Fındık Fidanı Türleri Nelerdir
Fındığın ana vatanı 4-5 bin yıldır Anadolu bölgesidir. Ülkemizde fındık en yaygın olarak Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Bu bitki kış aylarında çiçeklenen ve döllenen tek bitki türü olarak bilinir. Fındık fidanı türleri boylarına göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde boyu 6 metre kadar uzayan türleri bulunur. İklim şartlarının uygun olması durumunda fındık fidanları bol ürün verebilir.
Fındık Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp& hattımıza mesaj atabilirsiniz. Fındık fidanı satın almak için tıklayınız.
Giresun yağlısı, tombul uzun, sarı yağlı mincane, çakıldak gibi fındık fidanı çeşitleri ülkemizde yetişme alanı bulur. Ortalama 14-15 derece sıcaklık olan bölgeler fındık yetiştiriciliği için uygun olmaktadır. Toprak isteği de diğer bitkilere göre farklı olur. Fındıklar besin değeri açısından zengin olan tınlı ve humuslu toprağı severler.
Fındık Fidanı Nerede Yetişir?
Fındık fidanı ülkemizde Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilir. Ordu, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun gibi Doğu Karadeniz şehirleri ile Kastamonu, Düzce, Bolu, Sinop, Sakarya, Kocaeli, Samsun, Zonguldak gibi Orta ve Batı Karadeniz şehirlerinde yetişme alanı olsa da Türkiye nin diğer illerinde de yarı randımanlı olarak da yetişiyor.
;Dünya üzerinde de çok sayıda ülkede fındık yetiştirilmektedir. Dünyada her yıl ortalama 750 bin ton fındık yetiştirilmektedir. Dünyada ilk sırada olan ülkemizde her yıl fındık üretim miktarı 500 bin ton kadardır. Türkiye dışında Moldova, Portekiz, Azerbaycan, Kırgızistan, Rusya, Yunanistan, Tacikistan, İran, Çin, Fransa, İtalya, Amerika, İspanya, Beyaz Rusya gibi ülkelerde de fındık yetiştiriciliği yapılıyor.
Ülkemizde fındık bol yağış alan, nemli ve mutedil iklimi bulunan her bölgede yetişebilir. Ülkemizde bu iklime öncelikle Karadeniz bölgesi ve Marmara bölgesinin bir bölümü bulunuyor. Ülkemizdeki üretimin %60 kadarı Doğu Karadeniz’de en yaygın olarak da Ordu’da gerçekleştiriliyor.
Fındık Fidanı Bakımı Nasıl Olur?
Fındık fidanı bakımı için öncelikle bulunduğu iklim önemlidir. Fındık ağacı nemli ve ılıman bölgelerde yüksek verim sağlamaktadır. Yıl içinde ortalama 14-15 derece sıcaklığı olan yerlerde fındık üretimi çok yaygın bir şekilde yapılabilir. Yıllık yağış miktarı ortalama 700 mm olan alanlarda fındık üretilebilir.
Fındık ağaçları soğuk havalara karşı da belirli bir seviyeye kadar dayanıklıdır. Ortalama -10 dereceye kadar dayanım gösterebilir. Nem oranının %60 altında olduğu bölgelerde ise meyve kalitesi düşüş gösterir.
Fındık fidanı dikimi için en uygun zaman dilimi sonbahar ayları olur. Çit dikim sistemiyle dikildiğinde çapalama, budama, hasat ve gübreleme gibi süreçler çok daha kolay olur. Fındıkta verim yüksek olması için dikimden sonra budama dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar arasındadır. Fındık çeşitlerimizden en verimli cins olan giresun yağlık fındık fidanı için buraya tıklayınız.
Fındık Fidanı Türleri Nelerdir ?
Fındık fidanı budama süreci çok önemlidir. Ağacın dalında doğru zamanda doğru şekilde budama yapılmalıdır. Budama işlemleri için en uygun zaman dilimi ise sonbahar mevsimidir. Budama işlemi yapılırken bakımsız olan solgun, kurumuş ve hastalanan dallar mutlaka alınmalıdır.
Fındık ocağında fazla sayıda bulunan küçük ve ince yapılı dalları iki yılda bir kesmek gerekir. Bu sayede fındık ağacının daha sağlıklı büyümesi sağlanır. Böylece ağaç daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde büyümeye başlar.
Fındık ağacını budama ağacın ömrün uzatır, daha iyi meyve vermesini sağlar, fazla ürün olursa dalların kırılması engellenir, bir sene ürün vermeme sorununu ortadan kaldırabilir ve kök ile gövde arasındaki dengeyi sağlayabilir. Evet hala duruyorsunuz hemen www.alibotanik.com sitemizden alıp bahçenize dikip her sene avuç avuç fındık yiyebilirsiniz.