Mimoza Ağacı Özellikleri
Mimoza ağacı ilk olarak 1745 yılında süs ağacı olarak kullanılmak için Amerika’ya getirilmiştir. Ana vatanı ise aslen Orta Doğu ve Asya olarak bilinmektedir. Mimoza ağacı çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Koyu kahverengi yapısının yanında dokusu pürüzsüzdür.
Mimoza yaprakları yumuşak yapıdadır ve eğrelti otuna benzemektedir. Yaprakları gece vakti katlanabilir. Bu özelliği ile çiçek Farsçada gece uyur anlamı taşır. Japonya’da ise uyku ağacı adıyla da anılmaktadır.
Bu ağaç sert iklimlerde de yetişebilir. -10 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilecek bir bitkidir. Mimoza ağacı özellikleri arasında düzenli bakımı yapıldığında 50 yıla kadar yaşaması da bulunur. Güzel kokusu ve estetik yapısıyla ülkemizde de geniş bir yetişme alanına sahiptir.
Mimoza Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?
Mimoza ağacı çiçek açan bir bitkidir. Bu ağaçta çiçek açma zaman nisan ayı sonları ile temmuz ayı arasında olmaktadır. Mimoza çiçekleri yoğun ve hoş kokuludur. Pembe tonlarında açan çiçekler etrafa çok hoş bir koku yayabilir.
Mimoza ağacı içekleri aromatik bir yapıya sahiptir. Çiçeklerin uzun dişli stamenleri sayesinde gösterişli ve renkli bir yapıya büründüğü bilinmektedir. Çiçeklerin renkleri sarı ve pembeden mercan kırmızısına kadar farklı tonlara değişmektedir. Bahar aylarında çiçek açmaya başlayan mimoza ağaçları yaz aylarında da bu çiçeklerini dökmez. Temmuz ayı içinde çiçekleri dökülmektedir. Mimoza çiçekleri ağacın dalları altında küme biçiminde büyümektedir.
Mimoza Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Mimoza ağacı dikim işlemleri için en uygun zaman sonbahar ayları olarak önerilmektedir. Ancak ilkbahar aylarında da mimoza dikimi yapılabilir. Kış ve yaz aylarında dikimi yapılması önerilmemektedir.
Mimozayı kireçsiz olan her türlü toprağa dikebilirsiniz. Mimoza çiçekleri limona benzeyen bir kokuya sahiptir. Bakımı doğru yapıldığında 40-50 yıl kadar yaşayabilen bir ağaçtır. Doğru dikim zamanı mimoza türü ve yetiştirilecek bölgeye göre de değişmektedir.
Mimoza Ağacı Hangi İklimde Yetişir?
Mimoza ağacı ılıman iklimlerde yetişmeyi seven bir bitkidir. Bu ağaç soğuk havalara karşı dayanıklı olsa da soğuk ve don olan zamanlarda gerekli önlemler alınmalıdır. Mimoza sert iklimlerde yetişme yeteneği olan bir bitkidir.
Tam güneş alan yerlerde yetiştirilmelidir. İyi güneş alırsa çok iyi büyüme gösterebilir. Yarı gölge alanlarda da yetişebilen mimoza çiçekleri killi, tınlı ve kumlu topraklarda yetişebilir. Asidik yapıdaki toprakta kendine iyi bir yetişme alanı bulabilir.
Mimoza ağacı kuraklık yaşanan bölgelerde de hayatta kalabilir. Çok fazla su ihtiyacı olan bir bitki değildir. Gece boyu yapraklarını kapayan mimozalar yağmur yağarken de yapraklarını aşağıya doğru eğmektedir. Mimoza rüzgardan hoşlanmayan bir bitki türüdür. İlgi bekleyen bir çiçek olan mimoza çok su istemese de düzenli olarak sulanmak ister.
Mimoza Ağacı Nasıl Budanır?
Süs ağacı olarak sıklıkla tercih edilen mimoza ağacı çok kısa sürede büyüyen ve çevresine yayılma özelliği gösteren bir ağaçtır. Çok fazla yayılmaması adına her yıl düzenli olarak budama işlemlerinin yapılması gerekir.
Budama işlemi yaparken köklerin yakın bölgelerinde toprakla temas eden yan dalları kesmek doğru olur. Dalların budandığı süreçte ek olarak toprağın altında kalan kısımdan ağacın budaması yapılmalıdır. Mimoza ağacı budama işlemleri yapılırken istenilen şekilde yayılması sağlanabilir.