Kiraz Fidanı Çeşitleri ve Özellikleri

Kiraz Fidanı Çeşitleri ve Özellikleri

Kiraz Fidanı Çeşitleri ve Özellikleri

Kiraz yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Ayrıca kiraz fidanı diğer meyve ağaçlarına göre çok daha yüksek verim sunmaktadır. Ülkemizde birçok iklimde kiraz yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.

Ülkemizin iklim ve toprak koşulları Kiraz fidanı yetiştirmek için son derece uygundur. Ancak kiraz yetiştirme süreci son derece emekli ve bakım gerektiren bir işlemdir. Kiraz ağacı gülgiller familyasıdır ve tatlı meyveleri ile farklı çeşitlerde yetiştirilir. Türkiye’de en yaygın olarak Ege ve Marmara çevresinde yetiştirilmektedir.

Kiraz Fidanı Yetiştiriciliği Nasıl Olur?

Kiraz fidanı yetiştiriciliği için en önemli konuların başında sulama geliyor. Ağaçlar ilkbahardan başlamak üzere yaz sonuna kadar bolca sulanmalıdır. Sulama işlemleri sonrasında ağaç çukurunda su birikimi olursa fidan zarar görebilir.

Kiraz fidanı dikilirken en önemli unsur yamaçlı arazilerin tercih edilmemesidir. Ayrıca fidanın yetiştirildiği alan şiddetli rüzgarlardan da korunmalıdır. Organik olarak zengin olan ve geçirgen olan topraklarda kiraz fidanı yetiştiriciliği kolayca yapılabilir.

Dikim işlemi öncesinde fidanın yan ve yaralanan köklerden temizlenmesi çok önemlidir. Ayrıca sulama işlemi de hava koşullarına dikkat edilerek yapılmalıdır.

Kiraz fidanı özellikleri arasında uygun koşullarda 2-3 yıl içinde meyve alabilme vardır. Bir kiraz ağacının verimli meyve vermeye başlaması için 5-6 yıl beklenmesi gerekir. Bodur kiraz fidanlarında meyve verme süresi daha kısa olabilmektedir. Bu süre iklim koşulları ve fidan türüne bağlı değişir.

Kiraz Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Kiraz fidanı çeşitleri meyve türüne göre çeşitlilik gösterir. Meyvenin türü, rengi, bodur ya da yarı bodur olması çeşitliğin ana unsurları arasındadır. Meyvenin bodur olma durumu ya da tüplü olma durumu da farklı olabilir.

Napolyon, Starks, İri Kordia, İri Bing, Sweet Heart, Summit, Sunburst gibi farklı kiraz fidanı çeşitleri vardır. Yetişme koşulları ve iklim şartlarına göre Ali Botanik’ten bilgi alarak farklı kiraz fidanı türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Aşılı kiraz fidanı çeşitleri tatlı ve iri meyve verecektir.

Türkiye’de Kiraz Nerede Yetiştirilir?

Ülkemizde kirazın geniş bir yetişme alanı vardır. Türkiye’de en yoğun olarak Marmara, İç Anadolu, İç Ege gibi bölgelerde yetiştirilir. Isparta, Manisa, İzmir, Bursa ve Afyon gibi illerde ana geçim kaynağı kiraz olabilir. Ülkemizin birçok bölgesinde dünyaca ünlü kiraz çeşitleri farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Kiraz ağacı özellikleri arasında güneşi ve az nemi sevmesidir. Çok yağış almayan ve güneşli gün sayısının fazla olduğu bölgelerde kolaylıkla yetişebilir.

Kiraz fidanı yetiştiriciliğinde öncelikle tohumdan ya da fidandan dikmeye yönelik karar verilir. Aşılı fidandan dikme önerilen yöntemdir. Böylece kiraz daha kısa bir sürede yetiştirebilirsiniz. Kiraz dikimi öncesinde toprağın mutlaka temizlenmesi gerekir. Yetiştiği toprakta asitten hoşlandığı için kiraz dikimi yaptığınız yere kireç dökmeniz önerilebilir. Kiraz yetiştiriciliği Türkiye’ nin önemli bir geçim kaynağıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.