Kivi Ağacı Nasıl Dikilir
Kivi Ağacı Nasıl Dikilir ?
Kivi fidanı; doku kültürü, aşı ve çelik yöntemleriyle üretilir. Genel olarak çelikten alınan dallar özel köklendirme yöntemleriyle köklendirme yaparak satışa sunulmaktadır. Kivi asmaya benzeyen ve odunsu yapısı olan bir meyvedir. Tropikal özellikte bir bitki olmasına karşın uygun koşullar sağlandığında ülkemizde her bölgede çok rahat yetiştiriliyor.
Kivi Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Kivi fidanı dikkatli bir bakım sonrası yetiştirilebilir. Kivi fidanlarının yetiştiriciliği için tohumdan üretme ya da aşılama gibi farklı çoğaltma yöntemleri de kullanılabilir. Doğru bakıldığında yüksek ve kaliteli verim almak kolay olur. Ali Botanik Aş. uzun yıllardır doku kültürü ile üretilen kivi fidanı satmaktadır.
Kivi Fidanı Nasıl Dikilir?
Kivi fidanı dikimi öncesinde ekimin yapılacağı bahçedeki toprağın uygun hale getirilmesi gerekir. Bunun için sıralar arasında üzerinde mesafe olarak ortalama 4 mm kadar bırakılır. Ekim yaparken 4 dişiye 1 erkek omca gelecek şekilde hesaplama gerçekleştirilir.
Kivi ekerken toprağın kolayca işlenebilmesi, sulanabilmesi ve hasadın kolayca yapılabilmesi için destek sistemi kurulması önerilir. Bu sistemi kurarken bitkileri taşıyan direkler, herek ve teller kullanılır. Direk boyları 2-3 metre kadar olabilir. Direkleri toprağın 50 cm kadar derinliğine çakarak doğru sistem kurulabilir.
Kivi dikimi sırasında sıralar arasında 3-4 metre boşluk bırakılması önerilir. Dikim işlemi sırasında çukurların derin açılması doğru olacaktır. 50 cm kadar bir çukur açılması yeterli olacaktır. Açılan çukurdan çıkan topraklar gübreyle karıştırılarak yeniden çukura koyulur.
Kivi fidanları tüplü ve açık köklü olarak dikilebilir. Kişisel yetiştiricilikte tüplü fidanlar daha doğru seçimdir. Bu işlemde açtığınız çukura fidanın toprağı köklere zarar vermeden yumuşatılır ve basit bir can suyu verimi ile dikim işlemi tamamlanır.
Arazi dikimi ve kivi yetiştiriciliği için açık kök tercih edilir. Bu işlem sırasında zarar gören kökler temizlendikten sonra dikim yapılmalıdır. Fidanı yerleştirdikten sonra iyice sıkıştırarak can suyunu vermelisiniz.
Kivi Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Kivi ağacı dikmek için en uygun zaman kasım ayı ile nisan ayı arasındadır. Açık köklü kivi fidanı dikilmesi durumunda sonbahar ve kış ayları en uygun zamandır. Bu zaman dilimi iklim koşullarına göre güncellenebilir. Ancak tüplü kivi fidanı dikimi yapılması durumunda bir zaman sınırı yoktur. Tüplü olması durumunda kivi fidanını yılın her anı dikebilirsiniz.
Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Kivi fidanı dikimden 2 yıl sonra meyve vermeye başlar. Kaliteli ve dişe dokunur bir verim için 5 yıl beklemek gerekir. Doğru bakılan bir kivi ağacı yetişme döneminde ortalama 3 ton kadar verim verecektir.
Hava koşullarının ve toprağın uygun olması bir kivi bahçesi için uygun koşullardır. Kivi fidanı ekildikten sonra gübreleme ve budama işlemleri doğru şekilde yapılmalıdır. Kivi ağacının çiçeklenmesinden sonra hasada kadar 3-5 yıl geçmesi gerekir. Kivi ağacında yüksek verim için düzenli olarak budama yapılmalıdır. Kivi ağacı budanırken yaşlı sürgünden çıkan yeni sürgünler alınmalıdır.