Manolya Çiçeği Özellikleri
Manolya çiçeği çok güzel kokusu olan bir çiçektir. Manolya çiçeği özellikleri şekil açısından oval ve yaprakları kaba görünümlüdür. Bu bitki dört mevsim yeşil rengini koruyan bitkilerden biridir. Bu bitki mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Manolya çiçeği mor, sarı, beyaz ve kırmızı renk tonlarında çiçek açabilir. Bu bitki genel olarak ılık iklimleri sevmektedir. Çiçeğin kendine has özellikleri ve bir anlamı vardır.
Manolya çiçeğinin anlamı aşkın asilliğini ortaya koymaktır. Manolya çiçeği hikayesi çok bilinen bir efsaneye dayanır. Bu çiçeğin yanında yetişen bir açelya çiçeğine aşık olduğu rivayet edilir. Bu büyük aşkın karşılıksız olması sebebiyle çiçeğin kalbinin iki parçaya ayrılarak vücudundan koptuğu söylenmektedir. Daha sonra rivayet odur ki iki ağaç oluştuğu belirtilmektedir. Bu ağaçlardan biri uzun ve güçlü manolya ile beyaz ve kırılgan olan yıldızlı manolya olduğu söylenmektedir.
Manolya ağacı kaliteli toprakta yetişmeyi sever. Saksıya koyarak evlerinizde de yetiştirebilirsiniz. Kireçli topraklardan hoşlanmayan bir çiçektir. Potasyum açısından zengin gübreleri sevdiğini söyleyebiliriz.
Manolya Bakımı Nasıl Olur?
Manolya bakımı önemlidir. Doğru bakılmadığında kaybedebileceğiniz hassas bir çiçektir. Çiçeğin bulunduğu ortamın büyüklüğü yeterli olmalıdır. Oda sıcaklığında yetişebilir. Çok sıcak ve çok soğuktan hoşlanmayan bir çiçektir.
Büyük çiçekli manolya dayanıklı olduğu söylense de kış aylarında soğuğa karşı korunması gereken bir bitkidir. Geceleri yapraklarını yıkayarak sulama ihtiyacını giderebilirsiniz. Gübre olarak da hayvansal kaynaklı gübreler kullanılması önerilmektedir.
Manolyanın yetiştirmesini kapalı ortamda yapıyorsanız ortamın nemli ve ılıman olması gerektiğini hatırlatalım. Ancak çok sıcak ve soğuk ortamlarda güzel çiçek açmayacaktır. Manolya çiçeğini ekerken çok derine ekmemelisiniz. Bahçenizde yetiştiriyorsanız bilmeniz gereken en önemli özelliklerden biri manolyanın çapalanmayı sevmeyen bir bitki olduğudur.
Manolya Nasıl Budanır?
Manolyada budama yaparken bitkiden yeni ve güçlü sürgünler ortaya çıkması için işlem yapılmalıdır. Zayıflayan ve ölmeye yakın olan kökleri budamalısınız. Manolya kolayca büyüyen, yoğun çiçek açan bir bitkidir. Ancak çok hassas bir bitkidir. Bu yüzden budama yaparken titiz davranmalısınız.
Manolya budama işlemi sırasında çok uzamış olan ve zarar gören dallarını şekillendirebilirsiniz. Çok fazla budama yaparsanız manolya strese girecektir. Bu yüzden seyrek aralıklarla az oranda budama yapılmalıdır.
İlk çiçekler vermeden budaması yapılmamalıdır. Kış ve bahar ayları budama için uygun bir zaman değildir. Sezon ortasında hastalıklı dalları kesmenizde bir sakınca yoktur. Manolya çiçeğini budarken üçte birden fazlasını budamamalısınız. 5 cm ve daha büyük dalları budamak için testere kullanabilirsiniz.
Manolya Nasıl Büyütülür?
Manolya bitkisini kontrollü şekilde büyütmek adına altta yer alan genç dalları kurban etmeniz gerekebilir. Ağacın alt bölümünde yer alan 2-5 cm çapındaki dalları budayın ve tek bir açıyla veya diğer dallarla keşişimi olan dalları budamanız gerecektir.
Sağlıklı bir büyüme için köklü dallar ve yüksek dallardan bir tek ölü ve hastalıklı olanlar alınmalıdır. İlk çiçeklenmeden sonra sağlıklı gelişim için ölü ve hastalıklı dalları çıkardıktan sonra şekil vermeye yönelik budama yapılabilir. Dalları kökünden kesmemenizi öneriyoruz. Bir kez şekil verme işlemi yaptığınızda birkaç yıl manolyaya şekil vermeye yönelik budama yapılması durumunda hassas yapısı zarar görmesine yol açabilir.