Küpe Çiçeği Bakımı

26-07-2021 17:15
Küpe Çiçeği Bakımı

Küpe Çiçeği Bakımı

Küpe çiçeği çok sık bilinmeyen ancak evlerde çok estetik bir hava sağlayan bir bitkidir. Sizler de yeni duyduysanız küpe çiçeği nasıl bakılır sorusunu merak edebilirsiniz. Sizler için bu çiçeğin bakımının nasıl olacağını anlayacağız.

Öncelikle küpe çiçeği ilk zamanlarda soğuk havalara karşı dayanıklı değildir. Zaman geçtikçe soğuk havalara karşı daha dayanıklı olur. Bu yüzden genç dönemlerinde korunması gerekir. Küpe çiçekleri yarı gölge olan yerlerden hoşlanan bitkilerdir ve çiçeklerini kolay dökmemesiyle bilinir.

Küpe çiçeği bakımı sırasında güneş ışığı çok önemlidir. Direkt olarak güneş ışığına aruz kaldığı anda toprakta ısı artışı olur ve bitkinin çiçeklerinde dökülmeler gözlenir. Küpe çiçeğinin belirli zamanlarda saksı değişimi yapılması gerekir. Saksı değişimi her yıl yaz sıcakları başlamadan evvel ilkbahar ayları başında yapılabilir. Sarkan yapıda bir çiçek olduğu için asılma özelliği olan saksılar daha doğru seçim olacaktır.


Küpe çiçekleri gevşek toprakları seven bitkilerdendir. Geçirgen yapıya sahip topraklarda çok daha sağlıklı yetişirler. Küpe çiçeğinin ilkbahar ile yaz sonu arasında haftalık olarak gübreleme işlemleri yapılabilir.

Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpe çiçeğinin çoğaltma işlemleri tohumla ve çelikle yapılabilir. Genellikle çelikle küpe çiçeği üretimi çok yaygındır. Küpe çiçeğinizin çelikle çoğalırken mutlaka yandaki sağlıklı dallardan birini steril bir bıçak kullanarak kesmelisiniz. Yaşayan bir dalı keserseniz taze ve sağlıklı dalda yeni bitkiniz kolayca yeşerebilir.

Sağlıklı ve taze dal kesmezseniz küpe çiçeği çoğaltma işleminiz başarısız olacaktır. Kesilen canlı dal direkt olarak toprağa dikilebilir. Yarı güneş gören bir alanda karanlık ve kapalı olmaması durumunda sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Küpe çiçeği tutması zor bir çiçek olduğundan dikilen dal 15-20 gün kadar bekletildikten sonra tuttuysa biraz daha çok güneş gören bir alana dikilebilir. Küpe çiçeği çeşitlerimizi incelemek için buraya tıklayınız.

Küpe Çiçeği Nasıl Sulanır?

Küpe çiçeği suyu seven bir bitki değildir. Ancak sulama işlemi her zaman kararında yapılmalıdır. Küpe çiçeği sulama işlemi fazla yapılırsa çiçeklerindeki tomurcuklar zamanla dökülmeye başlar. Yaz aylarında su ihtiyacı daha fazla olduğu için sulama miktarı artmalıdır. Kış aylarında ise daha seyrek sulanabilir.

Küpe çiçeğini kış aylarında toprağını kontrol ederek toprağı kurudukça sulayabilirsiniz. Kış aylarında sulama aralıkları 1 aya kadar çıkabilir. Su sevmeyen yapıya sahip bir bitki olduğu için küpe çiçeği bakımı ve yetiştiriciliği sırasında sulama konusunda çok zorlanmazsınız. Yaz aylarında ise aynı gün ve saatlerde aynı kapla sulamaya özen göstermelisiniz.

Küpe Çiçeği Ne Zaman Budanır?

Küpe çiçeğinde budama zamanı da çok önemlidir. Öncelikle çiçeğin sağlıklı gelişimi için düzenli olarak doğru zamanda budanması gerekiyor. Küpe çiçeği budama işlemleri için kış aylarını tercih etmenizi öneriyoruz. Kış aylarında toprak yüzeyinden yukarı kısma doğru 10-15 cm kadar bırakarak dalların diğer bölümlerini kesebilirsiniz. Dalların uç bölümlerinde çiçekler sağlıklı bir görünümde değilse dalın ucundan birkaç cm keserseniz yeni sağlıklı çiçekler de açmaya başlayacaktır.

Küpe çiçeğinin olduğu toprağın çok ısınmaması önemlidir. Bu yüzden yarı gölge ve gölge alanları sever. Toprağı ısınırsa kökleri de ısınır ve kurumalar gözlenebilir. Aynı zamanda hastalıklı dalların diğerlerini etkilememesi adına da hemen budanması gerekir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.