Defne Ağacı Fidanı Yetiştiriciliği
Defne ağacı tipik bir Akdeniz iklimi bitkisi özelliklerini taşımaktadır. Hoş kokusu ile çok kişi tarafından bahçelerde yetiştirilen bir ağaçtır. Memleketin hemen hemen her yerinde çok güzel yetişir. Yılın her anı yeşil kaldığı için süs bitkisi olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Üstelik doğru budama teknikleri kullanıldığında Bonsai ağaç sanatına en kolay uygulanabilecek ağaç türleri arasında bulunuyor.
Defne Ağacı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Akdeniz iklimine yatkın bir bitki olduğu için sıcak havayı sevmesiyle bilinen bir bitkidir. Çok sıcak olan kurak iklimlere karşı dahi dayanıklı bir bitkidir. Güneş alan bölgelerde çok güzel yetiştirilebilir. Doğru toprak seçildiğinde güneş ve soğukluk sorunu olmaması durumunda kaliteli defne ağacı yetiştiriciliği yapılabilir. Karadeniz bölgesinde hiç güneş görmeyen rutubetli yerlerde bile yetişiyor.
Defne Ağacı Fidanı Yetiştiriciliği
Defne ağacı fidanı yaz kış yeşil yapraklı olan bir bitkidir. Gerekli ortamlar sağlandığında boyu 10-12 metre kadar uzayabilir. Yaprakların üst tarafı koyu yeşil ve parlak renkte olur. Yaprakların alt kısmı da mavi, yeşil ve mat renkte olur.
Defne çiçekleri beyaz ve sarı renkte açar. Çiçeklerin güzel kokusu herkes tarafından sevilmektedir. Akdeniz ikliminde yetişme ortamı bulan defne, soğuk bölgeleri sevmemektedir. Yapraklarında aromatik bir tat vardır. Aynı zamanda güzel kokusu sayesinde yemeklerde de kullanılabilecek bir bitkidir.
Defne çok sayıda faydası olan bir bitkidir. Meyvesi işlendikten sonra defne yağı elde edilerek başta kozmetik amaçlı olmak üzere birçok alanda kullanılabilir. Ülkemizde defne yetiştiriciliği çok yaygın bir uğraştır.
Defne Ağacı Bakımı Nasıl Olur?
Defne ağacı bakımı sürecinde toprak seçimi çok önemlidir. Defle humus ve kireç açısından zengin toprakları sever. Taşlı ve kuru topraklarda da yetişebilmesine karşın doğru toprağı seçmek çok önemlidir. Defne yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Soğuk havalara karşı çok hassas olan defne sıcak ortamlarda yetiştirilir.
Kurak olan havalarda da yetişebilmesi sebebiyle bulunduğu ortamda güneş ışığından mahrum bırakılmamalıdır. Güneş alan bölgelerde bulunduğunda çok daha sağlıklı gelişir ve çiçekleri kokularını her yana yayar.
Defne ağacı çok su isteyen bir bitki değildir. Defne fidanı uzun bir süre sulanmamasına karşın gelişimini kendi başına sürdürebilir. Daha önce kestiğiniz defne çubuklarını 7-10 gün suda beklettikten sonra gübresini de karıştırarak toprağa dikebilirsiniz. Yetişme döneminde nem istediği için dibinin kuru olmamasına özen gösterilmelidir. Bu dönemde düzenli olarak sulama işlemleri yapılmalıdır.
Defne Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Defne ağacı dikimi için en uygun mevsimi beklemek önemlidir. Çünkü defnenin en bilinen özelliği soğuk sıcak hava ayırt etmemesidir. Bu yüzden bahar aylarında ve kış aylarında dikilmesi uygun olur. Genel olarak defne fidanı yaz mevsiminde dikilecek diye bir kanun yoktur.
Defne ağacı ilk olarak saksıda bitki formunda yetiştirilen bir bitkidir. Bunun dışında direkt olarak toprağa dikmeniz de mümkündür. Bu ağaç Akdeniz iklimi olan her bölgede yetişir. Ülkemizde Güney Marmara, Akdeniz , Ege bölgesinde iç Anadolu ,Karadeniz bölgelerinde kendine yetişme alanı bulmaktadır.
Defne ağacı toprağının her zaman humus açısından zengin olması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Suyu sevmese de 2-3 günde bir su vermeniz yeterli olacaktır. Toprağın belirli aralıklarla gübrelenmesi de gerekir. Budama işlemlerini yaparken sağlıklı dalların zarar görmemesi önemlidir. Defne ağacı budama işlemlerinde sağlıklı dallar zarar görürse o yıl çiçek açmayabilir.