Orkide Ağacı Nasıl Yetiştirilir

07-04-2021 02:02
Orkide Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Orkide ağacı, Çin ve Hindistan kökenli bir bitki türüdür. Küçük yapıya sahip bu ağaç kısa gövdeli ve yapraklarını döken bir ağaçtır. İlkbaharda çiçeklenen orkidenin yetiştirilme ortamı çok önemlidir. Orkide çok güneşi sevmeyen bir ağaçtır. Çok güneş görürse hemen solabilir. Ayrıca güneş almayan yerlerde de yetiştirilmemesi gerekir. Bu durumda da çiçek açmama durumu yaşanabilir.

Orkide tropikal bitkiler olmasına karşın aşırı sıcak geçen yazların yaşandığı bölgelerde yetiştirilmesi uygun değildir. 18-29 derece sıcaklık ortalaması olan bölgelerde yetişebilir. Orkidenin birçok türü vardır. Genellikle nem konusu türüne göre değişir. Ülkemizde yetiştirilen türleri %50-70 oranında bir nem istemektedir. Nemi seven orkide yeterli nemin olduğu ortamlarda daha hızlı büyür ve gelişme gösterir.

Orkide su konusunda çok titiz bir bitkidir. Çok fazla sulandığında kökleri onarılamayacak derecede zarar görür. Sulama ihtiyacı ise bitkiye ve yetiştiği iklime göre değişmektedir. Ortalama haftada 1-2 defa sulanması yeterli olacaktır.

Orkide Ağacı Nerede Yetişir?

Orkide ağacı yetişme alanı konusunda çok seçici bir bitkidir. Bu bitki her toprakta yetişmemekle birlikte lif ve torflarla hazırlanan karışımın olduğu toprakları istemektedir. Saksı değişimi yapılırken toprağı da değiştirilebilir.

Orkide yetişme ortamında kökleri ışık isteyen bir türdür. Bu yüzden orkide saksısı şeffaf ve ışık geçirecek bir malzeme olmalıdır. Saksı değiştirirken köklere zarar verilmemesi gerekir. Bir orkidenin çiçeklenmesini desteklemek adına düzenli olarak gübrelenmesi önerilir. Toprağın beslenebilmesi adına sıvı gübre ve besin kullanılabilir.

Orkideler yarı güneş gören alanlarda yetişebilir. Çok güneş gören bir alanda yetişmeyen orkide ağacı hiç güneş almayan bir alanda ise çiçek açmayacaktır. Bu yüzden yarı gölge olan bir bölgede yetiştirilmelidir. Yaz aylarının çok sıcak geçtiği bölgelerde yetiştirilemez. Ülkemizde birçok bölgede yetişme ortamı bulabilir.

Orkide Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Orkide ağacı budama zamanı çiçeklerini döktükten hemen sonra olmaz. Çünkü bir orkide çiçek açtıktan sonra 3-4 ay çiçeklerini korur ve daha sonra çiçekleri dökülür. Ancak çiçeklerini döktükten sonra bir süre daha sapları canlı kalmaktadır. Orkide ağacının dalları yeşil olduğu sürece canlıdır. Bu dönem içinde budama yapılmamalıdır.

Bir süre sonra orkide ağacının sapları kurur ve kahverengi bir renge bürünür. Bu süreçten sonra çiçek kalsa da canlı olmayacaktır. Kahverengi sap ortaya çıktığı zaman orkideyi budayabilirsiniz. Budama işlemi sırasında steril bir makas kullanarak sapları çapraz olacak şekilde kesebilirsiniz.

Orkide ağacı sapları yeşil renkte kesildiğinde bu sapları yeni bir orkide üretebilmek adına çelik olarak kullanma şansınız olabilir. Zayıf kökleri budayarak daha iyi çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Orkide Ağacı Sulama Nasıl Yapılır?

Orkide ağacı üç farklı şekilde sulanabilir. Öncelikle saksıyı önceden dinlendirdiğiniz su dolu bir kap içine oturtarak tüm kökleri ıslanan kadar 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Bu yöntem daldırma yöntemidir. Daha sonra suyu süzüp kuruduktan sonra eski yerine koyabilirsiniz.

Orkideyi buz küpleri ile de sulayabilirsiniz. Bu işlemde buz küplerini yaprakları ıslatmamaya dikkat edecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Buz eridikçe toprak suyu emecektir. Orkideyi son sulama yöntemi ise klasik yöntem olan doğrudan su dökmedir. Oda sıcaklığındaki suyu direkt döktükten sonra saksı tabağındaki su boşaltılmalıdır. Bu yöntemle haftada 1-2 defa sulama yapılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.