Lisyantus Çiçeği Bakımı
Lisyantus Çiçeği Bakımı
Zarif yapısıyla çok özel bir çiçek türü olarak kabul edilen Listanyus çiçeği bakımı da çok önemlidir. Çiçeğin bakımı daha tohum ekim aşamasında başlar. Tohumları ekerken havalı toprak türü olan torf toprağı kullanılmalıdır. Çiçeğin tohumları çok küçük olduğundan eki sürecinde dikkat edilmelidir. Ekimden 7-10 gün sonra fidana dönüşen fideleri çok hassas olduğu için sulama sırasında dikkatli olunmalıdır.
Listanyus çiçeğinin bakımında fidelerin ilaçlanması da çok önemlidir. Sağlıklı gelişim için fidelerin haftalık olarak ilaçlanması gerekir. Listanyus çiçeği tropikal bir bitkidir. Bu yüzden de yüksek sıcaklıklarda yetişmeyi çok sever. Bitkinin sağlıklı olabilmesi ve çok kısa bir sürede çiçeklenmesi adına ortam sıcaklığı 20-30 derece arasında olmalıdır.
Listanyus çiçeği hem bahçede hem de toprakta yetiştirilebilir. Bahçeye veya saksıya dikerken en çok üzerinde durulması gereken nokta toprağın iyi drenaja sahip olmasıdır. Bitkinin ekileceği toprak besin açısından da zengin olmalıdır. Fideler çimlenip yaprak açtıktan sonra çiçekler birbirinden ayrılır ve toprağa dikim işlemi titiz bir şekilde tamamlanır.
Lisyantus Çiçeği Özellikleri
Listanyus çiçeği özellikleri konusunda bilgi vererek yazımızda devam edelim. Listanyus dünyada çok önemli bir çiçek türü olarak yetiştiriliyor ve kendine has özellikleriyle dikkat çekiyor. Listanyusun en bilinen özellikleri arasında uzun ömürlü olması gerekiyor. Aynı zamanda yola karşı da dayanıklı bir bitki türüdür. Bunun yanında farklı renk seçenekleriyle yetiştirilebiliyor.
Lİstanyus çiçeği çeşitleri arasındaki özellikler de birbirine benziyor. Üretim tarihi ve renk seçenekleri gibi türlerini ayıran belirli özellikleri bulunuyor. Yodel tipi listanyus çiçeği en çok tercih edilen özellikleri arasında bulunuyor. Bu tür mavi, koyu pembe ve erguvan renklerinde açan uzun sap ve büyük çiçeklere sahiptir.
Listanyus çiçeğinde heidi tipi olarak bilinen türü daha açık renkli ve küçük boyutludur. Karışık ve alacalı renk çeşitlerine sahiptir. Dünyada en çok bilinen listanyus çeşitleri arasında mermaid tipi de bulunuyor. Bu türün en öne çıkan özelliği ise diğer listanyus türlerinden farklı olarak boyunun kısa olması ve saksıda yetiştirilebilmesidir. Ülkemizde de son yıllarda çok yaygın olarak yetiştirilen bitkiler arasında yer alır.
Listanyus Çiçeği Nasıl Sulanır?
Listanyus çiçeği tropikal bir bitki olduğu için suyu sever. Bol sulama istese de su içinde kalacağı bir sulama da doğru olmayacaktır. Yaz sıcaklarında hava sıcaklığına göre haftada 4-5 defa sulanabilir. Kış aylarında ise özellikle soğuk havalarda çok sık sulanmamalıdır. Sulama sırasında dikkat edilmesi gereken durumlardan biri yapraklarının ve çiçeklerinin sulanmamasıdır. Yaprakları ve çiçekleri sulanırsa çiçekte bir hastalık gelişebilir.
Listanyus çiçeği sulama işlemlerinde sadece kökleri sulanmalıdır. Çiçeği sulama oranınıza karar veremeyenler için bir sulamadan ortalama 15 dakika sonra saksı kaldırılıp alt tabaka kontrol edilebilir. Alt tabakada çok su biriktiyse fazla suladığınızı görebilirsiniz. Tabii bu sırada alt tabakadaki suyu boşaltmalısınız. Çok aşırı sularsanız da çiçekleri ölebilir.
Listanyus Çiçeği Nasıl Ekilir?
Listanyus çiçeği ekimi bahçeye ve saksıya yapılabilir. Bahçede tohumlar arasında belirli bir boşluk olmalı ve saksıda orta boy bir model seçilmelidir. Listanyus çiçeği ekmek için en uygun zaman nisan ayı yani bahar ayının başlarıdır. Sıcağı seven bir bitki olan listanyus 16 derecenin üzerinde sıcaklıkları olduğu bir zaman diliminde ekilmelidir.