Salon Çiçekleri Bakımı ve Çoğaltılması

SALON ÇİÇEKLERİ BAKIMI VE ÇOĞALTILMASI
Evimizin her köşesinde çiçek bakmak artık birçoğumuzun hayali. Çiçeklerinizin bakımını üstlenmek onların dilinden anlamak hiçte zor değil. Muhteşem bitkilerin parlak yapraklarının elbette ki sırları var.
- Ev çiçeklerinin bazıları ışık isteği diğerlerinine göre daha fazladır.( deve tabanı,kraton,yuka,difenbahya vb.) Bu tarz çiçekleri evinizin güneş alan bir konumuna yerleştirebilirsiniz.
- Çiçeğiniz ışık gören tarafa dallarını uzatarak güneşten faydalanmak isteyecektir. Ayda bir kez kendi ekseni etrafında döndürmeniz diğer güneş isteği olan dallar için ideal olacaktır.
- Bir önemli konu ise sulama; ev çiçekleri bilindiği gibi çok sulanmayı sevmez. Kış aylarında bitkilerinizi 6 gün de bir yaz ayların da ise 3 günde bir sulama yapınız.
- Fazla sulanan çiçekleriniz kendilerini belli edecektir. Yapraklarında yumuşama ve sararma fazla sulandığını, yaprakların mat görünümü,dalların ve yapraklarının kuruması ise susuzluğa işarettir.
EV ÇİÇEĞİ BAKIMI VE ÇOĞALTILMASI
Uygun ortam ve koşullarda sizlere zorluk çıkartmayacak aksine çiçeğiniz ile temas ettikçe mutlu olacaksınız. Çiçeğiniz sizin pozitif enerjiniz ile emin olun ki çok daha güzelleşecek. Saksısına dar gelen çiçekler , ben de burdayım diye kendini gösteren salon çiçekleri sizden ufak dokunuşlar bekliyor. Bitki bakımı ve çoğaltılması için birkaç öneriler;
TOPRAK SEÇİMİ
Çiçekler için en önemli etken topraktır. Özellikle ev çiçekleri humuslu iyi drenajlı geçirgen topraklara bayılır. Bunun için eviniz de ki artık meyve, sebze ve yumurta kabuklarından özel bir toprak karışımı yapabilir veya vitamin,mineral açısından zengin olan humuslu torf(toprak) seçebilirsiniz. Cüruf veya pomza taşı drenajı iyi olan taşlardır. Saksı dibine bu özel taşlardan yerleştirerek suyun geçirgen olmasını sağlayabilirsiniz.
SULAMA
Ev çiçeklerinizi fazla suya boğmadan nemli kalacak şekilde bakımını sürdürebilirsiniz. Bunun için parmağınızı nem ölçer yerine kullanabilirsiniz. Çiçeğinizin saksısına parmağınızı daldırıp bitkinin ne derece de sulandığını nemli, kuru veya aşırı ıslak olduğunu bu basit yöntemle anlayabilirsiniz.
Bir başka yöntem ise yapraklarından sulamadır. Fısfıs yardımıyla yapraklarını aralayarak sulama yapabilirsiniz.
SAKSI SEÇİMİ VE DEĞİŞİMİ
Salon çiçeklerinin de bir diğer husus saksı seçimidir. Dekoratif saksı seçimi yaparken mutlaka bitkinizin suyu süzdürebileceği delikli ve altı tabaklı saksılar edininiz.
Aksi halde fazla suyu atamayan bitkileriniz kök çürümesi ile birlikte kurumaya başlayacaktır. Sarkan bitkileriniz için de askılı saksı seçimi oldukça önemli. Askılı saksı seçiminiz de kendinden tabaklı veya saksının alt kısmında fazla suyu biriktirebilecek hazneler olması bitkinizin uzun ömürlü olmasına yardımcı olacak.
Saksısına fazla gelen çiçeklerinizi mutlaka daha geniş saksıya yerleştiriniz veya çoğaltma yöntemi ile köklerini aralayabilir yeni minik yavru çiçekler büyütebilirsiniz.
GÜBRELEME
Çiçeklerin uzun ömürlü olmalarının bir sırrı daha gübrelemedir. Gübre bitkinizin gerekli olan fosfor,potasyum gibi ihtiyaçlarını takviye edecektir. Salon bitkilerinde yavaş salınımlı gübreler 1 yıllık mineral bakımını sağlayacaktır.
Osmocote cinsi yavaş salınımlı gübreler edinmeniz de fayda var. Osmocote gübreyi bitkinizin toprağına delik açıp saksı genişliğinize göre (genellikle 1 çay kaşığı) koyup üzerini tekrar toprakla kapatınız. Bu işlem çocuklu evler için en güvenilir olan yöntemdir. Yapraktan püskürtmeli gübrelemeler çocuklarınız için tehlike oluşturabilir.
Doğal gübreler için önerebileceğimiz yumurta kabuklarını küçük parçalar haline getirip çiçek toprağınızla harmanlayabilirsiniz. Onun haricinde ki yöntemler gübre işlemi görmemektedir. (haşlanmış yumurta suyu ,haşlanmış meyve ve sebze kabuklarının suyu vb. gibi) Bu tarz işlemler bitkinizin zamanla zarar görmesine, çürümesine neden olabilir.
İLAÇLAMA
Bitkilerinizi sizden başkaları da sevebilir. Çiçeklerinizin hoşlanmayacağı böcekler. Bitlenme, mantar gibi pek çok hastalık salon çiçeklerinize zarar verecek boyuta ulaşabilir. İlk yapmanız gereken hastalıklı çiçeğinizi diğerlerinden ayırmak. Diğerlerine bulaşmaması için bu önemli faktör. Ardından ziraai mücadele ilaçlarından olan fungusit ve insektsit cinsi böcek ilaçlarından fayda göreceğinize inanıyoruz. Kullanma talimatlarına uygun olarak kullanıldığı takdirde ev çiçeğiniz eski parlak ve canlı haline kavuşacaktır.
EV ÇİÇEĞİ ÇOĞALTILMASI
Ev çiçeklerinin birçoğu kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir.
· - Kökten ayırma yöntemi yaparken bitkiyi saksısından çıkartıp dikkatlice ana kök etrafında ki yavruları alınız. Yeni yavru çiçeklerinizi farklı saksılara torfa(humuslu toprak) dikiniz ve ilk can suyunu mutlaka vermelisiniz. İlk 2 ay herhangi bir gübreleme işlemi yapmadan düzenli olarak sulamanız bitkiniz için yeterli olacaktır.
· - Bitki çoğaltma yöntemlerinden biri de suda köklendirmedir. Pilea, kılıç, deve tabanı gibi çiçekler suda köklenebilmektedir. Çiçeklerinizin köke yakın dallarından temiz makas yardımı ile kesip oda sıcaklığında ki suyun içerisine konumlandırınız. 18 - 21 derece ortamda birkaç hafta sonra minik kökler oluşturduğunu göreceksiniz. Daha sonra köklenen bitkilerinizi dilediğiniz saksıya dikip büyütebilirsiniz.
Ayrıca ev salon çiçekleri kategorimizden çeşitlerimizi inceleyebilir sepetinize ekleyebilirsiniz.