Fil Kulağı Çiçeği Bakımı

26-07-2021 16:24
Fil Kulağı Çiçeği Bakımı

Fil Kulağı Çiçeği Bakımı

Evlerde çok yaygın olarak yetiştirilen fil kulağı çiçeği bakımı konusunda bilmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Çiçeğin öncelikle aydınlık ortamlarda bulunması gerekiyor. İç mekanlarda yetiştiriyorsanız filtrelenen güneş ışığı daha iyi olacaktır. İç mekanlarda bakıldığında ortama düzenli olarak havalandırma şarttır. Dış mekanlarda ise fil kulağı güneşin direkt olarak yakıcı etkisine maruz kalmamalıdır.

Fil kulağı bitkisi yeterli bakım koşulları sağlanırsa çok büyük yapraklarıyla gösterişli bir şekilde gelişir. Özellikle nemli bölgeleri çok sever ve nemli alanlarda sağlıklı şekilde gelişebilir. Kuru havaya sahip ortamlarda yaprakları ve gövdesi düzenli olarak püskürtme şeklinde nemlendirilmelidir.

Fil kulağı kış aylarından soğuk havalarda etkilenebilen bir bitkidir. Özellikle don tehlikesi olan bölgelerde gerekli koruma önlemleri alınmalıdır. Don olmayan bölgelerde hem yaz hem de kış aylarında dış mekanlarda yetiştirilebilir. Fil kulağı ışık alan bölgeye doğru gelişim gösterir. Bu yüzden her zaman ışık almayan bölgeleri de düzenli şekilde ışığa doğru çevrilmelidir. Yeterli ışık aldığında ve yeterli bakım koşulları gerçekleştiğinde çok güzel gelişen bir çiçektir.

Fil Kulağı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Fil kulağı çiçeği çoğaltma işlemlerinde en yaygın yöntem kökten ayırma yöntemidir. Kökleri rizomlu olduğundan çok kolay bir şekilde filizlenme eğiliminde olur. Dip bölgeden yan filiz uzamışsa dipte filiz rizom oluşumu sayesinde gübre olmayan kumlu bir toprakta köklenme gösterebilir. Fil kulağının direkt yaprağı kesilerek köklendirmesi yapılamaz.

Çoğaltma işlemi sonrasında saksı seçimi de çok önemlidir. Fil kulağında saksıda mutlaka birden fazla delik olmalıdır. Yumru kök yapısına sahip olduğu için delik olmayan bir saksıda kökleri çürüyecektir. Delik olmayan saksıda fil kulağı çiçeği gelişmez. Doğru ortamda bakıldığında sürekli olarak çoğalan ve filizlenen bir bitkidir.

Fil Kulağı Çiçeği Nasıl Budanır?

Fil kulağı çiçeği budama işlemleri de çok titiz bir şekilde yapılmalıdır. Budama işlemi sırasında çiçekler solmuş olmalıdır. Çiçeklenme dönemi sonrasında tekrar yeni yapraklar ve çiçekler çıkması adına steril olduğu bilinen bir kesici ile budama işlemi yapılmalıdır. Kestiğiniz bölgelerin hava akımı ile temas etmemesi gerekir. Hava akımı ile temas olursa bu bölümlerde çürüme olacaktır.

Fil kulağı çiçeğinin kesilen bölgelerinin hava akımında etkilenmemesi adına mum, bal mumu ve hamur gibi yöntemler kullanılabilir. Düzenli budama yapılırsa sonraki dönemde fil kulağı çiçeği daha sağlıklı ve gür şekilde çıkar. Havadar bir ortamda delikli bir saksıda ve yeterli sıcaklık olan bir ortamda yeni filizlerinin budandıkça çıktığına şahit olacaksınız.

Fil Kulağı Nasıl Sulanır?

Fil kulağı çiçeği bakımı sürecinde en kritik noktalardan biri ise sulamadır. Kış aylarında uyku dönemidir. Bu yüzden de kış aylarında dinlendirilmiş su verilmesi gerekir. Haftada en çok 1-2 defa sulama yapılması yeterli olur. Nemi seven bir bitki olduğu için kış aylarında da yapraklarına su püskürtme işlemi devam etmelidir. Aksi halde yapraklarında ve kökünde kuruma şikayetleri olabilir.

Fil kulağı çiçeği sulama işlemleri yaz aylarında daha sık yapılmalıdır. Ayrıca yaz aylarında toprağının uzun süre kurumadan nemli tutulması gerekir. Bu yüzden haftada birkaç kez sulayabilir ve yapraklarına daha bol bir şekilde su püskürtmeye devam edebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.