Filbahri Çiçeği Özellikleri
Filbahri Çiçeği Özellikleri
Latince ismi Philadelphus olan Filbahri çiçeği beyaz çiçekleri olan, hoş kokulu, çalımsı bir çiçek türüdür. Boyu 1.5 ila 2 metreyi bulabilmektedir. Halk arasında "limon çiçeği” olarak bilinen yöreler de vardır. Ancak limon ile olan herhangi bir ortak özelliği yoktur. Bu çiçeğe yine halk ağzında "yalancı yasemin, ağızlık çalısı” gibi isimler de verilmektedir. Filbahri çiçeğinin anavatanı Güneydoğu Amerika’dır. Ancak, dünyanın birçok yerinde özellikle Avrupa’da bu çiçek sıklıkla yetiştirilmektedir. Ülkemizde de sahil kesimleri başta olmak üzere birçok bölgede yetişir. Filbahri çiçeği ılıman iklimler sever ancak soğuğa ve dona karşı dayanıklı bir bitki türüdür. Filbahri çiçeği satın almak için buraya tıklayınız.
Filbahri Çiçeği Bakımı
Dibi kurudukça sulamaya özen gösterelim yoksa çok sulayıp bitkiyi kök çürümesine yol açtırabiliriz ya da hiç sulama yapmayıp bitkiyi kurumaya terk edebiliriz. Bitki üzerinde böceklenme ya da mantar gibi hastalıklarla karşı karşıya kalırsanız insektisif ya da fungusit cinsi zirai mücadele ilaçları kullanıp, püskürtme yöntemi ile bitkinin üzerine püskürtüp bitkinizin daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. İç tarafı güneş görecek şekilde budama yapabilirsiniz. Filbahri çiçeği fidanının bakımında gübre önemli bir yer sahibi olmaktadır. Bu yüzden yılda bir kez olacak şekilde gübreleme işlemi yapılmalıdır.
Filbahri Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
İlkbaharda ilk çok serin günler geride kaldığı zaman tepe çeliği yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Çelikleri tepe yapraklı dallardan alın ama çok körpe yerlerinden değil biraz daha aşağıdan keserek almalısınız. Çelikler 10 cm ila 25 cm arası uzunlukta olacak. Daha uzunu iyi değil. Bir başka çoğaltma yöntemi olgun dal çeliği ile çoğaltmadır. Kasım sonundan Şubat başına kadar uygundur. Bunda çeliklerin niteliği son yıl yeni gelişmiş ama tam olgunlaşmış olmalıdır. Çeliklerin uçlarını keserek 25-30 cm gibi uzunlukta ayarlayın.