Gardenya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

06-04-2021 23:01
Gardenya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Gardenya çiçeği yetiştirilen toprak çok çabuk kuruyacak özellikte olmalıdır. Toprağın asit açısından zengin ve suyu iyi süzen bir toprak olması önemlidir. Ayrıca besin açısından toprağın zengin olması iyi büyümesin sağlar. Doğru gübreleme ile sağlıklı çiçekler elde edilebilir. Gardenya çiçeğini nisan ve ekim ayları arasında iki defa düzenli kompost takviyesi ile besleyebilirsiniz.

Gardenya çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalıdır,  her mevsim sulanması gerekirmi. Sulama yaparken toprağın her bölümüne su ulaşmalıdır. Yaz aylarında sulama sıklığı ve su miktarı arttırılmalıdır. Saksıda yetiştirdiğinizde tabakta su kalırsa kökleri zarar görebilir ve bu durum tamir edilemez.

Gardenya sularken suyunu püskürterek verebilirsiniz. Ayrıca kireç olmayan su ile sulamanız önerilmektedir. Gardenya güneş ışığını çok sevmez. Bu yüzden dolaylı olarak ışık alan yarı gölge alanlara koyulması önerilmektedir. Yaz mevsiminde ise haftada en az iki defa sulayabilirsiniz. Gardenya çiçeği koyu yeşil yapraklıdır ve beyaz ile sarı renkleri olan bir saksı çiçeğidir.

Gardenya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Gardenya çiçeği bakım gerektiren bir çiçektir. Yetiştirirken güneş ışığını direkt almaması önemlidir. Güneş gören yerlerde sağlıklı yetişemez. Yarı güneş gören alanları daha fazla sever. Bu çiçek yaz aylarında uyku dönemine girer ve bu dönemlerde ortam ısısı uygun olursa çiçek ve yapraklarını dökmemektedir.

Kış aylarında gardenya çiçeği çok soğuk havalardan korunmalıdır ve düzenli aralıklarla sulanması sağlanmalıdır. Kış aylarında bulunduğu ortam 15 dereceden düşük olmamalıdır. Çok düşük sıcaklıklarda çiçek açmama durumu olacaktır. Ayrıca ortam sıcaklığı 23 derecenin de üzerine çıkmamalıdır.

Gardenya çiçeğinin 2-3 senede bir defa saksı değişimi yapılabilir. Saksı değişimi için en uygun zaman dilimi nisan ayıdır. Ayrıca çiçeği sularken ılık su vermelisiniz. Gardenya çiçeğinin yaprak ve çiçeklerine dokunmamalısınız. Yapraklarına ve çiçeklerine çok dokunursanız solması olasıdır. Ayrıca her gün düzenli olarak oda sıcaklığında su serperseniz yaprakları yeşil kalacaktır. Bu bitki benzersiz bir kokuya sahip olmasıyla birlikte çok hassas yapılı olduğu için titizlikle bakılmalıdır. Gardenya çiçeği nemli ortamları sever ve rüzgar esintileri olan ortamlardan çok hoşlanır.

Gardenya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Gardenya çiçeği çelikleme yöntemi ile kolayca çoğaltılabilir. Bu işlemi yapmak için en uygun zaman dilimi ise kasım ve mart ayları arasındadır. Sera düzeneği kurarak cam ya da naylon örtü kaplı bir yerde oda sıcaklığında saklanabilir. Bu çiçeği kökten alma yöntemiyle de çoğaltabilirsiniz.

Sürgün alma işlemlerinde kasım ve mart ayları arasında çiçek olmayan bir dönemde sürgünler alınabilir. Çimlenme işleminden sonra verimli bir toprağa sürgünler dikilmeli ve filizlenmesi için beklenir. Sürgünün köklenmesi 4-5 hafta sürecektir. Yeni bir saksıya alınan gardenya büyümeye başlar.

Gardenya çiçeği kökten ayrılarak çoğaltılacaksa bunun için uygun olan bir saksı kullanılabilir. Bu işlem için kalın kökü olan bir gardenya çiçeği topraktan ayrılır ve sürgün veren bölüm dikkatli bir şekilde ayrılır.

Ayırdığınız kök için orta boyda bir saksı kullanarak dikmelisiniz. Dikim işlemi sonrasında bir sprey şişe ile sulamanız daha doğru olacaktır. Aldığınız kökten yeni gardenya 3-4 hafta sonra büyümüş olur. Gardenya çiçeği çoğaltıldıktan sonra uygun koşullarda sağlıklı bir şekilde yetişecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.