Leylak Ağacı Nasıl Dikilir

07-04-2021 00:47
Leylak Ağacı Nasıl Dikilir

Leylak, zeytingiller ailesinde olan bir bitkidir. Dikimi ve bakımı çok zor olmayan bir bitki olarak bilinmektedir. Genellikle diğer ağaçlardan çok farkı olmayan bir dikim süreci vardır. Ayrıca farklı ortamlara kolayca ayak uydurabilecek bir bitkidir.

Leylak dikimi sürecinde köklerinin gelişmiş ve yapraklarının yeşil olması gerekir. Yapraksız olan fidanlar verimli olmayacaktır.

Leylak dikim adımları şöyle olacaktır;

  • İlk olarak leylak ağacı için bir yer seçimi yapın. Yarı güneş gören bir bölge leylaklar için iyi bir yetişme alanıdır.
  • Sonrasında leylak fidanını dikebilmek için bir çukur kazın. Bahçeye dikim yapacaksanız çukurun 30 cm kadar olması gerekiyor.
  • Çukurun içine üst bölgeye verimli bir toprak dökerek leylak fidesini yerleştirin.
  • Daha sonra çıkarılan topraklarla kazılan çukuru kapatın.
  • Leylağı toprağa iyi yerleştirdiğinizden emin olun ve can suyunu verin. Leylak can suyu bol istemektedir. Bol bol can suyunu vermekten çekinmemelisiniz.

Leylak daha sonra dibi kurudukça su verilmesi gereken bir bitkidir. Leylaklar genellikle geçirgen ve humuslu toprağı daha çok sever. Diğer yerlere de uyum sağlamasına karşın asitli, su basmış, killi topraklarda iyi gelişemez.

Leylak Ağacı Nasıl Dikilir ?

Leylak dikimi için en uygun zaman sonbahar ayları olacaktır. Tohumla çoğaltma yönteminde sonbahar aylarının yanında kış aylarında da toprağa dikim yapılabilir. Leylak fideleri genellikle tüplü olarak satışa sunulmaktadır.

Tüplü olarak satışa sunulan bir bitki olduğu için yıl içinde istediğiniz zaman yani 12 ay dikebilirsiniz. Leylak bakımı ve dikimi kolay bir bitkidir. Fide sizlere geldiğinde paketlerinden çıkardıktan sonra sulayarak bir kenarda bekletebilir ve istediğiniz zaman dikimini yapabilirsiniz. Dikim için sabah saatlerini seçerseniz güneş tam çıkmadan daha verimli bir diki işlemi yapabilirsiniz.

Leylak Ağacı Nasıl Budanır?

Leylak ilk yıllarda pek budama istemeyen bir ağaçtır. Budama işlemini yapmak için en uygun zaman ise çiçeklenme vakti geçtikten sonradır. Leylaklar bahar sonuna kadar çiçeklerini sürekli olarak açan bir bitkidir. Dışarıda kalan leylaklar kış aylarında çiçek açmamaktadır. Budama işleminin leylakların çiçeklerini açtığı sırada yapılmaması uzmanların özellikle üzerinde durduğu bir konudur.

Leylakların budama işlemi çiçeklenme bittikten hemen sonra altındaki ilk yapraklardan başlayarak yukarı doğru yapılmalıdır. Tüm leylak türlerinde çiçeklenmenin önüne geçebilmek adına sürgünleri ve inve dalları budamak yeterli olacaktır.

Budama işlemi için en uygun zaman haziran ayı olacaktır. İlkbahar aylarında çiçeklenmenin yoğun olmasını istiyorsanız ince dalları budamanız yeterli olacaktır. Budama işlemi sırasında leylağın genç olduğu dallı ve budaklı olan kısa boylu dönemi seçilmelidir. Aksi halde kokusu azalır ve boyu çok fazla uzar.

Leylak Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Leylak ağacı bakımı zor olmayan bir bitkidir. Ancak bakım sırasında titiz davranmak kokusu ve verimli çiçek açması için çok önemlidir. Leylaklar yaz aylarında fazla su istememektedir. Aşırı nem ve rutubet olan yerlerde leylaklar yetişmemektedir.

Dibinde su bittikçe e su ihtiyacı oldukça sulama işlemini yapabilirsiniz. Yaz aylarında dibi daha sık kuruyacağı için kış aylarına göre biraz daha kısa aralıklarla sulama yapmanız doğru olacaktır. Ancak çok suyu sadece can suyunda vermelisiniz, aksi halde leylak suyu çok seven bir bitki değildir. Çok fazla su verdiğinizde çürüyecek bir bitki de değildir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.