Hanımeli Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Hanımeli Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Hanımeli çiçeği çeşitleri ve özellikleri nedir derseniz, çalı ya da sarmaşık türünde yetiştirilen bir bitkidir deriz. Parklarda ve bahçelerde hoş kokusu ve estetik görüntüsüyle bilinen bu bitki sarı ile beyaz renkte açmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Hanımeli çiçeği çeşitleri 200 üzerindedir. Bu türlerden 100 civarı Çin’de yetiştirilmektedir. Avrupa ve Amerika kıtasına da yayıldığında bilinen 200 üzerinde türü ortaya çıkmaktadır.

En bilinen hanımeli çiçeği türleri ise Japon, Tatar, keçikulağı, orman, sarı, sarmaşık hanımeli gibi çeşitleridir. Bu türlerden bazıları soğuk iklimlerde daha dayanıklı olurken bir bölümü de sıcak havalarda yetiştirilmeye uygundur. Bazı hanımeli türleri ülkemizde hiç bilinmemektedir. Türkiye’de de doğal yetişme alanı bulan hanımeli çeşitleri bulunmaktadır.

Hanımeli Çiçeği Özellikleri

Hanımeli çiçeği özellikleri için öncelikle renginden bahsedelim. Bu çiçek sarı ve beyaz renkte açmaktadır. Çok güzel bir kokuya sahip olan hanımeli hızlı büyüyen sarıcı çiçek türlerindendir. Bitkinin üzerinde siyah ve kırmızı renkte estetik görünen süs meyveleri vardır.

Hanımelinin birçok türü bulunduğu yeri saran özelliktedir. Bazı türleri de çalı formatında yetişmektedir. Genellikle güneş gören yerleri sevdiği bilinse de -30 gibi çok yüksek soğuklara dayanabilen çeşitleri de bulunmaktadır. Bazı türleri yetiştirildiği iklime göre belirli aralıklarla yaprak dökerken bazıları da 12 ay boyunca yapraklıdır.

Hanımelinin çiçeklenmesi adına ihtiyacı olan olgunluğa gelmesi gerekir. Güneşli bir alanda yetiştirildiğinde ilk yıl çiçek açabilir. Güneş alma durumuna göre bu süre uzayabilir. Saksıda yetiştirilse de kapalı ortamlar için pek önerilmez. Genellikle bahçelerde yetiştirilir.

Hanımeli uzun ömürlü bir bitkidir. Bakımı doğru yapıldığında bazı türlerinde uzama 7 metreye kadar olabilir. Genellikle 2-3 metre kadar uzayan hanımeli çiçekleri yetiştirilmektedir. Her türlü toprakta yetiştirilmeye uygun bir bitki olsa da saksıda yetiştirildiğinde humuslu ve organik toprak isteği vardır.

Hanımeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Hanımeli çiçeği çoğaltmak için farklı yöntemler kullanılabilir. Yapraklı olgunlaşan bir dalı yaz ayında keserek direkt toprağa dikerek çoğaltabilirsiniz. Dalın bir ucunu koparmadan toprağa daldırarak da köklenmesini sağlayabilirsiniz.

Hanımeli çelikleme yöntemiyle de çoğaltılabilmektedir. Yumuşak çelikleme yöntemiyle bu işlem yapılabilir. Çelik alımı yaparken erken saatleri tercih ederseniz daha verimli olabilir. Aldığınız çelikleri en kısa sürede direkt dikmelisiniz.

Hanımeli Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Hanımeli çiçeği faydaları görünümünün estetik olduğu kadar öne çıkan özellikleri arasındadır. Bu çiçeğin faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Vücuttaki toksinleri temizleyen özelliği bulunur.
  • Hanımeli çiçeği çok güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir.
  • Nefes darlığı çekenler için uzmanlar tarafından önerilen bir bitkidir.
  • Kan dolaşımını hızlandırır ve kişilerin kendini daha zinde hissetmesini sağlar.
  • Kan damarlarının güçlenmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığına destek olur.
  • Kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştırır ve kişinin kolesterol seviyesini belirli bir dengede tutmaktadır.
  • Hanımeli çiçeği cilt sağlığı için de çok önemlidir. Kandaki oksijenleri arttırdığı için doğal bir yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir. Düzenli kullanımda yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Cildi nemlendirmede etkilidir ve cildin çeşitli bölümlerinde yer alan lekeleri giderir.
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara bağlı bronşit ve öksürük gibi sorunlara karşı etkilidir.
  • Hanımeli mide etkinliklerini düzenler ve mide ağrısını hafifletici etkisi bulunur. Ayrıca kişinin bağışıklık sistemini ve metabolizmasını güçlendirir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.