Gül Fidanı Nasıl Yetiştirilir
Bahçelerinizde, evlerinizde ve iş yerinizde yetiştirmek isteyeceğiniz çiçeklerin başında gül geliyor. Gül fidanı yetiştirme konusunda bu yazımızda tüm sorularınızı cevaplayacağız. Gül yetiştirirken en çok üzerinde durulması gereken konulardan biri gülün ışığa fazla ihtiyaç duyulmasıdır. Direkt açı üzerinden güneşe maruz kalabilir. Gül fidanı nasıl yetiştirilir diye sorarsanız evinizde ve bahçenizde güneş gören bir ortamda yetiştirebilirsiniz.
Gül fidanı 15-25 derece arasında sıcaklığa sahip bir ortamda yetişebilir. Sıcaklıklar daha yüksek olursa gül daha iyi gelişebilir. Ancak sıcaklığa bağlı gelişen gülde kalite düşer. Bir gülün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için %60 oranında bağıl nem yeterli olacaktır.
Gül asması yetiştirme sırasında sulama esnasında da titiz davranmanız gerekiyor. Güllerin dikeni ve saplarını da sulamalısınız. Ayrıca sularken çiçeklerin dökülmemesi için özel göstermeniz gerekiyor. Güller organik madde açısından zengin toprakları seven çiçeklerdir.
Kapalı ortamlarda saksıda da yetiştirebilirsiniz. Saksıda gül fidanı yetiştirme için çömlek saksıları öneriyoruz. Eski tarz saksı olan çömlek saksılar gül fidanının köklerini ve toprağı her mevsimde korumaktadır. Saksıda gül yetiştirmek için de humuslu toprakları tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Gül Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Gül fidanı bakımı için öncelikle demir yönünden zengin topraklar kullanılmalıdır. Ayrıca çok sıkı su tutan topraklar gül tarafından pek sevilmez. Gülleri yıl boyunca beslemeniz önemlidir. Beslerken bol organik gübre kullanabilirsiniz. Güller susuzluğa karşı dayanıklı çiçeklerdir. Ancak güllerinizi susuz bırakırsanız çiçekleri küçülmeye başlar ve daha az sayıda çiçek açarlar.
Güllerin sağlıklı ve canlı çiçekler açması için düzenli sulanması gerekir. Gül fidesi bakımı için doğru sulama önemlidir. Az oranda ve sık sulama güllere zarar veren yanlış bir uygulamadır. Güllere haftada 1-2 defa bol su vermenizi öneriyoruz. Gül fidanı çevresinde hafif çukur olacak bir çapalama gülün suyla daha etkili beslenmesine yardımcı olacaktır.
Gül sulama yaparken yapılan hatalardan biri püskürtme sulama kullanılmasıdır. Saksıda gül fidanı yetiştirme yapanlar için saksı güllerinin her gün sulanması gerektiğini hatırlatalım. Güllere en çok gelen zararlı canlılar salyangoz, tırtıl ve kırmızı örümceklerdir. Bu canlılardan kurtulabilmek adına güllerin diplerine birer diş sarımsak dikmeniz yararlı olabilir.
Gül Nasıl Budanır?
Gül gelişimi için doğru budama çok önemlidir. Bu işlem için öncelikle keskin bir budama makasına sahip olmalısınız. İlk olarak zayıf, hastalık olan ve kurumuş dallar temizlenmelidir. Gül budama sırasında dalların dış tarafından yer alan gözlerin yarım santimetre kadar üzerinden 45 derecelik bir verev kesik oluşturulmasıdır. Gülün budanma zamanı ve budama şekli gül çeşidine göre farklıdır.
Yediveren güller için en doğru budama zamanı haziran ayıdır. Çiçeklerinden sonra zayıf ve kurumaya başlayan dallar temizlenebilir. Çiçekler solma oldukça temizlenmelidir. Bu sayede yeni çiçeklenme süreci de hızlanır.
Yılda bir defa açan güller için çiçek geçtikten sonra budama yapılmalıdır. Bu güllerde dipten budama yapılması gerekmez. Saksı gülü ve minyatür güllerde kuru ve hastalıklı dalların budanması yeterli olur. Sarmaşık güllerde ise budamada temel amaç şekil vermektir. Yetişkin güllerde her dalda 5-8 göz kalacak uzunlukta budama çok etkili olacaktır. Yeni diktiğiniz güllerde ise ilk yıl derin olacak şekilde dipten budama yapabilirsiniz.