Kargı Kamışı Nerede Yetişir

06-04-2021 23:38
Kargı Kamışı Nerede Yetişir

Kargı kamışı Avrupa, Amerika, Kafkasya ve Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen bir kamış türüdür. Bu bitki sulak olan ve nemli olan bölgeleri sevmektedir. Dere kenarı, vadi, kanal boyu gibi alanlarda yetişmeyi seven bir bitkidir.

Arundo Donax adıyla bilinen kargı kamışı çok yıllık bir ot türüdür. Yetişme isteği olan toprak ise geçirgen, nemli ve ıslak olmalıdır. Su isteği olan bir bitki olmasının yanına güneşli bölgelerde yetişmeyi sever. Bu bitki soğuk havalara ve don olaylarına karşı dayanıklıdır.

Masura kamışı olarak da bilinen kargı kamışı yetiştirme adına sulak alanlar seçilmelidir. Bu bitki dere kıyısı, deniz kıyısı gibi bol sulak alanları çok sevecektir. Bulunduğu toprak kumlu, tınlı ve killi yapıda olursa daha sağlıklı şekilde yetişebilir.

Kargı kamışları 6 metreye kadar büyüyebilen bir bitkidir. 2-3 cm çapa kadar büyüyebilen bu bitki gri yeşil renkli yapraklara sahiptir. Çiçeklerine yer alan başaklar tüylü yapıdadır. Başaklar ortalama 50-60 cm kadar uzayabilir. Tohumları eylül ve ekim gibi olgunlaşabilir. Kamışlarda çiçekler ise ağustos ve eylül aylarında açmaktadır.

Kargı Kamışı Nerede Yetişir ?

Kargı kamışı bakımı çok zor olmayan bir bitkidir. Ancak sulak alanları sevdiği için çevresinde genellikle kısa aralıklarla yabani otlar çıkmaktadır. Kamışın bölgesinde çıkan yabani otlar belirli aralıklarla temizlenmelidir.

Kökünün çevresinde yabani otlar çapalanarak temizlenebilir. Çapalama işlemi yapılmadığında besinleri yabani otlar tarafından kullanılacağı için kargı kamışı istenen sağlıklı gelişimi gösteremeyecektir. Birkaç ayda bir çapalama işlemleri köküne zarar vermeden yapılabilir.

Kargı kamışı yetiştirme sırasında suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden sulak bölgeler yanında yağış alan yerlerde yetiştirilmesi önerilmektedir. Yeterli yağış almayan bölgelerde de yetişebilir. Ancak bu bölgelerde sulama yapılmalıdır. Sulama yöntemi olarak da damlama sulama ve salma sulama yöntemleri kullanılabilir.

Kargı Kamışı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kargı kamışı yetiştiriciliği yapacaklar için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değinelim;

  • Kargı kamışının ideal büyüme sağlayabilmesi için güneş ışığı olan yerlerde yetişmesi gerekir. Bu bitkiler tam güneş gören yerlerde yetişmekten hoşlanırlar.
  • Kargı kamışı genellikle her türlü toprak tipinde yetişebilir. Ancak toprağın killi, kumlu ve tınlı olması önerilmektedir. Ayrıca toprakta nem oranı da yüksek olmalıdır. Bu kamışlar nemli ve ıslak toprakları her zaman sevmiştir.
  • Kargı kamışı yayılırken ilkbahar aylarında bir kaba ekilebilecek tohum ya da yazın ilk başında bölünerek işlem yapılabilir.
  • Bu bitki genel olarak haşere ve hastalık içermeyen bir ot türüdür.
  • Kargı kamışları çok yayılıcı köklere sahiptir. Bu yüzden çevresinde kolay kolay başka bitkilere hayat şansı tanımaz. Bu yüzden kargı kamışı yetiştirilecek alanın yakınlarında başka bitkiler yetiştirilmemesi önerilmektedir.

Kargı Kamışı Budaması Nasıl Olur?

Kargı kamışı kolay kolay budama istemeyen bir bitkidir. Köklerinde yer alan zararlı otlar çapalanması yeterli olmaktadır. Ancak yaz aylarından sonra öldüğünde yaprakları kesilebilir. Kargı kamışlarının çiçeklenme dönemi yaz sonu ve sonbahar başı olmaktadır. Çiçeklenme dönemi sonrasında kalan çiçekleri budamanın bir zararı olmaz. Ancak dibinde yer alan zararlı otlar belirli aralıklarla bitkinin sağlıklı yetişmesi ve gelişebilmesi için çapalama işlemi yapılmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.