Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir
Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir ?
Ceviz fidanı tüplü olması durumunda yılın her zamanı dikilebileceği gibi diğer türlü kasım ve mart ayları arasında dikilebilir. Dikim işlemi sırasında çukurları açma, kök budaması yapma, toprağı iyi bir şekilde kapama ve fidana can suyunu verme süreçleri önemlidir.
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Ceviz fidanı dikimi aşamaları şöyledir;
- İlk olarak ceviz fidanının dikileceği çukurun açılması gerekiyor. Bunun için çukur en az 40 cm kadar olmalıdır. Çukur açma işlemi kürek ya da vurgu makinesiyle yapılabilir.
- Ceviz fidanı dikilmeden evvel zarar gören kökleri varsa sağlam yerlerine kadar kesilmesi önerilir
- Daha sonra fidan çukura konur. Bu işlemden sonra aşılı olduğu bölgeye kadar toprak atma işlemi yapılır.
- Toprağın hava almaması adına toprağı fidanı da tutarak ayaklarla ezerek sıkabilirsiniz.
- Sonrasında can suyu verilir. Havalar yağışlı geçiyorsa can suyu vermenize gerek kalmaz. Ancak aksi halde 10-15 litre kadar can suyu vermelisiniz.
- Mart ayı içinde 40 santim üzerinde tepeleri kesilerek budama işlemi yapılabilir.
Ceviz Fidanı Kaç Metre Arayla Dikilir?
Diğer meyvelerde fidan dikim aralığı düşük olabilir. Ancak ceviz fidanı yetiştiriciliği için durum biraz daha farklıdır. Bir ceviz fidanının dikim aralığı 4.5-6 metre arasında değişecektir. Dikim aralıkları konusunda titiz davranılmazsa fidanlar yeterli oranda yetişmeyecektir.
Ceviz Fidanı Bakımı Nasıl Olur?
Ceviz fidanı bakımı için özellikle mart aylarında çok titiz davranılması gerekir. Kış boyunca yağmur ve kar suları toprağı teptiği için sert tabakalar el çapasıyla kırılmalıdır. Tepe budaması işlemi 40 cm’den itibaren yapılmalıdır.
Bahar dönemi içinde ceviz fidanının dibinde çıkan yabani otlar takip edilmeli ve hemen gerekli önlemler alınmalıdır. Mayıs ayı itibariyle yağış durumu da dikkat alarak ceviz fidanları sulanabilir. Fidanın çevresinde otlanma olması durumunda çapalama yaparak kökün rahatlaması sağlanabilir.
Haziran ayı içinde ise ceviz fidanına fosfor ağırlıklı bir gübreleme işlemi yapılmalıdır. Verilecek miktar her yıl koordineli şekilde arttırılmalıdır. Fosfor açısından zengin olan gübreler kök gelişiminde çok önemli bir işleve sahiptir.
Ceviz fidanının dikildiği arazinin rüzgarlı bir bölgede olması durumunda ise hemen fidanların yanlarına kazıklar dikilerek gerekli önlemler alınır. Kış aylarında ceviz fidanları dinlenme sürecinde olduğu için sulama veya farklı bir bakım işlemi yapılması gerekmemektedir.
Ceviz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Ceviz fidanı meyve verme süresi bakım şartlarına göre değişmektedir. Doğru yöntemlerle dikilen ceviz fidanından 1-2 yıl içinde meyve almaya alınabilir. Ancak ilk yıllarda alınan meyvelerin kalitesi düşük olacaktır. Ceviz fidanlarından tam verimli bir meyve alınabilmesi için 5-7 yıl geçmelidir. Aşılı ceviz fidanları dikilen bölgeye yanlara dölleyici özellikte fidan dikimi yapılması gerekir. Böylece daha yüksek oranda verim ve kaliteli meyve alınabilir. Genellikle ceviz fidanları ilk yıldan itibaren meyve vermeye başlar.