Oya Ağacı Bakımı ve Yetiştiriciliği
Oya ağacı yapraklı ve hızlı büyüyen bir bitkidir. Bahçelerde çok hızlı büyüdüğü için süsleme ağacı olarak kullanılmaktadır. Oya ağacı bakımı doğru yapıldığında bahçelerinizde estetik bir bitki olarak dikkat çekecektir.
Oya ağacı küçük ağaç ve çalı görünümünde bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları koyu yeşil, beyaz, pembe mor ve kırmızı olarak çıkabilmektedir. Günümüzde peyzaj çalışmalarında süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bu ağaç ilk olarak yavaş, daha sonra da normal hızda uzamaktadır. 6 metreye kadar uzayabilir ve 4 metreye kadar çevreye yayılabilir.
Oya ağacı bakımı ve yetiştiriciliği yaparken düzenli olarak budanması önemlidir. Böylece istediğiniz şekle gelmesini sağlayabilirsiniz. Tam güneşli ortamlarda daha iyi yetişebilir. Sıcaklığı kış aylarında -15 derece altına düşmeyen ılıman bölgelerde yetişebilir.
Oya çiçeğinin bulunduğu toprak alkali özellikteyse sararma olabilir. Sararmaya karşı ağaca demir ve sülfat verebilirsiniz. Bu bitki bahar aylarında en geç açan bitkiler arasında yer almaktadır. Sulama işlemi titiz bir şekilde yapılmalıdır. Oya çiçeğini toprağı kurudukça ıslanacak şekilde sulayabilirsiniz.
Oya Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Oya ağacı özellikleri arasında sıcak iklimi seven bir bitki olması vardır. Sert ve uzun süren donların olmadığı alanlarda çalı formunda yetişebilir. Çiçekleri salkım şeklinde açmaktadır. Sütlü kahve ve pembe renkli düzgün, parlak bir gövdeye sahiptir. Gövdesi sayesinde kış aylarında da çiçeksiz olsa da estetik gir görünüme sahiptir.
Oya çiçeği peyzaj çalışmalarında en çok tercih edilen bitkiler arasındadır. Ekildiği alanda 4 mevsim bahçenizi süsleyebilir. Çalı formunun ağaç haline gelmesi adına suya ihtiyacı vardır. Gölgeli alanlarda çiçek açamayan bir bitkidir. Bu yüzden güneş görecek alanlara dikilmesi önerilmektedir.
Oya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Oya çiçeği çoğaltma işlemi tohumdan ya da çelikleme yöntemiyle olabilir. Tohum yöntemiyle oya çiçeği yetiştirme hedefliyorsanız yapmanız gereken sadece güneş gören bir alana ekerek sulamaktır.
Çelikle üretim yapacaksanız yumuşak, sert ve kök çelikleri ile üretim yapabilirsiniz. Çelikle üretimde çeliklerin alındığı zaman çok önemlidir. Genellikle ilkbahar döneminde sert odun çeliği tipinde olduğu zaman diliminde alınması daha doğru olur. Alınacak çelikler 7-10 cm arasında olmalıdır.
Yaz aylarında da yumuşak çelik alabilirsiniz. Bu çeliklerde sisleme yöntemi kullanarak köklendirme yapılabilir. Kök çelikleri kullanılarak da oya çiçeği çoğaltılabilir.
Oya Çiçeği Nasıl Budanır?
Oya çiçeği bahçelerinizde istediğiniz forma gelebilecek dört mevsim estetik olan bir süs bitkisidir. Ancak istediğiniz görünüme gelmesi için düzenli olarak budama işlemleri yapılmalıdır. Bu ağacın çiçekleri sürekli olarak genç dallar açmaktadır.
Oya ağacını genellikle kış aylarında budamanızı öneriyoruz. Bu çiçeği kış aylarında budadığınızda daha sonraki yıla ait çiçekleri arttırabilirsiniz. Budama işlemi kış ayların dışında vejetasyon dönemi öncesinde erken ilkbaharda da yapılabilir.
Budama işlemi sırasında belirli şekil verdiğiniz yan köklerin sürgünlerini kısaltmalısınız. Ayrıca sağlıklı gelişmesi için ince dalları budayabilirsiniz. Bu işlem daha fazla çiçeklenmesini sağlarken arkadan daha fazla yeni kök gelmesini sağlar.
Oya ağacı budama işleminde V şeklinde gelişmesi durumunda küçük çalı formundayken tepedeki cılız dalları keserseniz dokusu ağırlaşır. Böylece oya ağacı daha dolgun bir hale gelir. Budama şeklinize göre tek gövdeli ağaç ya da çalı şeklinde yetiştirebilirsiniz. Siz de hemen oya çiçeği siparişi vermek ve yetiştirmeye başlamak istiyorusanız hemen tıklayın.