Kargı Kamışı Faydaları Nelerdir
Kargı kamışı sulak topraklarda yetişmeyi seven bir bitki türüdür. Çok eski yıllardan bu yana kullanılan ve yetiştirilen bir bitkidir. Eski zamanlarda kargı kamışı çobanların kaval yapımında kullandıkları bir üründür. Günümüzde de birçok endüstriyel sektörde kullanılan bir üründür.
Kargı kamışları çok eski yıllardan bu yana alternatif tıpta kullanılan bir üründür. Kargı kamışı genellikle çay olarak tüketilir. Kargı kamışı çayı kamışın yumrusundan özel olarak hazırlanmaktadır.
Kargı kamışı faydaları nelerdir;
- Düzenli tüketimde idrar söktürücü özelliği vardır. Özellikle idrar yollarında yaşanan enfeksiyon sorunlarına karşı tüketilebilir. Ayrıca böbreklerin çalışmasını hızlandıran bir üründür.
- Düzenli kullanımda bağırsak hareketlerinin iyileşmesini sağlar. Böylece kabızlık gibi sorunlara karşı etkili bir çözüm olacaktır.
- Kargı kamışının terletici özelliği vardır. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerde diyet listelerine eklenen ve kilo vererek fazla kilolardan kurtulmada etkisi olan bir üründür.
- Kargı kamışı güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Bu sayede vücudun bağışıklığını güçlendirir ve hastalıklara karşı daha etkili savaşılmasını sağlar.
- Kargı kamışının ağrı giderici bir özelliği de vardır. Özellikle adet ağrılarında çay olarak tüketilebilir.
- Kargı kamışı çayının düzenli kullanımında kan basıncını düşürücü etkisi bulunmaktadır.
- Süt azaltıcı etkisinin olduğu da bilinmektedir.
- Kargı kamışı aynı zamanda adet kanamasını uyaran bir bitkidir.
Kargı Kamışı Özellikleri
Kargı kamışı özellikleri içinde öne çıkan nokta 5-6 metreye kadar uzamasıdır. Bu bitki dik bir şekilde gelişim gösterir ve otsu bir bitki olarak nitelendirilir. Kargı kamışının içi boş olmasına karşın boğumlarını çevreleyen bir zar bulunur.
Kargı kamışının gövdesi düz bi yapıdadır. Bitkinin kenar bölgeleri keskin olduğu için dikkatli olunması gerekir. Yaprakları ise düz ya da biraz dişli şekildedir. Bu kamışta tüm yaprakların damarları birbirine paraleldir.
Kargı kamışı üzerinde bol çiçeklenme olan bir bitkidir. Ayrıca bitkileri iri boyutludur ve süpürgeye benzeyen bir yapısı vardır. Kargı kamışı yaz aylarında açar ve tüm yaz mevsimi boyunca açık kalabilir. Çiçekleri genellikle açık kahverengi ya da kırmızı renkli olmaktadır. Ağustos ile ekim ayları arasında olgunlaşma gösterir.
Kargı kamışının günümüzde çok zengin bir kullanım alanı vardır. Günlük kullanımdan endüstriyel ihtiyaçlara kadar çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Kargı kamışlarının yaprakları ve yumrusu üzerinde indol türevi olan alkaloitler bulunmaktadır. Ayrıca toprağın üstünde kalan bölümleri C vitamini açısından zengindir.
Kargı Kamışı Bakımı Nasıl Olur?
Kargı kamışı bakımı düzenli olarak yapıldığında çok yıllık bir ot olduğu bilinmektedir. Kış aylarında soğuk havalara karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden de birçok bölgede sorunsuz olarak yetiştirilebilir. Yetişme dönemlerinde kargı kamışları güneş alan bölgelerde yetişmeyi sevmektedir.
Kargı kamışı yetiştiriciliği yapanlar için en önemli bakım süreci çevresinde çıkan yabancı otların temizlenmesidir. Kargı kamışları belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve yoğun bir şekilde yabancı otlar çıktığında belirli aralıklarla çapalama işlemi yapılmalıdır.
Bitkinin yetiştirildiği alanlarda toprağın yapısına göre azot, fosfor ve potasyum barındıran bir gübreleme işlemleri yapılmalıdır. Suyu seven bir bitkidir. Yeterli yağış almayan bölgelerde yetiştirildiğinde kargı kamışı damlama sulama ve salma sulama sistemleriyle sulanabilir.