Jakaranda Ağacı Nerede Yetişir
Jakaranda ağacı nerede yetişir denince akla ilk önce iklimi biraz sıcak yerler gelir. Kaliteli mobilya yapımında odunu için kullanılan bir ağaç türüdür. İnce ve narin yapıda yoğun yapraklı bir bitkidir. Aynı zamanda mor renkli salkım çiçekleri bulunur. Bu özelliğiyle dekoratif ve estetik bir ağaçtır. 25 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Jakaranda ağacı Amerika kıtasında yetişmektedir. Bu ağacın anavatanı Arjantin’dir. Bunun yanında Brezilya, Peru, Şili gibi ülkelerde de yetişmektedir.
Ülkemizde de son yıllarda Jakaranda ağacı tercih edilmektedir. Bu ağaç Güney Amerika’ya özgü tropikal bir ağaçtır. Bu yüzden sıcak iklimlerde yetişmektedir. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgesi gibi sıcak iklimlerin olduğu yerlerde yetişebilmektedir. Bu ağaç eksi 7 dereceye kadar dayanabilir.
Amerika’nın eksi 12 dereye kadar düşen bazı bölgelerinde az hasarla yaşayabilmektedir. Dona karşı korunması gereken bir ağaçtır. Jakaranda nerede yetişir, sorusu için Amerika kıtası başta olmak üzere ılıman olan tüm bölgeler söylenebilir.
Jakaranda Ağacı Hangi İklimde Yetişir?
Jakaranda ağacı tropikal ve sıcak iklimlerde yetişmektedir. Bu ağaç tam güneş gören ve ılık ılıman iklim olan yerlerde çok güzel yetişebilir. Güneşi seven bir ağaç olduğu için güneşli gün sayısının fazla olduğu iklimlerde yetişebilir.
Jakaranda ağacı ülkemizde ise Akdeniz iklimi bölgelerinde yetişebilir. Rüzgarlı bölgelerde sıcaklığı düşürücü bir etki olduğunda çiçeklenmesi engellenebilir. Kıyı kesimler başta olmak üzere ülkemizde tüm ılık ılıman iklimlerde yetiştirilebilecek bir ağaçtır.
Jakaranda Ağacı Özellikleri
jakaranda ağacı özellikleri arasında 10-20 metre arasında uzayabildiği söylenebilir. Özellikle bazı bölgelerde 25 metreye kadar yetiştirilebilir. Yetiştirme tarzı toprak derinliği ve toprağın geçirgenliğine bağlı olarak boyu değişir. Bu ağacın soğuklardan korunaklı bir bölgede yetiştirilmesi önerilmektedir.
Jakaranda ağacı nisan ayında çiçek açar. Mavimsi mor renkteki çiçekleri eylül ayı sonuna kadar ağacın üzerinde kalır. Çiçekleri grup halinde dizilir ve ortaya estetik bir görünün çıkar. Havaların sıcak olduğu bölgelerde daha fazla çiçek açar.
Bu ağaç bazı bölgelerde şubat ve mart aylarında çok kısa bir süreliğine yapraklarını dökmektedir. Yapraklanma işlemi yeniden çiçek açtığında tekrar başlamaktadır. Sık olmamak koşuluyla derin sulamalar yapılmasını seven bir ağaçtır. Yaz aylarında su isteği daha fazla olur. Sonbahardan itibaren sulamayı azaltmanız doğru olacaktır.
Jakaranda ağacının meyvesi 4-5 cm çapında yuvarlaktır. Meyveleri dekoratiftir. Genellikle kurutulan çiçek aranjmanlarında kullanılmaktadır. Genç fidelerde -5 derecenin altı bitkinin zarar görmesine yol açabilir.
Ağacın odunsu bölümlerinde soğuktan zarar görme durumu olursa sonraki sezonda çiçeklenme olmayacaktır. Bitkilerin bol güneş alan, rüzgardan korunan bir alana dikilmesi gerekir. Jakaranda ağacı doğu ve güney cephelerde dikildiğinde daha yüksek verim alınabilir.
Jakaranda Ağacı Nasıl Budanır?
Jakaranda ağacı budama işlemini ilk 3-4 yılda senede bir defa gövdeyi koruyarak yapabilirsiniz. 15 yaşına geldiğinde daha sonra budamanıza gerek olmayan bir ağaçtır. Eğik şekilde büyümüş olan ve sonradan kırılabilecek dalları budamanız ilerleyen dönem için yeterlidir.
Yetişkin jakaranda ağacında budamayı en az seviyede tutarsanız estetik görünümü koruyabilirsiniz. Zayıf dallar kırılmadan budanması önemlidir. 15 yıldan sonra ağaç yetişkin hale geldiği için budanmasına gerek yoktur. Ağacı budamak için en doğru zaman kış aylarıdır. Budamadan önce ekipmanları steril hale getirmeyi unutmayın.
Jakaranda ağacını uygun fiyat avantajı ile buraya tıklayarak sipariş edebilirsiniz.