Japon Gülü Bakımı

26-07-2021 17:01
Japon Gülü Bakımı

Japon Gülü Bakımı

Japon gülü hem bahçede hem de saksıda kapalı mekanlarda yetiştirilebilecek bir çiçektir. Saksıda Japon gülü yetiştirecekler için saksı drenaj deliği olması çok önemlidir. Japon gülü bakımı konusunda sıcak iklimler tercih edilmelidir. Bu bitki bir tropikal çiçektir ve ılıman iklimlere sahip bahçelerde uzun yıllar yaşayabilir.

Soğuk iklime sahip olan yerlerde de saksıda kapalı mekanlarda Japon gülü yetiştirilebilir. Japon gülleri bol güneşi seven bitkiler olarak bilinse de ılıman ve aydınlık yerlerde yarı güneş gren alanlarda daha sağlıklı yetişebileceği biliniyor. Soğuk iklimlerde yetiştiriliyorsa direkt güneş alan bir yerde olmalıdır.

Japon gülü 15-21 derece arasında sıcaklığı olan bölgelerde kolaylıkla yetişebilir. Kış aylarında 10 derecenin altına düşmeyen ortamlarda da sağlıklı kışı atlatır. Daha soğuk yerlerde ise çiçeği soğuğa karşı korumak önemlidir. Kış aylarında yaprakları kendiliğinden sarıya döner.

Japon gülü bakımı evde saksıda yapılıyorsa iyi süzülen saksı toprağı karışımları kullanılabilir. En ideal karışım ise tropikal bitkiler için hazırlanan topraklardır. Bahçenizde Japon gülü yetiştirme yapacaksanız toprakta yeterli organik madde ve komposto olması şarttır.

Japon Gülü Nasıl Sulanır?

Japon gülü tropikal bir bitki olduğu için sulamaya karşı isteği olan bir bitkidir. Sulaması doğru zamanda yeterli yapılırsa daha fazla tomurcuk olur ve çiçek açar. Ortamdaki sıcaklık, rüzgar ve neme bağlı olarak sulama şıklığı farklı olur. Kurak dönemlerde günde bir veya iki defa su isteyen bir çiçektir.

Sulama sırasında toprağın iyi bir süzdürme yapmasına sahip olduğundan emin olmalısınız. Çiçeğiniz yapraklarını dökmeye başladıysa ve üst bölümlerinde sararmalar olmaya başladıysa sulaması eksik yapılıyor anlamına gelir. Çiçeklerde kök bölümüne doğru olan yapraklar sararma yaptığında ise sulamanın fazla olduğu anlaşılabilir. Kış aylarında daha seyrek bir sulamayla sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. 

Japon Gülü Nasıl Çoğaltılır?

Japon gülü çoğaltma yöntemleri dendiğinde en yaygın yöntem kesilen bir daldan yapılan köklendirme işlemidir. Steril bir bıçakla kestiğiniz dalın en üstte bulunan yaprakları kalana kadar budama işlemini yapmalısınız. Elde ettiğiniz dalı bir saksı içinde çok iyi süzülen toprakta açılan küçük çukura yerleştirebilirsiniz.

Japon gülü çoğaltırken köklendirme yapılacak topraktaki nem oranı iyi olmalıdır. Daha sonra kökler belirli süre uzayana kadar toprağın nemli tutulması gerekir. Kökler 2-3 ayda yeterli gelişime ulaşır.

Japon gülünü bahar aylarında kolaylıkla dikebilirsiniz. Ayazlar başlamadan önceki haftalarda dikilmesi önerilir. Bu bitkiyi sürekli güneş alan ve yarı güneş alan alanlara dikerek sağlıkla yetiştirebilirsiniz.

Japon Gülü Nasıl Budanır?

Japon gülü yeterli sulandığında ve iyi bakıldığında çok hızlı bir şekilde uzar. Özellikle iç mekanlarda bakılıyorsa düzenli olarak budamasının yapılması gerekir. Japon gülünü düzenli ve doğru bir şekilde budayarak daha sağlıklı ve çok sayıda çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Sıkışık bölgedeki dallar budama sırasında kesildiğinde diğer dallar daha fazla güneş alır ve bitki daha sağlıklı gelişir. Japon gülü budama işlemlerinde kırılan ve çürüyen dalları kesmeniz gerekiyor. Budama işleminde temiz ve keskin bir budama makası kullanmanız gerekiyor. Hastalıklı olarak gördüğünüz bölgeler varsa bu bölgeleri budama yapmalısınız. Hastalıklı bölgeler budanma yapıldığında Japon gülünün diğer yapraklarına ve dallarına da hastalık yayılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.