Erik Fidanı Yetiştiriciliği ve Çeşitleri
Erik Fidanı Yetiştiriciliği ve Çeşitleri
Erik fidanı yetiştiriciliği ülkemizde birçok bölgede profesyonel olarak yapılmaktadır. Erik türlerinin iklim istemleri birbirinden çok farklıdır. Can erikleri grubunda olan çeşitleri ve Avrupa grubu olarak nitelendirilen çeşitleri soğuk ılıman iklimleri sever. Asya da yetiştirilen erikler ise kış aylarının çok sert olmadığı ılıman iklimleri severler.
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Erik fidanı yetiştiriciliği yaparken toprak istekleri de farklıdır. Erik fidanları toprak bakımından orta seçicilikte bitkilerdir. Saçlı köklere sahip oldukları için derinliği az olan topraklarda kolayca yetiştirilebilirler. Can erikleri ise drenajı iyi olmayan ve kireç oranı fazla topraklarda çok daha verimli sonuçlar sunmaktadır. Japon grubu erik çeşitleri besin açısından zengin topraklarda yetişmeyi seçerler. Toprağın iyi drene edilmemesi durumunda dahi diğer meyvelere göre erik fidanları daha iyi verim sunmaktadır.
Erik Fidanı Nasıl Dikilir?
Erik fidanı dikimi için 60 cm boyunda ve 60 cm genişliğinde çukurlar açılmalıdır. Çukurun derinliğinin 50 cm’den az olmaması çok önemlidir. Dikim öncesinde erik fidanının kök budaması titiz bir şekilde yapılmalıdır. Kökteki uzayan, kırık ve sağlıksız kökler kesilebilir. Ayrıca yan dallar da budanmalıdır.
Erik fidanı dikiminde dikim tahtası kullanılması önerilir. Dikimde fidanın aşı noktasının dikim tahtasının 2 cm kadar üzerinde tutulması gerekir. Dikim sırasında çukurun üzerinden çıkan toprağa yanmış gübre karıştırıldığında çukurun yarısına kadar bir kümbet oluşturularak çukurun dibinden çıkmış olan topraklar üst kısmında sıkıştırılmalıdır.
Erik fidanı dikerken önemli noktalardan biri aşı noktası toprak altında kalmamalıdır. Erik fidanı toprak yeterli nemde olsa da can suyu verilmelidir. Erik fidanı dikimi yapılırken kare ya da üçgen şeklinde dikim yapılması önerilmektedir. Bunun için dikim aralıkları arasında 4-5 ve 6 metre boşluk bırakılması önerilir. Dikim yapılacak alanda toprak organik açısında zengin olması durumunda ağaçların aralığı daha geniş olmalıdır.
Erik Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Erik fidanı dikim zamanı uygulama yapılacak bölgenin iklim koşullarına bağlıdır. Kış aylarının ılık geçtiği bölgelerde erik fidanları sonbahar aylarında dikilebilir. Kış aylarının soğuk geçtiği bölgelerde ise erik fidanları ilkbahar aylarında dikilmelidir. Erik fidanı seçimi yaparken öncelikle bulunduğunuz rakımı dikkate almanız gerekir.
Erik Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Erik fidanı çeşitleri çok sayıdadır. Dünyanın birçok yerinde iklim koşullarına göre farklı erik çeşitleri yetiştirilmektedir. Can, papaz, cin, black amber, diamond, star, beaty, formaza, president, santa rosa, splendor gibi çok sayıda erik çeşidi bulunur. Yaşadığınız bölgenin rakımına ve iklim koşullarına göre erik fidanı çeşitleri arasından bir seçim yapabilirsiniz. Seçim konusunda Ali Botanik Aş. den destek isteyebilirsiniz.