Leylandi Çamı Bakımı

01-03-2021 20:27
Leylandi Çamı Bakımı

Leylandi çamı her mevsim yeşil kalabilen dayanıklı bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde yoğun olarak tercih edilen bir bitkidir. Genellikle örtücü ve çit olarak kullanılmaktadır. Bu çam diğer çam türlerinden daha hızlı büyümektedir. Sağlıklı büyümesi için leylandi bakımı titizlikle yapılmalıdır.

Leylandi çamı bakımında toprak geçirgenliği ve sulama önemlidir. Bu bitki geçirgenliği yüksek toprakları sevmektedir. Ayrıca kökleri derine kadar indiği için bol sulanması gereken bir ağaçtır. Leylandi fidanı dikildiği alana mutlaka sabitlenmelidir. Rüzgarlara ve diğer dış etkenlere karşı korunması gerektiği için sabitleme sokası kullanılarak dikilmelidir. Bakımı düzenli yapıldığında bu ağaç 80 cm kadar her yıl uzayabilir. Kökleri derine inen bir çam olduğu için gübre duyarlılığı azdır. Bu yüzden sonbahar sonu ve kış ayı başlarında azotlu gübre kullanılması önerilir.

Leylandi çamı düzenli sulandığında hızlı büyüme gösteren bir bitkidir. Genel olarak susuzluğa dayanıklı olan bir bitkidir. Ancak belirli aralıklarla sulanması önemlidir. Bu ağaçları yaşam alanlarınızda doğal duvar olarak kullanabilirsiniz. Yetiştirildiği alanlarda ses ve rüzgarları engellemeye yarayacaktır.

Leylandi Çamı Nasıl Yetiştirilir?

Leylandi çamının iyi beslenmesi ve düzgün oranda büyümesi adına sürekli olarak sulanması gerekir. Bu çam da diğer bitkilerde olduğu gibi güneş olan ortamda daha fazla büyümektedir. Rüzgarlı bir ortamda yetiştirilirse büyüme hızı yavaşlar.

Leylandi çamının kökleri ilk zamanlar derinlere ulaşmaz. Bu yüzden ilk yıl gerekli besinin verilmesi önemlidir. İkinci yıldan itibaren çam ağacı yeterli düzeyde büyük kök sistemine ulaştığı için gerekli olan besinleri bulmaya başlayabilir.

Leylandi çamı suyu geçirgen ve fazla sert olmayan topraklarda daha sağlıklı yetişecektir. Çamı dikerken çukuru derin ve geniş açmalısınız. Bu çamın fidanının bir bölümü toprağa gömülmelidir. Yeni dikilen leylandi çamları kurak ve yağmur olmayan zaman dilimleri içinde 2 günde bir defa sulanabilir.

Bu çamın ilk dikildiği zamanlarda rüzgar nedeniyle köklerinin zarar görmemesi adına sabitleme sopası salam olmalıdır. Bu çama yılda bir bir defa taban ve yüzey gübresi verebilirsiniz.

Leylandi Ne Zaman Budanır?

Leylandi çamı gelişimi için budama çok önemlidir. Doğru zamanda doğru şekilde budanması gerekir. Leylandi çamı budama işlemlerini ekim ayından itibaren yapmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi mart ayına kadar yapabilirsiniz. Bahar aylarında ve yaz aylarında budama yaparsanız çam ağacı zarar görebilir.

Budama işlemi sırasında gövde kısmına yakın bölgeleri kesmemeniz önerilmektedir. Ayrıca budama işlemi sırasında toprağa teması olan sürgünleri gövdeden kesmek doğru olacaktır. Çünkü toprağa teması olan sürgünler zaman içinde yosun bağlayacaktır.

Leylandi çamı için büyüme mevsim sürdüğü süre içinde 2-3 defa kesinti yapabilirsiniz. Büyüme süreci içinde hafif şekilde kenarları kırpılabilir. İlk dönemlerde budama işleminin temel amacı yoğun büyümeye teşvik etmektir. Ayrıca kış aylarında temiz bir görünüm bırakmak hedeflenir.

Leylandi çamımı istediğiniz yüksekliğe gelene kadar kenar ağaçlarını kesmeyi sürdürebilirsiniz. Sonraki yıllarda ise ağacı tepe kısmını budamaya devam edebilirsiniz. Budama işlemi sırasında üçte bir oranında budama yapılması gerekir. Daha büyük oranda bir budama yapılacaksa birden fazla denemede budanmalıdır.

Leylandi çamı fiyatını görmek ve satın almak için tıklayın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.