Difenbahya Çiçeği Bakımı
Difenbahya Çiçeği Bakımı
Difenbahya çiçeği adını birçok kişi bilmese de zarif yapısıyla yaşam alanlarında çok yaygın görülen bir bitkidir. Difenbahya çiçeği bakımı en kolay olan saksı çiçekleri arasında yer alır. Aydınlığı seven difenbahya güneş olan ortamlarda daha rahat yetişir ancak direkt güneş ışığını sevmez. Tül perdeden süzülerek gelen güneş daha estetik yetişmesini sağlar. Bitkinin güneş isteği kış aylarında da devam eder. Soğuk havalarda ne kadar fazla güneş ışığı alırsa güzelliği o oranda korunur.
Difenbahyalar yaprakları güneşe doğru uzadığı için ortalama haftada bir defa güneş almayan yönünü de güneşe çevirerek eşit bir büyüme olmasını sağlayabilirsiniz. Gevşek yapıya sahip hava gözenekleri çok olan bahçe toprağından hoşlanır. Ağır ve sıkı topraklarda köklerinde çürümeler görülür. Bol perlitli topraklarda daha güzel gelişecektir. Toprakta sığır gübresi kullanırsanız daha besleyici olmasını ve bitkinin daha iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Difenbahya çok hızlı büyüyen ve boyu 2 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Tropikal bir çiçek olarak bilinir ve bakımı sizi zorlamaz.
Difenbahya Çiçeği Neden Ağlar?
Difenbahya çiçeği halk arasında "Ağlayan Çiçek” adıyla da biliniyor. Bazı dönemlerde yapraklarından ter damlacıklarında olduğu gibi su çıkarıyor. Bu yüzden de çiçeğe ağlayan çiçek adı takılmış. Bir inanış difenbahya çiçeği neden ağlar sorusuna sahibi öldükten sonra bu özelliğinin ortaya çıktığın söylüyor. Bitkinin ağladığı yani su damlacıkları oluşturduğu dönem genellikle yaz aylarının bittiği döneme denk geliyor.
Difenbahya Çiçeği Nasıl Sulanmalı?
Toprağı çok kurumadan difenbahya çiçeği sulanmalıdır. Sulama sırasında toprağın her yerinin eşit derecede ıslanmasına çok dikkat edilmelidir. Aksi halde belirli bir bölge kuru kaldığında o bölgede gelişim daha yavaş olur. Sulama sırasında ölçü kabı kullanmanızı öneriyoruz. Her sulamada aynı ölçüde sulamalı ve bu işlemi düzenli aralıklarla gerçekleştirmelisiniz. Bitkinin gelişimi aynı kaldığı sürece ölçü ve zaman aralığı değişmemelidir.
Difenbahya çiçeği yaz aylarında sıcak havalarda daha sık su istediği için haftada 1-2 defa sulayabilirsiniz. Kış aylarında hava nem ve ısı kaybına uğradığı için haftada 1 sulamanız yeterli olacaktır. Sulama sırasında musluk suyu kullanmamanızı öneriyoruz. Dinlendirilmiş ve oda sıcaklığındaki suyu kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Difenbahya Çiçeği Saksı Değişimi
Difenbahya çiçeği gelişimi çok hızlı olan bir bitkidir. Bu yüzden kısa süre içinde daha büyük bir saksıya ihtiyacı olur. Saksı değişimi için en uygun dönem mart ve nisan ayları olur. Saksı değişiminde diğer bitkilerin aksine iki numara büyük saksı kullanılmasını öneriyoruz. Çok büyük saksıya almayı düşünüyorsanız hata yaparsınız. Çünkü çok büyük saksıda difenbahyanın kökleri gelişir ve yaprakları sağlıklı çıkmaz. Ayrıca büyük saksıda daha çok su verdiğiniz için toprak suyu emer ve çiçek kısa sürede çürümeye başlar.
Difenbahya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Saksı çiçeği yetiştiriyorsanız difenbahya en kolay çoğaltabileceğiniz bitkilerdendir. En yaygın ve pratik difenbahya çiçeği çoğaltma yöntemi yapraktan çoğaltmadır. Bitkinin yaprağını suya bırakarak çimlendirmelisiniz. Daha sonra çimlenen yaprağı saksıya diktiğinizde büyütebilir ve yeni bir difenbahya elde edebilirsiniz.
Difenbahya çiçeği zehirli mi gibi sorulara da yazımızın sonunda açıklık getirelim. Bu çiçeğin zehirli olduğu bilgisi doğru değildir.