Mum Çiçeği Çeşitleri ve Bakımı
Mum çiçeği tropikal bir bitki olarak bilinmesine karşın evlerde saksıda kolaylıkla yetişebilecek bir bitkidir. En yaygın olan diğer adı ise hoya olarak bilinir. Çok hoş ve parfümlü bir kokusu olan mum çiçeği aynı zamanda güzel görünümüyle de dikkat çeker. Parlak yeşil yapraklarıyla salon bitkileri arasında en çok tercih edilen ürünler arasında yer alır.
Mum Çiçeği Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Sevgili çiçeği, hoya australis, hoya cumingiana, hoya archboldiana, hoya carmelae, hoya pandurata gibi farklı mum çiçeği çeşitleri bulunuyor. Bu çiçeğin farklı renklere ve şekillere sahip çiçekleri olan 100 üzerinde türü bulunuyor. Yukarıda belirtilen türleri ise en yaygın mum çiçeği çeşitleri arasında bulunur.
Mum Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Mum çiçeği özellikleri arasında çiçeğinin yıldız şeklinde olması vardır. Bu çiçeğin küçük, pembe ve beyaz çiçeklerden meydana gelen salkımlı bir görünümü bulunur. Açtığında parfümlü kokusu bulunur ve çiçeklerin üzerinde bal damlacıklarını görebilirsiniz.
Etki ve mumsu dokuya sahip olduğu için mum çiçeği ismiyle bilinir. Aynı zamanda farklı türlerine göre çiçek boyu ve renkleri de farklılık gösterir. Bu çiçek ince yapılı dallara sahiptir ve dallar büyüdükçe şekillendirilebilir. Dalları bir çubuk ile destek yaparak yukarı doğru uzatmak mümkündür.
Mum çiçeği dallarını uzatırken çubuğun iki ucu karşılıklı olarak saksıya batırılarak çiçeğe yuvarlak bir şekilde verilebilir. Bu çiçeğin gelişim hızı yavaştır. Güneş ışığı alan ılık ortamlarda daha hızlı büyür. Sıcaklık düştükçe gelişim hızı da yavaşlar. Mum çiçeği çeşitlerine göre büyüme hızı da farklılık gösterir.
Mum Çiçeği Çeşitleri ve Bakımı
Mum çiçeği bakımı kolay olan bir türdür. Ilık yapıda ortamları seven bu çiçek parlak güneş ışıklarından hoşlanır. Aydınlık olan ama direkt güneş almayan bir alanda sağlıklı bir biçimde yetiştirilebilir. Salonda yetiştiriyorsanız klimadan uzak bir noktaya koymalısınız. Ayrıca saksını belirli zamanlarda döndürerek her bölgesinin güneş alması sağlanabilir.
Mum çiçeği kış aylarında 15 günde bir, yaz aylarında ise haftada bir sulanabilir. Ancak sulama sırasında çok soğuk olmayan bir suyu tercih etmeniz önerilir. Sıcak havalarda yapraklarına su püskürterek nemlenerek canlılığını kaybetmemesi sağlanabilir.
1-2 ay arayla besin ilavesi bakımı için yararlı olur. Gübre vermek istiyorsanız ilkbahar aylarını tercih etmeniz doğru olur. Gübrenin çok aşırı kullanılması durumunda tuz birikerek kökleri kuruyabilir. 2 yılda ortalama 1 defa saksı değişimi yapılmalıdır. Saksı değiştirirken sürgünlere dokunmamak gerekir. Çünkü sürgünler narin yapıda olduğu için hasar görürse çiçek açmayabilir.
Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?
Kokulu mum çiçeği ektikten sonra ilk yıl çiçek vermeye başlayabilir. Ancak genellikle çiçek verme süreci 2-3 yıl sonra olur. Bitkinin yaşı, yetiştiği iklim koşulları, budama şekli gibi birçok unsur çiçeklenme sürecinde etkilidir. Eskiyen ve kurumuş olan dallar budandığında yeni çiçekler çıkabilir ve bu çiçekler sağlıklı şekilde açar.
Yıllık mum çiçeklerinde daha önce çiçek açan dalların üzerinde tekrar çiçek açacaktır. Bu yüzden daha önceki yıllarda çiçek açan dallarda budama yapılırken titiz olunmalıdır. Bu bitkiler ilkbahar aylarının sonu ile yaz aylarının başında çiçeklenmeye başlar. Bu süre ortam sıcaklığı ve aldığı ışığa göre yaz sonuna kadar da uzayabilir. www.alibotanik.com sitemizden alacağınız bir mum çiçeği evinizin en güzel bir köşesinde size yıllarca huzur ve mutluluk verebilir.