Domates Tohumu Nasıl Ekilir

Domates tohumu nasıl ekilir ve ülkemizde en çok ekilen sebzeler arasındadır. Verim alabilmek için domates tohumu ekimi doğru zamanda yapılmalıdır. Öncelikle domates ekiminin ne zaman yapılabileceğini belirterek rehberimize giriş yapacağız.
Domates tohumu ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekilebilir. Hasadın verimli olabilmesi için tohumun kalitesi ve ekim zamanı önemlidir. Domates tohumu ekim derinliği ortalama 1 cm kadar olmalıdır. Tohum sıraları üzerinde ortalama 50 cm mesafe bırakılabilir. Sıralar arasında da 90 ile 130 cm arasında boşluk olabilir. Domates fidesi satın aldıysanız domates fidesi için ekim aralığı da tohum ile aynı olmalıdır.
Domates tohumunun ekimi yapılmadan önce 12 saat kadar suda bekletilebilir. Tohumu ekmeden evvel toprağın uygun şekilde hazırlanması şarttır. Bunun için bir kap içine yarı torf yarı da perlit koyarak karıştırabilirsiniz. Daha sonra toprağın nemlenmesi için su dökebilirsiniz. Elinize biraz toprak alarak toprağın nemlendiğinden emin olabilirsiniz. Elinize aldığınız topraktan su akıyorsa suyun fazla olduğunu unutmayın.
Domates tohumu ekerken plastik bardakta önceden hazırladığınız karışımla her bardağa tohumları ekebilirsiniz. Her bardağa iki tohum gelmesi gerektiğini hatırlatalım. Sonrasında spreyleme şeklinde sulamayla toprağı nemli bırakabilirsiniz. Bu aşamada direkt sulama yapmak tohumların derine gitmesine yol açabilir. Çimlenme gerçekleşene kadar tohumun nemli kalması gerekiyor. Domates tohumu ekimi yaptıktan sonra ortam sıcaklığını 22-25 derece arasında tutabilirsiniz.
Domates Tohumu Çimlendirme Yöntemleri
Domates tohumları ocağa atmadan önce nemli bezde ya da suda bekletilirse çimlenme oranı artacaktır. Tohumların çimlenmesi için bir kap ya da viyol kullanabilirsiniz. Kap içinde üst seviyeye 1 cm kalacak kadar ince elenmiş toprak ve torf karışımı doldurulmalıdır.
Kabı doldurduktan hemen sonra toprağı bir fısfıs kullanarak nemlendirilmesi gerekir. Nemlendirme işleminin ardından streç film kullanarak kabın üzerini kapatabilirsiniz. Çimlenme dönemine kadar belirli aralıklarla toprağı fısfıs kullanarak nemlendirmeniz yerinde olur.
Domates tohumu çimlendirme süreci ortalama 2-3 hafta kadar sürecektir. Domates tohumlarının çimlenmeye başlamasıyla streç filmi kaldırabilirsiniz. Bu süreçte çimlenen tohumları direkt güneşle temas ettirmemeniz önerilmektedir. Domates tohumlarının boyu ortalama 3-5 cm fide haline geldiğinde artık bahçenize ekilmeye hazırdır. Evde yetiştirmek istiyorsanız büyük bi saksıya geçirebilirsiniz.
Domates tohumu açık arazide de çimlendirilebilir. Açık bir arazide çimlendirme işlemi yapılacaksa toprağı işlemeniz gerekir. Toprağı işledikten hemen sonra tohumları toprağa yerleştirebilirsiniz. Daha sonra ince elediğiniz 1 cm kadar toprağı tohumun üzerine atın. Açık arazide de tohumu toprağa koyduktan sonra üzerini şeffaf bir naylonla kapatabilirsiniz. Çimlenme sürecinde belirli aralıklarla toprağı nemlendirin. Açık arazide de domates tohumları ortalama 2-3 haftada çimlenecektir.
Domates Fidelerinde Şaşırtma
Domates tohumları fide haline geldikten sonra boyu 10 cm kadar olduktan sonra fidelere şaşırtma işlemi yapabilirsiniz. Fideleri ektiğiniz yerden çıkararak başka bir yere diktiğinizde domates fidelerinin farklı şartlara uyum sağlamasın sağlayabilirsiniz. Bu işlem sonucunda domates fidelerinin gövdeleri de sağlamlaşır. Domatesleriniz tohumlanma sürecinden sonra ortalama 3 ay sonra yiyebileceğiniz kıvama gelecektir.
Domates Tohumu Çimlendirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Domates tohumu çimlendirme sürecinde doğru hareket ederseniz verimli bir hasat geçirebilirsiniz. Çimlendirme ve yetiştirme adımlarını doğru uygulamazsanız domates fidesi uzasa da meyve vermeyebilir. Domates tohumu ekimi sonrasında çimlendirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;
- Tercih ettiğiniz domates tohumunun kaliteli anaçlardan elde edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Domates tohumu ekiminde torf ve viyöle kullanırsanız çimlenme işlemi kusursuz olarak gerçekleşebilir.
- Ekeceğiniz domates tohumunun özelliklerini dikkate alarak doğru yer tercihini yapmalısınız. Uygun ortamlar sağlanmazsa çimlenme gerçekleşmeyebilir.
- Tohum ekmeden önce tohumlar için alt katman oluşturmalısınız. Domates tohumu için dikim yapacağınız alana belirli miktarda toprak koyarak alt katmanı oluşturabilirsiniz.
- Domates tohumunu ektikten sonra tohumların üst kısımlarını kapatacak şekilde toprak ilave etmeniz yeterlidir.
- Domates tohumunu çimlendirirken belirli bir düzende fısfıs kullanarak sulama işlemi yapmalısınız. Toprağın fazla nemlendirilmesi çimlenme döneminde istenen bir durum değildir.
- Domates fidesi belirli bir uzunluğa geldikten sonra güçlenmesi adına fidelere şaşırtma işlemi yapabilirsiniz.
Domates tohumu çimlendirmek istiyorsanız ilgili kategorimizi ziyaret ederek Floridade, natural Ceneviz, Swetle, sofralık, Natural golden jubile, sivri, priform, invuctus, siberian, chery, salkım gibi domates tohumu türlerini satın alabilirsiniz.