Portakal Fidanı Nasıl Yetiştirilir
Portakal Fidanı Nasıl Yetiştirilir ?
Bir vitamin deposu olan ve kış aylarında her zaman tüketilen portakal fidanının dikimi 12 ay boyunca yapılabilir. Portakal fidesi için en doğru dikim zaman eylül ve ekim aylarıdır. Sonbaharda dikilen portakal fidesi kış boyunca yağmur suyundan yararlanarak iyi gelişir ve meyve öncesi kökleri güçlenir.
Portakal fidanı ılıman iklimleri sever ve soğuktan uzak kalması gereken bir bitkidir. Belirli bir sıcaklığın altında olan bölgelerde saksıda yetiştirilebilir. Bunun için korunaklı alanlarda yetiştirilmesi gerekir. Portakal fidesi ilk aşamada saksıda bekletilmelidir. Daha sonra belirli bir büyüklüğe geldiğinde toprağa ekilir.
Portakal fidanı toprağa dikilirken geniş bir alana sahip olması gerekir. Toprak konusunda seçiciliği olmayan bir ağaç olan portakal ağırlığı az olan toprakta daha verimli yetişir. Portakal turunçgiller ailesinden bir bitkidir. Güzel kokusu ve tadıyla öne çıkan portakal bir Akdeniz bitkisidir. Yaz aylarında sulanmayı seven bir bitkidir. Kökleri derine indiği için yaz aylarında da topraktan bolca su alabilir.
Portakal Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Portakal fidanı dikimi için özel bir zaman yoktur. Portakal dört mevsim dikilebilen bir bitkidir ancak ekim ayında yani sonbaharda dikilirse daha iyi olur. Çünkü bu süreçte dikildiğinde kış süresince kar ve yağmur sularıyla beslenerek daha sağlıklı büyüme sağlayabilir.
Erken dönemde ekilen portakal fidanları erken dönemde büyüdükleri için soğuk havalara karşı daha dirençli olur. Diğer narenciye ürünlerinden farkı ise soğuk havalara karşı çok dayanıklı olmamasıdır. Ilıman iklim bölgelerinde yetiştirilecekse kasım ve aralık ayı gibi de portakal fidesi dikimi için uygun zaman dilimleridir.
Tüplü fidanlar olması durumunda istediğiniz zaman dikebilirsiniz. Aynı zamanda saksıda portakal yetiştiriciliği yapacaksanız da uygun sıcaklık koşulları olan ortamda her zaman dikilebilir.
Portakal Ağacı Nasıl Budanır?
Portakal ağacı her yıl düzenli budama isteyen bir bitkidir. Her yıl portakal ağacı budaması yapılırsa daha iyi meyve verir. Ağaç dalları çok sık olursa meyve yeterli güneşi alamaz ve bu yüzden verim düşük olur. Bir portakalın sağlıklı şekilde yetişmesi isim budama işlemlerinin kök ve gövde dengelemesini sağlayacak şekilde yapılması gerekir. Portakal ağacı bol sulandığında meyvelerini daha kısa sürede verir.
Saksıda Portakal Nasıl Yetişir?
Portakal soğuk olan bölgelerde ev ve ofis ortamlarında da yetiştirilebilecek bir ağaçtır. Saksısı geniş olmalı ve saksıdaki toprak bol olmalıdır. Saksıda portakal yetiştiriciliği yapıyorsanız bol sulamanız ve sürekli olarak bakımına dikkat etmeniz gerekiyor.
Saksıda portakal yetiştirecekseniz saksıdaki toprağın önemli bir bölümü bahçe toprağı olabilir. Diğer kısımlar ise perlit torf ve kokopit karışımları olabilir. Ülkemizin her yerinde saksıda portakal yetiştiriciliği yapılabilir. Fazla budanmayı sevmediği için titiz şekilde budanmalıdır. Fazla budandığında meyve kalitesinde de düşüş olacaktır.
Portakal Ağacı Nasıl Sulanır?
Portakal ağacı sulama konusunda hassas bir ağaçtır. Bu ağaç bol suyu seven bir bitkidir. Özellikle meyve vereceği dönemde bol bol sulanarak meyvelerini daha kısa sürede vermesi sağlanabilir. Meyvelerini verdiği dönemde bol sulamanın yanında düzenli sulama da önemlidir.
Portakal ağacı bol sulandığında toprağa güçlü şekilde tutunabilir. Yeterli yağış alınan bölgelerde sulama daha az yapılabilir. Yaz ayında susuz ve kurak geçen bölgelerde de sulamaya karşı çok duyarlıdır.