Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Kartopu çiçeği, boyu 15-20 metre kadar uzayan büyük çiçeklere sahip çalı bitkisidir. Bu bitkilerde bazı türler yapraklarını dökerken bazı türlerde de yaprak dökülmesi söz konusu değildir. Bahar aylarında açacak olan beyaz ve pembe çiçeklere sahip bir bitkidir.
Bu bitki genel olarak evlerde süs armatürü olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bahçelerde çalı sınırı ya da çitlerde tek başına kullanılabilir. Büyük çalıya sahip çeşitleri bahçe peyzajlarında odak noktası olarak yaratıcı çalışmalar oluşturur.
Avrupa, Afrika, Kuzey Asya gibi geniş bir coğrafya da yetişmektedir. Ülkemizde ise Marmara ve Karadeniz kıyılarında da yetişebilmektedir. Genellikle asit ve humus barındıran topraklarda yetiştirilmekten hoşlanmaktadır. Tuzlu topraklar ve sahil topraklarında da yetişebilen bir bitkiyken kireçli toprakları sevmez.
Kartopu Çiçeği Ne Zaman Dikilir?
Kartopu çiçeği dikim zamanı türlerin özelliklerine göre değişebilir. Genellikle birçok türü tam güneş gören yerleri sevmektedir. Bazı türleri ise yarı güneş alan bölgelerde daha rahat eder. Verimli ve iyi oranda drene toprakları seven bir bitkidir.
Kartopu çiçeği için en doğru dikim zamanı ilkbahar ya da sonbahar ayları olacaktır. Dikim işlemi sırasında kök boyundan iki üç kat daha geniş bir çukur açılmalıdır. Açılan çukura bitkiyle birlikte biraz toprak ekledikten sonra suyunu vererek toprağı kapatabilirsiniz.
Aynı anda bir tane ekebileceğiniz gibi peyzaj alanlarında yan yana birden fazla kartopu çiçeği de ekimi de yapılabilir. Çoklu ekimlerde aralarında belirli bir oranda boşluk bırakılması daha rahat yayılmasını sağlar. Kartopu çiçekleri arasında 300-400 cm kadar boşluk bırakarak yerleştirilmesi önerilmektedir. Dikim zamanı ayrıca bulunduğu bölgenin hava koşullarına göre de değişiklik göstermektedir. Türün özelinde bir dikim zamanı için temin ettiğiniz bölgeden bilgi alabilirsiniz.
Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kartopu çiçeği bakımı kolay bir işlemdir. Bu çiçek kuru olduğu dönemlerde sulama yapılması gerekmektedir. Çiçeklerde nemi koruyabilmek adına malç ekleme önerilmektedir. Kartopu çiçeklerinde isteğe bağlı olarak salımlı gübre kullanabileceğinizi de belirtelim.
Kartopu bitkisi çalı formatında bir bitki olduğu için kök toplarını yerleştirebilmek için geniş ve yeterli derinlikte bir çukur kazılması önemlidir. Bu işlem yapıldıktan sonra köklerin dağıtılması için yeterli bir alan ortaya çıkması sağlanır. Bu işlem sırasında toprağı zenginleştirebilmek adına kompost eklendikten sonra kökleri oluşturmak adına su eklenmelidir.
Kartopu çiçeğinin diplerinde yabani otlar birikebilir. Köklerde yabani otlar olduğunda gerekli önlemler alınmalıdır. Genç olan kartopu çiçekleri sıcak bölgelerde yaz aylarında hatada 3-4 defa sık sık sulanmalıdır.
Kurulmuş olan kartopu çalıları daha az sulanabilir. Aşırı sulama çürümeye yol açabilir. Bu durumun yaşanmamasına özen gösterilmelidir.
Kartopu Çiçeği Budama Nasıl Olur?
Kartopu çiçeği budama işlemi de özenle yapılmalıdır. Genellikle peyzaj işlemlerinde kullanıldığı için şekil vermek adına budaması doğru yapılmalıdır. Budama işlemi sırasında doğru şekli verirken ölü, hastalıklı olan ya da kırılan dallar budanmalıdır.
Kartopu çiçeği budama işlemleri sonbahar aylarına yapılabilir. Budama işlemi sırasında sağlam olan köklere dikkat edilmelidir. Ayrıca istediğiniz oranda şekil verme işlemi yapabilirsiniz. Belirli bir olgunluğa eriştikten sonra budama işlemi daha seyrek yapılabilir.