Gardenya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Gardenya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Dünyada ortalama 250 civarında gardenya çiçeği türü bulunmaktadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen türü ise güzel kokusu ve beyaz çiçekleriyle Gardenia Jasminoides türüdür. Bu çiçek ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçeklenmektedir. Ayrıca uygun bir ortam bulduğunda yaz aylarında da çiçeklenebilir. Kış aylarında ortalama 15 derece olan bir ortamda yetişmelidir.

Dünyada ortalama 250 civarında gardenya vardır. Gardenya çiçeği özellikleri ve faydaları nelerdir denirse. Çok sıcak ya da çok soğuk bir ortamda bırakılırsa bitkinin yaprağı ve çiçekleri zarar görebilir. Hava akımı olan bir ortamda da gardenya çiçeği zarar görebilir. Güneşi çok seven bir bitkidir. Sabah saatlerinde güneş almaktan çok hoşlanır ancak çok sıcak ortamları sevmez. Direkt güneş ışığı almayacağı yarı güneş gören ortamlarda olması daha iyi olur. Doğu cephe olan bir alana ekilirse çok güzel yetişir.ardenya çiçeği türü bulunmaktadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen türü ise güzel kokusu ve beyaz çiçekleriyle Gardenia Jasminoides türüdür. Bu çiçek ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçeklenmektedir. Ayrıca uygun bir ortam bulduğunda yaz aylarında da çiçeklenebilir. Kış aylarında ortalama 15 derece olan bir ortamda yetişmelidir.

Gardenya bitkisi gece sıcaklığı konusunda da hassastır. Gece saatlerinde sıcaklığın düştüğü alanlarda demir eksikliği oluşur ve bu durumda yapraklarında sararma şikayetleri artar. Gece vakti çok sıcak bir ortam olduğunda ise çiçek tomurcukları dökülebilir. Gardenya yetiştirilen alanlarda oda sıcaklığı termometre ile düzenli olarak izlenebilir.

Bu bitki tropikal kökenlidir. Bu yüzden de nemli ortamları sever. Nem oranı ortalama %80 olan alanlarda sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Gardenya bakımı titizlik isteyen bir bitkidir.Bu bitki tropikal kökenlidir. Bu yüzden de nemli ortamları sever. Nem oranı ortalama %80 olan alanlarda sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Gardenya bakımı titizlik isteyen bir bitkidir.

Gardenya Çiçeği Faydaları

Gardenya eski zamanlardan beri birçok sağlık sorunu için tercih edilen alternatif bir bitki olmuştur. Gardenya çiçeği faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Gardenya ateş düşürücü özelliğe sahip olduğundan ateş sorunu olan kişilerde kullanılabilir.
  • Sakinleştirici etkisi sayesinde kaygı oranını aşağı çeker ve depresyon şikayetlerinin azalmasında etkilidir.
  • Doğal bir ağrı kesici özelliği olduğu için baş ağrısı şikayetlerinde kullanılabilir. Ayrıca kadınlarda adet dönemi içinde oluşan ağrıları hafifletmede de etkilidir.
  • Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Gaz, kusma, mide bulantısı ve reflü gibi sorunlarda uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Kas spazmı şikayeti olan kişilerde spazmı azalttığı gözlemlenmiştir.
  • Enerji verici özellikte olduğu için yorgunluk hissini ortadan kaldırır.
  • Odaklanma sorunu yaşayan kişilerde konsantre olmayı destekler.
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan apselere karşı çok etkili bir bitkisel çözümdür.
  • Cinsellik açısından da bilinmeyen faydaları vardır. Libido seviyesini yükseltmede çok etkilidir.
  • Annelerin emzirme döneminde sütünü arttırıcı bir etkisi vardır.
  • Karaciğer rahatsızlıklarında uzmanlar tarafından gardenya önerilen bir bitkidir.
  • Yaraların iyileşme sürecini hızlandırmasıyla da bilinmektedir.

Gardenya Ne Zaman Çiçek Açar?

Gardenya bitkisi ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açmaktadır. Bu bitki beyaz ve estetik çiçeklere sahiptir. Sonbahar ve ilkbahar aylarında çiçek açması durumunda bakımı titiz bir şekilde yapılmalıdır. Gardenya çiçeği bakımı düzenli yapıldığında çiçeklerini sağlıklı bir şekilde açabilir.

Gardenya çiçeğinde bazı durumlarda çiçeklenme olmayabilir. Bu durumda toprağın çiçek açması için uygun olmadığı düşünülebilir. Çiçek açmadığı dönemlerde en kısa sürede toprağı değiştirilmelidir. Gardenya saksı değişimi sonrası mineral açısından zengin olan bir toprağa aktarıldığında çok kısa bir süre içinde çiçeklerini açmaya başlayacaktır. Gardenya çiçeği düzenli olarak sulanmalıdır ve özellikle sabah saatlerinde gelişimi için yeterli oranda güneş alması sağlanmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.