Gül Ne Zaman Dikilir

01-03-2021 18:59
Gül Ne Zaman Dikilir

Çiçekler içinde en popüler bahçe bitkilerinden biri güldür. Gül dünyada çok fazla türü olan bir çiçektir. Bu yüzden her türlü ortamda yetiştirebileceğiniz gül çeşitleri bulabilirsiniz. Bahçenize diktiğiniz güllerin sağlıklı ve canlı çiçekler açmasını istiyorsanız dikimini doğru zamanda ve doğru şekilde yapmalısınız. O yüzden öncelikle gül ne zaman dikilir sorusuna cevap vereceğiz.

Gül dikimi için en uygun zaman olarak sonbahar ayları söylenebilir. Bu zaman dilimi içinde güller çok daha kolay köklenecek ve budama işlemleri çok daha pratik olacaktır. Kök güllerin dikilmesi için de en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Kök güller sonbaharda ekildiğinde dondan korunması gerekir. Bu süreç de yorucu olabilir. Bu yüzden ilkbahar aylarında köklü gülleri dikmeniz daha doğru olur.

Gül Hangi Ayda Dikilir?

Gül dikimi için en uygun ay mart ve nisan ayıdır. Güller güneş görmeyi seven bitkilerdir. Bu yüzden güllerinizin yetişmesini istiyorsanız mart ayı başından nisan ayı ortalarına kadar dikimlerini yapabilirsiniz.

Gül dikimi için bulutlu bir günü seçmeniz daha doğru olur. Bulunduğunuz yerin özelliklerine göre mayıs ayı başında da gül dikebilirsiniz. Ancak ilkbahar aylarının erken dönemlerinde gül fidanı dikerseniz daha sağlıklı yetişebilir. Gül fidanın dikmek için öncesinde de bir hazırlık süreci vardır ve gül size teslim edildikten sonra dikene kadar topraklarının sökülmemesine dikkat edilmelidir.

Gül Nasıl Dikilir?

Gül dikimi için izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gül dikimi yapmadan birkaç saat önce suya daldırmalısınız. Bu işlem 24 saatten daha uzun olmamalıdır.
  • Gülü dikene kadar köklerinin kurumaması önemlidir.
  • Gül dikimi yapacağınız çukurlarda kökler için yeterli alan sağlayacak derinlik ve genişlik ayarlaması yapmanız gerekiyor.
  • Dikim işlemi sırasında alt toprağı bahçıvan beliyle gevşek bir yapıya getirebilirsiniz.
  • Güllerin dikiminden önce köklerinin belirli bir oranda kısaltılması gerekiyor. Bu işlem sırasında zarar gören kök bölgeleri kesilmelidir. Söz konusu işlem yeni köklerin daha çabuk oluşmasını sağlayacaktır.
  • Güllerinizi dikerken zayıf olan dalları ayırmanızı öneriyoruz. Ayrıca güllerde 2-5 arasında bir tomurcuk bırakarak dikim işlemini yapabilirsiniz.
  • Bu işlem sonrasında gülü çukura yerleştirin. Bu aşamada aşılama noktasının yüzeyin ortalama 5 cm yukarıda kalmasını sağlayın.
  • Gülü çukura yerleştirdikten sonra köklerini gevşetin ve çukura yayılmasını sağlayın.
  • Gül dikmek için kazdığınız toprağı %30-40 oranında kompost ve gübre ile karıştırarak çukura geri doldurun.
  • Bahçenizde yer alan topraklar ağırsa iri kum, çakıl ve kireç taşı ekleyebilirsiniz.
  • Toprağın çukura doldurulması sırasında bir taraftan da gülü sabit tutun ve sallamaya çalışın. Bu işlem gül köklerinin arasına toprağın girmesini sağlayacaktır.
  • En son aşamada toprağı bastırın ve gülü iyice sulayın. Sulama işlemi sonrası süzülme işlemi olunca kalan toprağı 20-30 cm yüksekliğe kadar yayabilirsiniz. Bu işlem gülünüzün kurumasını ve don durumlarından korunmasını sağlayacaktır.

Gül dikimi sonrasında kuru olduğu dönemlerde sulamalısınız. Unutulmamalıdır ki gül suyu ve güneşi seven bir çiçektir. Doğru sulama teknikleri ile sağlıklı ve güzel kokulu güllere kavuşabilirsiniz. Gül dikimi sonrası verim alabilmek için toprağın vitamin ve mineral açısından zengin olması gerekir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.