Isparta Gülü Özellikleri ve Yetiştiriciliği

Isparta Gülü Özellikleri ve Yetiştiriciliği

Türkiye’de ısparta gülü özellikleri ve yetiştiriciliği dendiğinde akla ilk gelen şehir Isparta olmaktadır. Çok güzel kokusu ve dünyaya yayılan ünüyle Isparta gülü birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Rosa Damascena ismiyle de anılan Isparta gülü kokusu çok kalıcı olduğu için kozmetik alanda yoğun bir talep görmektedir. Isparta gülünü hem bahçelerinizde hem evinizde hem de balkonlarınızda yetiştirebilirsiniz.

Türkiye’de 100 yılın üzerinde bir geçmişi olan Isparta gülü ülkemizde yetiştirilerek dünyanın birçok bölgesine yollanmaktadır. Isparta ve çevresinde yoğun olarak yetiştirilen güller krem, sabun, kolonya gibi ürünlerin üretiminin yanı sıra gül reçeli, gül şerbeti ve gül şurubu olarak da kullanılmaktadır. Medikal alanlarda da yoğun olarak kullanılan bir gül türüdür.

Isparta Gülü Özellikleri

Isparta gülünün öne çıkan en önemli özellikleri kokusu ve rengi olmaktadır. Çevresine yoğun bir koku yayması ve canlı tonlara sahip pembe rengiyle çok sevilen bir gül türüdür. Isparta gülü Isparta başta olmak üzere aynı iklim özelliklerine sahip çevre illerde de yetiştirilebilmektedir.

Güllerin çiçekleri yarım katmerli, katmerli ve yalın kanat şeklinde açmaktadır. Bu güller bodur, yüksek ve sarıcılı gül olmak üzere farklı boylarda olur. Isparta gülleri ılıman iklimleri sever. Yetiştirildiği alanda don görülmemeli ve kuraklık da olmamalıdır. Bahar aylarında çiçeklenme dönemi içinde çiğ düşen bölgelerde çok güzel yetişir.

Isparta gülü yıl içinde bir kere çiçek açmaktadır. Yani yıl içinde birden çok çiçek açan yediveren gülleri ile karıştırılmamalıdır. Isparta gülünün yetiştiği ortamda nem oranı %50-60 seviyelerine çıkabilir. %70 üzerinde nem seviyesinde yetişmesi zor olacaktır.

Isparta Gülü Yetiştirme

Isparta gülü yetiştirme için toprak türü çok önemli olmamaktadır. Bu gül türünün yetişmesi için iklim koşullarının uygun olması yeterlidir. Kumlu ve hafif topraklar Isparta gülünün çok sevdiği toprak türleri arasında yer alır.

Isparta gülü yetiştiriciliği yapılacaksa fideler arasında 2 metre civarında boşluk olması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü Isparta gülü açıklık alanları seven bir bitkidir. Bunun yanında bol güneş seven Isparta gülleri güneşi yeterli aldığında kokusu daha keskin olur.

Bahçeden Isparta gülünü toplarken güneşin doğmadığı sabahın erken saatleri tercih edilmelidir. Gül bakımında sulama sistemleri salma sulama sistemi olursa daha iyi olur. Ayrıca gülde düzenli olarak budama yapılarak yabancı otlar temizlenmelidir.

Isparta Gülü Faydaları

Isparta gülü birçok açıdan faydası olan bir bitkidir. Isparta gülü faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Boğaz ve bademcik sorunlarına karşı tedaviye yardımcı bir üründür Uzmanlar gül suyu ile boğaz gargarası yapılmasını önermektedir.
  • Bebek ve çocuklarda cilt kuruluğunu gidermede ve cildin nem oranını korumada etkilidir.
  • Vücutta yaraların temizlenmesi ve yaraların iyileşmesi konusunda antibiyotik görevi görmektedir.
  • Göz nezlesi şikayetleri olan kişilerde göz banyosunda Isparta gülü kullanılması önerilir. Ayrıca gözde oluşan kanlanmaları gidermede de etkilidir.
  • Isparta gülü demlendikten sonra sakinleştirici özelliğine yönelik tüketilebilir.
  • Isparta gülü yağı vücutta oluşan akne ve lekelere karşı doğal tonik görevi görmektedir.

Isparta gülü yetiştirme planlarınız varsa başarılı bir pazarlama stratejisiyle hem ülkemizde hem de dünyada birçok noktaya satış yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.