Mor Salkım Çeşitleri Nelerdir
Mor salkım dünyanın birçok yerinde romantik bir ağaç olarak bilinmektedir. Sabır, zarafet ve onurlu olmayı ifade eden bir ağaçtır. Japonya’da çok ilginç bir aşk hikayesine konu olan mor salkım bazı toplumlar için hüznü ve aşkı çağrıştıran bir çiçektir.
Mor salkım çeşitleri nelerdir derseniz mor salkım olarak Witeria Sinensis, Wisteria floribunda ve Witeria venusta çeşitleridir. Mor salkım genellikle yayılıcı bir bitki olarak tercih edilir. Hoş kokusu ve estetik görünümüyle ülkemizde de çok yetiştirilen bir bitki türüdür.
Mor salkım anavatanı Çin olan bitki türler arasında yer alır. Türkiye’de sadece salkım ismiyle anılsa da Çin’de Wisteria bitkisi olarak bilinmektedir. Diğer salkım türleri çok popüler olmadığı için salkımların genel adı olarak mor salkım terimi kullanılır.
Mor Salkım Ağacı Özellikleri
Mor salkım ağacı özellikleri arasında belirgin olan nokta güzel kokması ve dikkat çekici bir bitki olmasıdır. Sarmaşık bir bitki olmasına karşın duvarda sarmaşık özelliğini göstermez. Tel ve çubuk kullanarak bir alanı sarması sağlanabilir.
Çiçekleri salkım şeklinde krem, mavi, beyaz, mor, pembe gibi çok farklı renklerde açabilir. 20 metreden daha uzun boyutlara ulaşabilen mor salkım ağacı ortalama 70 yıl kadar yaşayabilir. Düzenli budanırsa boyu daha kısa kalacaktır. Ömrünü tamamladıktan sonra dahi kökünden yeni sürgünler çıkar.
Mor salkımlar ilkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar. Uzun süre çiçekli kalan mor salkımlarda bölgeye bağlı olarak yaz ortalarında da çiçeklenme görülebilir. Yapraklarından önce çiçekleri çıkmaktadır ve kış aylarında çiçeklerini döker.
Bu bitkiler çok hızlı gelişme özelliği olan bitkilerdir. Uzun ve yassı şekilde meyveleri bulunur. Küçük bir fide halindeyken kısa süre içinde bir sarmaşık halini alabilir.
Mor Salkım Ne Zaman Dikilir?
Mor salkımlar meyve ağaçlarıyla karşılaştırıldığında ince yapılı ve orta seviyede gelişimi olan bitkilerdir. Bu bitkiler açık kök ve tüplü olarak üretilmektedir. Açık kök olarak yetiştirilen mor salkım fidesi kasım ayı ile nisan ayı arasında dikilebilir. Yani en uygun zaman sonbahar ortası ile kış aylarıdır.
Tüplü mor salkımlar ise 12 ay boyunca yılın her zamanı dikilebilir. Mor salkımlar yılda iki defa çiçeklenen bitkilerdir. Nisan ayı ve haziran aylarında çiçeklenen bitkilerdir. Yeterli güneş gören alanlarda yetişmeyi seven bir bitkidir.
Mor salkım dikimi de diğer bitkilerin dikiminden çok farklı değildir. Bahçelere dikilebileceği gibi büyük dekoratif saksılara da dikilebilir. Dikimden sonra ilk 2 ay gübre atılmaması önerilmektedir.
Mor Salkım Nasıl Budanır?
Mor salkım çok hızlı yayılan bir bitkidir. Bu yüzden düzenli aralıklarla budanmalıdır. Budama işlemi yaprak değişimi olan dönemde kuru yapraklarının temiz bir makasla kesilmesi şeklinde olabilir. Budama işlemi yapıldıkça bitki daha fazla çiçeklenir ve daha sağlıklı çiçek açar.
Mor salkım budama işlemleri genellikle çiçeklerini döktüğü sonbahar ve kış aylarında yapılmalıdır. Budama işlemi sırasında dalları kökünden kesilmemelidir. Budama sıklığı 2-3 ayda bir olabilir. Bitkinin gelişimine göre budama planlaması yapılabilir.
Genellikle ılıman bölgeleri seven bir bitki olsa da soğuk havalara karşı da dayanıklıdır. Genellikle killi topraklardan hoşlanır ancak çok fazla toprak seçme özelliği yoktur. Çok karanlığı sevmez. Yarı güneş gören yerlerde sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirilebilir.