Salep Yetiştiriciliği

22-06-2020 11:27
Salep Yetiştiriciliği

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ :

Öncelikle salebin Türkiye' nin her ilinde yetiştiğini söyleyelim. Çünkü biz salebi direk tarla toprağına dikerek yetiştirmiyoruz. Tarlada özel işlemlerden geçmiş toprak karışımı yapıp yetiştiriyoruz.

Biz bundan on sene kadar önce Anadolunun bazı bölgelerinden yani şahıslara ait bahçelerden 10-15 çeşit salep toplayıp bu cinsler üzerinde uzun yıllar Ali Botanik Aş. nin uzman kadrosu olarak islah çalışması yaptık. Sonunda bu iki cins salebin (orchissancta ve serapiasvomeracea) salep tarımında kullanılmasına karar verdik.

Salep Çeşitleri ve Fiyatları

Bu iki cins salep glucomannan yani dondurmada kıvam arttırıcı maddesi çok yüksek olandır. Ayrıca diğer salepler 1-2 yumru verirken, bizim saleplerimiz iyi bakıldığında 6-7 yumru verebiliyorlar.

Salebin sıcaklık isteği her ile göre değişiyor. Örneğin sıcak illerde direk açık alanda yetişirken soğuk illerde ise kışın sera ortamında yada üzeri kapalı salmalar da yetişiyor.

Çok sıcağı çok soğuğu ve çok da suyu sevmez bu ana kuraldır.

Toprak Düzenleme

Şimdi gelelim toprak tekstürüne yani karışımına; size öğrettiğimiz bu karışımı tam manasıyla uygularsanız çok süper randıman alabilirsiniz. Biz bu karışımı yedi sene çalışarak deneme yanılma yöntemiyle bulduk. Türkiye’ de değil dünyada dahi kimsenin bilmediği bir işi başarmanın gururunu yaşıyoruz.

Buradaki oranları 2-3-5 le çarparak çoğaltıp azaltabilirsiniz.

Toprak tekstürü hazırlama

1 metreküp kum :Bu inşaatlarda kullanılan sıva kumudur.

1 metreküp mil : Bu dere kenarlarında bulunan derenin getirdiği mildir.

1 metreküp kil: Bu da bildiğimiz çamurdur.

1 metreküp en az 3 yil yanmış hayvan gübresi.

Yukarıda yazılı olan 4 çeşit toprağın kuru olması lazım. Bu karışımı isterseniz 3 mm lik elekten geçirebilirsiniz. Sonra da bunları birbirine iyice karıştıralım.

Karışıma devam ediyoruz;

5 kg yanmış kireç

20 kg torf

5 kg karbon : Bunu elde etmek için mangal kömürünü iyice dövüp toz hale getiriniz.

6 kg toz yada sivi potasyum : nitrat , sülfat karışık olabilir.

3 kg toz yada sıvı fosfor

1 kg toz azot,buda amonyum nitrat sülfat fark etmez.

Yukarıda yazdığımız 6 adet ürünü önceden hazırladığımız 4 metreküplük toprağımızın içine iyice karıştıralım. Şimdi en önemli işi başardınız demektir. Bu karışım salebin istediği tek karışımdır. Ama siz sürekli not tutarak daha başka mineraller de ekleyerek kendi toprak karışımını daha fazla zenginleştirebilirsiniz. Deneme yanılma yöntemini kullanınız.

Bu karışımı salep yetiştireceğimiz bahçeye 20 cm kalınlığında serelim. İsterseniz altına jüt serebilirsiniz. Yabani ot çıkmasını önler. Salma yapmak için enini 1 metre boyunu 10 metre yapınız. Yani şöyle anlatalım, yüksekliği 20 cm olan briketleri yan yana dizerek bir toprak havuzu hazırlayalım. Salmaların aralarını 70 cm bırakalım. Rahat gezmek için.

Salep Dikim İşi

Bizden aldığınız tohumların, havalar soğudukça uç çıkardığını göreceksiniz. Tohumların uçları yukarı bakacak şekilde önceden hazırladığınız toprak karışımına salmalara 4 - 5 cm derinlikte dikelim. Dikim arası ise 8 cm olsun sağa 8 cm sola 8 cm olmasına dikkat edelim.

Arada bir yabani otlarını elle temizleyelim. Dipleri kurudukça sulayalım. Sulama için her yöntem geçerlidir

Gübreleme için ise ;salepler topraktan çıktıktan 2 ay sonra az miktar fosfor ve potasyum atabiliriz.

Salepler nisan mayıs ayı gibi çiçek açacaklardır. Çiçekleri soluncaya kadar bekleyelim.

Salep Hasadı

Hasat zamanı her ile göre değişir. En güzeli haziran ayı başıdır. Erken hasat daima zarar vardır. Hasat için bir el küreği ve 3 mm lik bir el eleği yeterlidir. Toprağı eleğe koyup eleyiniz ve yumruları toplayınız. Bu yumrular mercimek, nohut ve ceviz büyüklüğünde olurlar. Hepsi aynı boyda olmazlar.

Size tavsiyemiz 3-5 liraya tenezzül edip de salepleri bir kaç yıl satmayın. Onların hepsini tohuma ayırınız

Salep yumrusu salebin tohumudur. Çıkan sapları da atmayıp onları da bir kenara gömünüz. Ayırdığınız saplardan da her sene salep alırsınız. Hatta onlardan 14 yıla kadar da salep alabilirsiniz.

Elekten geçirip hasadını yaptığınız salepleri kesinlikle yıkamayınız. Çünkü onların dışında mikorizal mantarlar var onları yok edersiniz. Daha önce de anlattığımız gibi salepleri delikli karton kutularda ekim zamanına kadar saklayınız.

Salep Satışı

Yaş yumruları yıkayıp makarna pişirir gibi kaynayan kazana atalım 5-10 dakika suda haşlayıp suyunu süzelim. Güneşte bir ay kadar kurutup satışa çıkaralım.

Satış için hiç bir zaman tereddüte düşmeyin. Salep kesinlikle elinizde kalmaz. Çünkü altından da değerlidir. Burdur ili Bucak ilçemizde her gün salep alımı vardır. Peşin para ile alırlar. Bu işten çok uzun yıllar para kazanabilirsiniz.

Evet şimdide gelelim herkesin bize binlerce kez sorduğu soruya; dönümünden kaç lira kazanacağız.

Salep

Kırmızı yazının üzerine tıklayıp salep tohumu satın alabilirsiniz.

8 cm ara ile dikildiğinde bir metrekareye 140 adet yumru dikilir.bunlar iyi bakıldığında her biri 2 ila 7 adet arası yumru verir. Biz abartmadan 4 yumru alalım. Yumrunun kaynayıp kurumuş ağırlığı 1.5 gram arasıdır. Biz yine en düşük 0.5 gramdan baz alalım.

Bir metrekareye 140 fide x 4 adet 560 adet yumru yapar. 560 yumru x 0.5 gram = 280 gram yapar. Bunu toz salep yapıp satarsanız kilosu 500 tl den 140 tl kazanırsınız. Yani bir metrekareden kazancınız.

Ya da salebi kurutulmuş yumru olarak satarsanız. Bununda şu andaki kilosu 300 tl dir. 280 gram x 300 = 84 tlyapar. Buda bir metrekareden alınan paradır. Dönümünden de 84.000 tl kazanabilirsiniz. Bu rakamları çok daha fazlasını bizim gibi kazanmak isterseniz, salep yetiştirme işini hayatınızın en önemli işi haline getirmeniz gerekir.

Sitemizde ayrıca 2500 adetten fazla süs bitkisi, çiçek ve aşılı meyve fidanı satışı vardır. Biz bu işi dededen toruna 92 yıldır yapıyoruz. İletişim için 0532 065 14 36 telefonu arayabilirsiniz.

KAZANCINIZ BOL,ÜRÜNÜNÜZ BEREKETLİ OLSUN

Güvenilir Marka Garantisi İle Salep Hasat Raporumuz vardır. Salep yumrusu çeşitlerimiz için tıklayınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.