursa bitkinizin gelişimi sağlıklı olmayacaktır.
Bonsai Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Bonsai çiçeği yetiştirmek adına bodur çalı türleri tercih edilmelidir. İstediğiniz bonsai türüne karar verdikten sonra doğru ağacı seçmeniz gerekiyor. Boyuyla kıyaslandığında kalın gövdesi olan ağaçlar ve gövdeden her yöne dal çıkaran ağaçlar tercih edilmelidir.
Bonsai olarak tercih ettiğiniz ağacı aldıktan sonra toprağa ekiyorsunuz. Bu süreçte sulama çok önemlidir. Sulama kararında yapılmalıdır. Daha sonra ağacın dallarını istediğiniz şekilde budama ve şeklini düzeltme ile gerekli bölgeleri tel yardımıyla sararak sağlıklı bir bonsai elde edebilirsiniz.
Bonsai yetiştirirken ağacın türüne göre ısı ve ışık isteğini de bilmeli ve bu şartları sağlamalısınız. Böylece istediğiniz ağacı minyatür bonsai çiçeği haline getirebilirsiniz.