Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

01-03-2021 20:55
Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Ortanca çiçeği anavatanı Japonya olan bir bitkidir. Ancak Türkiye’de de çok yoğun olarak yetiştirilmektedir. Mor ve mavi renkleriyle hem bahçelerinizde hem de balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz bir çiçektir.

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır diye sorarsanız öncelikle güneş istediğini belirtelim. Ancak direkt gelen güneşten hoşlanmamaktadır. Yaz aylarında çok sıcaktan kış aylarından da aşırı soğuktan korunmalıdır. Suyu çok seven bir çiçektir. Kış aylarında haftada bir defa gün içinde erken saatlerde sulayabilirsiniz. Yaz aylarında haftada iki gün sulamanızı öneriyoruz. Toprağına dokunarak kuru olması durumunda su verebilirsiniz. Çok suladığınızda ortanca çiçeği hastalanabilir.

Bu çiçek zengin içerikli toprakları sevmektedir. Killi yapıda ve kuvvetli olan topraklarda ortanca çiçeğini yetiştirebilirsiniz. Bu çiçek suyu sevmektedir. Toprağı susuz kalmaması adına düzenli sulanmalıdır. Geniş alanlara yayılan bir bitkidir. En doğru ekim zamanı sonbahar ve ilkbahar arasındadır. Tüplü ortanca çiçeğini dört mevsim ekebilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Özellikleri

Ortanca çiçeği özellikleri arasında Güney Asya’ya özgü bir bitki olduğunu belirtelim. Bu bölgede 70-80 kadar farklı türü olduğu bilinmektedir. Bu çiçek Amerika’da doğal bir yetişme alanı bulmaktadır. Bu çiçekler çalı formunda yetişir ve 3 metreye kadar uzayabilir. Ortancayı saksıda evinizde yetiştirecekseniz oda sıcaklığını sabit tutmalı ve kaliteli toprakla büyük bir saksı tercih etmelisiniz.

Ortancalar genellikle kış aylarında yapraklarını döker. Bazı ortanca türleri her mevsim yeşil akabilir. Genellikle beyaz çiçek açarlar. Ancak mavi, pembe, kırmızı gibi farklı renklerde de çiçek açabilir. Ortancalar asit oranı yükselen topraklarda mavi ve kırmızı açacaktır. Asit oranı düştükçe ise renkleri pembe ve kırmızı tonlarına döner. Ortanca çiçeği Asya kültüründe dini törenlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Pembe renklisi ise aşkı simgeler.

Ortanca Çiçeği Nerede Yetişir?

Ortanca çiçeği Japonya başta olmak üzere Asya ve Amerika kıtalarında yetişmektedir. Bu çiçek yaz bitkisi olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden genellikle ılıman ve sıcak iklimleri sevmektedir. Ortanca çiçeği yaz aylarında direkt güneşten, kış aylarında ise soğuk havalardan korunmalıdır.

Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara gibi farklı bölgelerde yetişmektedir. Bu çiçek çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Ortanca çiçeği yetiştirme için seçeceğiniz bölgede kış aylarında da çok soğuklar olmaması gerekir.

Ortanca Çiçeği Nasıl Budanır?

Ortanca çiçeği düzenli olarak budandığında hem estetik şeklini korur hem de her yıl daha güzel çiçek açar. Ortancaların tamamının aynı anda budanmaması gerekir. Ortanda budama işlemi için budama makasları kullanılır.

Ortanca çiçeği budama için en doğru zaman sonbahar aylarıdır. Yapraklarını döktükten hemen sonra dallarının uç kısımlarını keserek içe başlayabilirsiniz. Bu bitkinin asıl budama işlemi kış aylarına doğru yapılır. Budama işlemi sırasında dalların çok budanmaması önerilmektedir. Hastalıklı dalları budamaya özen göstermelisiniz.

Ortancaların solan çiçeklerini steril bir bıçak ve makas yardımıyla kesebilirsiniz. İlerleyen yıllarda daha büyük çiçekler açmasını istiyorsanız budarken dallarını seyrekleştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.