Dutun Faydaları Nelerdir
Kan dolaşımı düzenleme, bağışıklık sistemi güçlendirme gibi birçok faydası olan dut ülkemizde çok yaygın tüketilen bir meyvedir. Lezzeti, kokusu ve estetik görünümü ile dut her zaman yetiştirilen bir ağaçtır. Dutun faydaları nelerdir ;
- Kan yapıcı özelliği vardır. Bu sayede anemi ve kansızlık sorunlarına karşı vücudu korur.
- Sindirim sistemini düzenleyerek vücutta hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu dış etkilere karşı korumaktadır.
- Karaciğerin daha güçlü hale gelmesini sağlar. Karaciğer hastalıklarına karşı çok önerilen bir meyvedir.
- Bağırsaklarda oluşan kurt gibi organizmalarla mücadelede çok etkilidir.
- İştah açıcı özelliği vardır. Bu yüzden kilo almaya yönelik diyet programlarının değişmez bir üyesidir.
- Mide ve bağırsakların daha düzenli şekilde çalışmasını sağlar.
- Vitamin ve mineral yönünden zengin yapısıyla vücuttaki mikropları öldürücü özelliği vardır.
- Yaprakları da antiseptik özelliği sayesinde tüketilebilir. Aynı zamanda yapraklarında kendine has doğal bir antibiyotik yapısı vardır.
- Boğaz iltihabı, bademcik sorunları, ağız kokusu şikayetleri, diş eti hastalıkları ve öksürük gibi durumlara karşı da yoğun olarak tüketilir.
Dut Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
- Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Dut Fidanı Bakımı Nasıl Olur?
Dut fidanı bakımı çok zor değildir. Bölgedeki iklim özelliklerine göre açık ve örtülü toprak işleme sistemi tercih edilebilir. Su kaynakları yeterli olması durumunda örtülü toprak işleme daha verimli olur. Ağaca zarar verme potansiyeli olan büyüklükteki otlar temizlenmelidir. Toprağın sonbahar ve kış aylarında en az bir defa işlenmesi gerekir.
Yeni oluşturulan dut bahçelerinde zararlı otlardan kurtulmak için ilaç kullanılabilir. Dut ağacı nemli topraklarda daha verimli olur. Yaz mevsimi ve kurak dönemlerde toprağın nem dengesinin sağlanması için düzenli olarak sulanması gerekir. Sulamada suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Kaliteli verim elde etmek adına doğru gübreleme işlemi yapılmalıdır.
Dut Fidanı Nerede Yetişir?
Ülkemizde dut fidanı yetiştiriciliği çok yaygındır. Memleketin her yerinde yetişir. Dut ağacı iklim ve toprak açısından çok seçici değildir. Ülkemizin genelinde zorlanmadan yetiştirilebilecek bir bitkidir. Ankara, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ, Ordu gibi yerlerde çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Dut ağacı yapısı gereği çok bakım gerektirmeyen ve yaz mevsiminde meyve veren bir ağaçtır.
Dut ağaçları sıcak ve ılıman iklimleri daha çok sever. Bu yüzden belirli bir sıcaklığın üzerinde olan bölgelerde daha yüksek verim alınabilir. Ülkemizde meyve yetiştiriciliği yapılabilecek her bölgede dut fidanı yetiştirilebilir. Killi ve kumlu toprakları seven dut ağaçlarının toprağında taban suyunun yüzeye yakın olmaması önemlidir.
Dut Fidanı Nasıl Budanır?
Dut ağacı budama işlemleri titiz bir şekilde yapılmalıdır. Doğru budama teknikleri ve doğru zamanda yapılan budama ile daha yüksek verim elde edilebilir. Dut ağacında iki farklı budama tekniği bulunur. İlk budama tekniğinde ağaç yeterli boya ulaştıktan sonra şekil vermek için yapılan budama yapılmalıdır. Bu budama mutlaka ağacın sağlıklı gelişmesi için yapılmalıdır.
Dut fidanı budamada ikinci budama amacı ise meyve verimini arttırmak için yapılan işlemlerdir. Bunun için de özellikle dut fidanı yetiştiriciliği yapılıyorsa profesyonel bir destek alınması doğru olur. Dut ağacında yanlış budama işlemleri yapılırsa ağaç verimi düşer ve ağacın ömrü da belirgin oranda kısalır.