Boru Çiçeği Çeşitleri Nelerdir
Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen boru çiçeğini kahkaha çiçeği, sihirbaz otu, şeytan elması gibi farklı isimlerle de biliyorsunuz. Bu çiçek ortalama 1 metre kadar uzayan büyük beyaz boru şeklinde bir bitkidir. Dünyada tüm tropikal bölgelerde yetişme özelliği olan bir bitkidir.
Boru Çiçeği Çeşitleri Nelerdir
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Boru çiçeği çeşitleri dünyada 10 tane kadardır. Ülkemizde yetişen sadece iki farklı türü vardır. Ülkemizde Datura Metel ve Datura Stramonium isimli iki türü bulunur. Datura Metel olarak bilinen türü bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Ortalama 150 cm kadar uzayabilen bu tür bir yıllık dayanıklı otsu bir bitki türüdür.
Boru Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Boru çiçeği toprak seçiciliği olan bir bitki olmadığı için yol kenarında, terk edilen bir alanda ve tarlada dahi doğal olarak yetişme alanı bulabilir. Drenajı güçlü olan, suyu iyi süzen, hafif düzeyde asitli ve besleyici toprakları çok sever. En yüksek verimi almak için azotlu gübre verilmesi gerekir. Çok sulu topraktan hoşlanmayan bir bitkidir. Bu yüzden de sulama seyrek olarak yapılabilir. Toprak kontrol edildikten sonra toprağı kurudukça sulama yapılabilir.
Boru çiçeği bakımı çok zor ve yoğun değildir. Güneş gördüğü alanları sever. Genellikle direkt olarak güneş alan ortamlarda yetişmekten hoşlanır. Suyunu düzenli veriyorsanız ve güneş gören bir ortamda duruyorsa sağlıklı yetişmesi için yeterlidir.
Boru Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Boru çiçeği özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Gövdeleri dik yapıdadır. Kahverengi ve siyah tohumları olan bu bitki ortalama 8-12 arası dala sahiptir. Çiçekleri beyaz ve boru şeklinde olur.
- Tek yıllık otsu bir bitkidir ve çiçekleri hem beyaz hem de sarı olarak yaz aylarında açmaktadır. Türkiye’de iklim koşulları sebebiyle mayıs ve eylül ayları arasında da açabilir.
- Boru çiçekleri ortalama 40-100 cm arasında uzayabilirler.
- Yeterli olgunluğa geldikten sonra alttan başlayarak yaprakları toplandığından gölge ve havadar bir ortamda kurutulabilir.
- Boru çiçekleri sıcak ve ılık iklimlerde yetişen bir bitkidir. Güneş gördüğünde beyaz, pembe, mavi gibi farklı renklerde çiçek açabilir.
- Geçirgen topraklarda kendi başına çok rahat bir şekilde gelişebilir. Kapı, duvar gibi alanlarda mavi boru çiçeği yer örtücü olarak kullanılabilir.
- Bakımı çok kolay bir bitkidir. Buna karşın budaması doğru yapılmalıdır. Kontrol altına alınmadığında çok geniş alanlara yayılabilecek bir çiçektir.
Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Boru çiçeği çoğaltma işlemleri tohum ve çelikten çoğaltma olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Tohumu direkt olarak bitkisinden alınabilir. Yaz aylarında açan bitkiden tohum alarak bahçede güneş gören bir alana ekiniz ya da saksıya serptikten sonra güneş alan bir alana koyduğunuzda çoğaltabilirsiniz. Kış sonrası bahar aylarında çimlenme yaptığına şahit olabilirsiniz. Tohumdan çoğaltmak istiyorsanız tohum serpme işlemini hemen yapmamalısınız. Buzdolabında 1-2 ay beklettikten sonra serpmeniz daha doğru olur.
Boru çiçeği çoğaltma işlemlerinde diğer yöntem ise çelikle çoğaltma yöntemidir. Çelik ile tohumda olduğu gibi kolaylıkla köklenir. Aldığınız çelikler kalıcı olacağı için toprağa ektiğiniz anda hızlı bir şekilde çiçeklenmeye başlar. Çelikle çoğaltma işlemleri mayıs, haziran ve temmuz ayları boyunca yapılabilir. 20 cm kalınlık ve uzunlukta bir dal alarak üst yapraklarını bırakarak 5 cm kadar toprağın altına ekerseniz başarılı bir şekilde çoğaltabilirsiniz.