Şeftali Fidanı Özellikleri Nelerdir
Şeftali Fidanı Özellikleri Nelerdir ?
Şeftali fidanı ılıman iklimlerin olduğu yerlerde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ekonomik değeri çok yüksek olan şeftali özellikle yaz aylarında yoğun talep görür. Şeftali hem taze olarak hem de suyu sıkılarak tüketilebilir. Bir şeftali ağacı 2-3 metre kadar uzayabilir.
Şeftali Fidanı Çeşitleri ve Fiyatları
Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp hattımıza mesaj atabilirsiniz.
Şeftali ağacı özellikleri arasında çok yapraklı olması da bulunuyor. Ağaçların sap kısmında 2-5 arası bal özü bezi yer almaktadır. Şeftali ağacının yaprak kenarları dişli yapıdadır ve ok ucu şeklindeki yaprakları yeşil renklidir.
İlkbahar çiçekleri ilkbahar aylarında pembe renkli olarak açar. Ülkemizde yetişen 60 üzerinde şeftali ağacı türü vardır. Aşılı şeftali fidanı kolaylıkla birçok bölgede yetişebilir. Şeftali ağacı don olaylarına karşı dayanıksız bir bitkidir.
Şeftali Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Şeftali fidanı çeşitleri çok fazladır. Ülkemizde 60 üzerinde farklı şeftali türü vardır. Bazı şeftali fidanı türleri şöyledir;
Resthaven: Amerika’da yetiştirilen, güçlü ve verimli bir ağaçtır. Büyük ve yuvarlak şekilli meyvelere sahiptir. İri ve lezzet kalitesi yüksek olan şeftali türüdür.
Dixired: Amerika’da genel olarak yetişen ve her zaman verimli olmayan bir şeftali fidanı türüdür. Orta büyüklükte oval şekilli meyvelere sahiptir.
Early Maycrest: Güçlü ve verimli bir meyveye sahiptir. Çok erkenci olgunlaşan meyvelere sahiptir. Sarı meyveleri sert ve lezzetlidir. Şeftali türleri arasında en erkenci olan çeşitlerden bir tanesidir.
Elegant Lady: Kış aylarında düşük sıcaklıklarda hassas olan ve güçlü yapıya sahip bir şeftali fidanı türüdür. Büyük ve yuvarlak meyvelere sahiptir. Sert ete sahip meyveleri lezzetli ve estetik görünümlüdür.
Fairtime: Çok güçlü ve verimli olan bir şeftalidir. Yuvarlak ve uzunca bir meyveye sahiptir. Güzel görünümlü ve lezzetli bir meyvesi vardır.
Fayette: Orta kuvvette olan Fayette olağanüstü verimli bir şeftalidir. Büyük, orta tüylü ve yuvarlak şeftali türüdür. Her zaman yüksek verim sunan bir şeftali fidanı türüdür.
Flaminia: Çok verimli olmayan orta kuvvette bir üründür. Çok büyük sarı renkli meyvelere sahiptir. En geç meyve veren şeftali fidanları arasındadır.
Flavorcrest: Çok güçlü ve verimli olan bir şeftali türüdür. Kış aylarında düşük sıcaklıklarda dayanamayabilir. Çok az tüylü, parlak ve sert meyveler verir.
Şeftali Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Bodur şeftali fidanı birkaç yıl içinde meyve vermeye başlar. Ağacın düzenli olarak bakım ve budama işlemleri gerçekleştirildiğinde uzun ömürlü bir ağaç olur ve meyveleri her zaman kalitelidir. Şeftali fidanının budama işlemleri kış ayında ve havanın çok soğuk seyrettiği zaman diliminde yapılır.
Ege ve Akdeniz gibi kış aylarının çok soğuk olmaması sebebiyle sonbaharda yapraklarını döktükten sonra budama yapılabilir. Kış ayı sonunda yeniden çiçek açana kadar budama işlemleri yapılabilir.
Şeftali fidanı sulama işlemleri sabah ve akşam yapıldığında toprak suyu iyi emecektir. Ağacın toprağı 10 cm kadar kuruduğunda sulama zamanı gelmiş demektir. İlk dikildiği zamanlarda bol su ister. Ayrıca mayıs ayı ile ağustos ayları arasında sulama ihtiyacı olur.