Mimoza Ağacı Çeşitleri ve Bakımı
Mimoza ağacı görsel olarak çok sevilen bir çiçek türüdür. Mimoza ağacı çeşitleri birkaç tanedir. Tüm çeşitlerine mimoza ağacı yanında küstüm çiçeği adı da verilmektedir. Türkiye’de en yoğun olarak yetişme alanı bulan türü ise Acacia Dealbata türüdür.
Acacia Dealbata: Eğrelti otuna benzeyen ve yaprakları çok parçalı olan bir türüdür. Türkiye’de en çok yetiştirilen türlerden biri olarak bilinir. Mimoza ağacı çeşitleri ve bakımı ,
İzmir Mimozası: Ülkemizde en çok bilinen türleri arasındadır. Bu tür Acacia Retinodes olarak da bilinmektedir. İzmir mimozasında yapraklar diğer türlerden daha farklı yapıdadır. Yaprakları uzun ve düz bir şekle sahiptir ve ortalama 70 cm kadar uzayabilir.
Adi Mimoza: Türkiye’de geniş yetişme alanı bulunmaktadır. Bu türü 8-10 metre kadar uzayabilir. Yaprak ve gövdesi yeşil renklidir. Sarı renkli, baskın kokulu ve yuvarlak çiçekleri vardır. Dayanıklılığıyla öne çıkan bir mimoza türüdür.
Çift Salkımlı Mimoza: Kökeni Avusturalya olan türüdür. Hassas yapıya sahip sarı renkli çiçekleri bulunur. Çiçekleri 3-4 metre kadar uzayabilir. Hafif topraklarda yetişen bu türü çok soğuk bölgelerde yetişememektedir.
Küstümotu: Bir diğer ismi ise Dokunmabana olarak bilinir. Ortalama 40 cm kadar büyüyebilir. Çok zarif ve hassas yaprakları vardır. Yapraklarına dokunulduğu anda yapraklarını büzer. Adı da bu özelliğinden gelmektedir.
Mimoza ağacı türleri farklı özelliklere sahiptir. Tüm mimoza türleri değerli bir bitki çeşididir. Vazoda uzun süre durabilir ve kuruduğunda yapma çiçek olarak da saklanabilmektedir. Vazoda muhafaza ediyorsanız suyunu sık sık değiştirmelisiniz. Bu sayede hem güzel kokusu daha uzun kalıcı olur ve tazeliğini korur.
Mimoza Ağacı Özellikleri
Mimoza ağacı dünyada ilk olarak Avustralya’da yetiştirilen bir bitkidir. Bu bitki çok keskin kokusuyla bilinmektedir. Yaprakları griye kaçan bir tona sahiptir. Mimoza ağacı özellikleri arasında yapraklarının düz olmaması da vardır. Yaprakları dantele benzemektedir.
Mimoza ağacının belirgin özellikleri arasında kış aylarına yaprak dökmemesi vardır. Estetik bir görünüme sahip olan Mimoza 40-50 yıl yaşayabilecek bir ağaçtır. Söz konusu bitki sürekli olarak yayılımacı bir özellik gösterir. Bu yüzden her yıl düzenli olarak budanması önerilmektedir.
Mimoza ağacı bol güneş alan yerde yetiştirilmelidir. Ayrıca bu ağaç suya düşkün bir bitkidir. Önüne güneş almasına engel olacak başka bir ağaç dikilmemelidir. Bunun yanında rüzgara karşı dayanıksız bir bitkidir. Rüzgar alan bölgelere ekilmemesi önerilmektedir.
Kolay kolay toprak ayırt etmese de kireç açısından zengin olan topraklarda gelişimi yavaş olur ve yaşamakta zorlanabilir. Birden fazla mimoza ağacı dikildiğinde aralarında 3-5 metre mesafe bırakılması önerilmektedir.
Mimoza Ağacı Faydaları Nelerdir?
Mimoza ağacı birçok faydası olan bir bitkidir;
- Mimozanın sakinleştirici özelliği vardır. Bu yüzden anksiyete bozukluğu, uykusuzluk, duygusal travma gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir.
- Mimoza yaprakları çay olarak kaynatıldığında vücuttaki nikotin ihtiyacını azaltır. Bu özelliği sayesinde sigara bırakmak isteyen kişilere yardımcı olur.
- Güçlü antiseptik özelliği vardır.
- Mimoza çiçeği kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir.
- Ciltte ortaya çıkan kırışıklı ve akne gibi şikayetler için krem, jel ve diğer kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunur.
- Öksürük ve boğaz ağrısı gibi sorunlara karşı etkilidir.
- Hemoroid kanamalarını durdurmada etkili bir bitki türüdür.