Çardak Gülü Özellikleri

Çardak Gülü Özellikleri

Sarmaşık olarak da nitelendirilen çardak gülü anavatanı Anadolu ve Çin olan bir gül türüdür. Bu gülleri pembe, sarı ve kırmızı gibi farklı renklerde açarlar. Çiçekleri ise çan şeklinde büyük yapıdadır. Çardak güllerinin temel özellikleri ise boyunun diğer gül türlerine göre daha kısa olmasıdır. Çardak gül satın almak için buraya tıklayınız.

Çardak gülü özellikleri olarak öne çıkan özelliklerden biri rutubet ve nemli ortamları sevmesidir. Bu güller aşılama, daldırma, tohumla üretme, kökten ayırma, çelikleme gibi farklı yöntemlerle üretilmektedir.

Sarmaşık güller bahçede yetiştirilebileceği gibi saksıda yetiştirilecek türleri de bulunmaktadır. Saksıda yetiştirilen sarmaşık gülü koku vermeyen özelliktedir. Bu güller soğuk havalara karşı dayanıklıdır ve boyları 10-15 metreye kadar ulaşabilir.

Kış aylarında yapraklarını döken sarmaşık güller yarı güneş gören yerlerde yetişebilir. Mayıs ayından itibaren çiçeklenen güller rengarenk türleri ve mis kokusuyla bahçelerinizin ve balkonlarınızın nadide parçası olabilirler.

Çardak Gülü Bakımı Nasıl Olur?

Çardak gülü sıradan bir bitki değildir. Bu yüzden de bakımının titizlikle yapılması gerekir. Güller belirli aralıklarla budanmalı ve toprakları belirli aralıklarla işlenmelidir. Sarmaşık gülü soğuk bir havada ekildiyse soğuktan zarar görmemesi adına gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır.

Sarmaşık gülü özellikleri olarak killi, kumlu ve demir bakımından zengin toprakları sevmektedir. Kil oranı yüksek, kireçli ve asit açısından zengin topraklardan hoşlanmazlar. Bakımı sırasında çardak gülü için özel olarak üretilen bitki besinleri kullanılmalıdır.

Sarmaşık gülleri dayanıklı bitkiler arasında yer alır. Bu yüzden su istekleri çok fazla değildir. Ancak az ya da çok sulandığında solma tehlikesi olabilir. Sarmaşık güller olması gerekenden az sulandığında gelişimi de zayıf olacaktır. Güllerin sık sulanmaması ve belirli aralıklarla sulanması gerekir. Sabah saatlerinde sulanması daha doğru olur ve direkt güneş gördüğü sıcak saatlerde sulama yapılmaması önerilmektedir.

Çardak Gülü Budama Nasıl Yapılır?

Çardak gülü sarılıcı özelliğe sahip bir gül türüdür. Bu yüzden belirli aralıklarla budanması gerekir. Budama işlemi aksarsa güllerin gelişimi olumsuz etkilenebilir. Bu güller yılda bir defa çiçek açmaktadır. Budama işlemi çiçeklerini verdikten sonra ilkbahar aylarında yapılmalıdır.

Sarmaşık güller budanarak sağ ve sol bölümlere yayılmasına engel olunabilir. Köklerin birbirine dolanmaması adına budama işlemi belirli bir düzen içinde yapılmalıdır. Sarmaşık güller aşırı yayılıcı olduğu için her yıl budaması yapılması önerilmektedir.

Sarmaşık güller soğuk iklimlerde de yetişebilir. Soğuk iklimlerde ise kış ayları ve sert geçen zaman dilimlerinde dibine saman ile gübre ve toprak karışımı ile örtü yapılabilir. Güllerin dallarına hasır tarzında malzemeler kullanıldığında hava geçirecek bir konumda dallarının zarar görmemesi adına korunması sağlanabilir.

Çardak Gülü Dikiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çardak gülü canlı olarak çıkabilmesi için yumuşak ve kuru havalarda dikilmesi önerilen bir bitidir. Ekileceği bölgede başka çiçek ve güller yer alırsa sarmaşık gülleri daha çabuk gelişir ve büyür. Dikim zamanı ise ilkbahar ya da sonbahar ayları olmalıdır.

Çardak gülü ekilecek bir alanda daha önce gül yetiştirildiyse toprağın değiştirilmesi önerilmektedir. Gül fidanının ekileceği toprak 50-60 cm derinlik olmalıdır. Gül fidanının su oranı doğru ayarlanmalı ve fazla su verilmemelidir. İlkbahar aylarında besleyici ürünler ile beslenerek gelişimi desteklenmesi önerilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.