Limon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır

02-03-2021 01:44
Limon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır

Limon çamı sarı ve yeşil tonlarında yapraklara sahip bir bitkidir. Bu bitki limon kokusuna sahip olduğu için limon servi olarak da anılmaktadır. Peyzaj çalışmalarında en çok kullanılan bitkilerden biridir.

Limon çamı bakımı nasıl yapılır diye sorarsanız, bazı püf noktaları sizinle paylaşacağız;

  • Limon çamı kireçli ve asit yapılı topraklarda yetişmeyi istemeyen bir bitkidir. Tuzlu topraklarda kolayca yetişebilir. Belirli aralıklarla gübreleme yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Bu bitki soğuk iklimlerde zor bakıma sahiptir. Ilıman iklimlerde yetiştirilmesi daha doğru olur.
  • Limon servi iç mekanlarda da bakılabilir. İç mekanlarda bakacaksanız ideal ortam sıcaklığını yaratmalısınız. Bu bitkiden en yüksek verimi dış mekanlarda alabilirsiniz. Kapalı mekanlarda yetiştirecekseniz toprağı komple ponza taşı ile karıştırmalısınız.
  • Limon çamının doğru sulanması ve gübrelemenin zamanında yapılması gelişimi için hayati öneme sahiptir.
  • İlk yıl alışma dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde gelişim yavaş olur. Servi ikinci yıldan itibaren çok daha hızlı gelişmeye başlar.
  • Yılın her zaman yeşilliğini koruyan bir bitkidir. Rüzgara karşı da dayanıklı bir bitkidir.
  • Limon servi bakımı sırasında toprağın ph derecesi 6-7 arasında olmalıdır. Ayrıca toprağın potasyum ve fosfor açısından da zengin olması gerekir.
  • İlkbahar aylarından sonra yaz sonuna kadar limon çamına gerekli besin ve mineraller verilmelidir.
  • Kapalı ortamlarda sağlıklı yetişebilmesi adına ısıtıcı ve kaloriferlerden uzak bir alanda muhafaza edilmesi gereken bir bitkidir.

Limon Servi Ne Zaman Budanır?

Limon çamı her ay düzenli olarak budanabilir. Mevsim olarak ise kış ve yaz aylarında budama işlemlerini yapabilirsiniz. Ne kadar düzenli budarsanız büyüme formu o oranda iyi olacaktır. Budama işlemi sırasında çit makası, motor testere gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Limon servi çamı budama işlemi sırasında ana gövdeye bir müdahaleden kaçınmanız gerekir. Budama işlemi sonrasında ilaçlama yapabilirsiniz. Bu çamın istediğiniz formda budayabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz alanda estetik özeliklere göre spiral, bulut ya da ponpon şeklinde budama işlemlerini yapabilirsiniz. Limon çamı budama işlemlerini düzenli bir şekilde yaparsanız ağaç istediğiniz estetik görüntüye kavuşacaktır. Toprak, sulama ve budama işlemleri istediğiniz boya kısa süre içinde gelmesini sağlayacaktır.

Limon Çamı Nasıl Sulanır?

Limon servi bakımı için sulama çok önemlidir. Limon çamı suyu seven ağaç türleri arasındadır. Suya ihtiyacı olduğu zamanlarda sıklıkla sulayabilirsiniz. Sulama için suyun toprağın derin yerlerine ulaşacağı miktarda işlem yapmanız gerekir.

Saksıda limon çamı sulayacaksanız saksıda drenaj deliği olması önemlidir. Bu deliklerden suyun akmasına yetecek oranda su verebilirsiniz. Saksıda alt bölüme çakıl taşı koyarsanız su daha rahat bir şekilde boşalabilir.

Limon servi çamı susuzluğa bağlı zarar görürse eski haline dönmesi zorlu ve zaman alıcıdır. Toprağın tam olarak kuru olmaması çok önemlidir. Toprak tam kuru olursa limon çamı zarar görebilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.